Iselin Nybø møter ikke som vitne i retten når avskjeden av Nils Rune Langeland skal behandles fra 10. desember. Foto: David Engmo

Nybø slipper å vitne i Langeland-saken

Rettssak. Oslo tingrett har i dag avgjort at forsknings- og høyere utdanningsministeren Iselin Nybø skal slippe å vitne i Langeland-saken.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det går fram av en fersk kjennelse Khrono har fått innsyn i at Oslo tingrett har bestemt at Nils Rune Langeland ikke får lov til å føre statsråd Iselin Nybø som vitne når saken han har reist mot Kunnskapsdepartementet starter mandag 10. desember.

Khrono skrev i går at Kunnskapsdepartementet, representert av regjeringsadvokat Hilde Lund, protesterte på innkallelsen fra advokaten til den avskjedigede professoren Nils Rune Langeland. Kunnskapsdepartementet vedtok etter klage fra Langeland å opprettholde avskjedsvedtaket fra Universitetet i Stavanger i mars i år.

Nå har tingrettsdommer Elisabeth Jordan Ramstad gått inn med en såkalt avskjæring, slik at vitneføringen av statsråden ikke blir tatt til følge.

— Ikke bevismessig verdi

I kjennelsen fra tingrettsdommer Ramstad beskrives det at Langelands advokat Kjell Brygfjeld viser til at det var ministeren som tok stilling til departementets vedtak om avskjeden, og at det dermed er ønskelig å be Nybø forklare seg om hvilke vurderinger hun gjorde.

Vi mener at det er relevant med en forklaring fra Nybø, men det er på ingen måte avgjørende for saken.

Kjell M. Brygfjeld

Videre beskrives det at regjeringsadvokat Lund viser til at «(...) statsråden ikke hadde noen innsigelser til klagevedtaket. Utover dette har Nybø ikke hatt noen befatning med behandlingen av klagesaken. Nybøs rolle i forliksforhandlingene har etter statens syn ingen relevans for de spørsmål retten skal ta stilling til, og en forklaring i denne forbindelse er følgelig ikke egnet til å styrke sakens avgjørelsesgrunnlag.»

Ramstad konkluderer med at en forklaring fra statsråden ikke vil ha noen nevneverdig betydning som bevis i saken, og skriver:

«Det at statsråden har vært øverste ansvarlig for behandlingen i klageinstansen betyr ikke i seg selv at hennes forklaring vil tilføre saken noe særskilt av bevismessig verdi.»

— Vi tar avgjørelsen til etterretning, og innretter oss i forhold til det. Vi mener at det er relevant med en forklaring fra Nybø, men det er på ingen måte avgjørende for saken, sier Langelands advokat Kjell Brygfjeld til Khrono etter at avskjæringen er et faktum.

Nei til krav om framtidig inntekt

Langeland får gyldigheten av avskjedsvedtaket mot seg behandlet i tingretten fra mandag 10. desember. Han ble avskjediget av Universitetet i Stavanger i november 2017, og vedtaket ble opprettholdt av Kunnskapsdepartementet i mars 2018.

Langelands side varslet i sluttinnlegget at de krever en ikke spesifisert sum i erstatning og oppreisning fra Kunnskapsdepartementet, for tapt arbeidsinntekt, framtidig erverv og ekstrem personlig belastning som «arbeidsgiver hadde all mulig foranledning til å begrense».

Men etter innvendinger fra departementets side, sier dommeren nei til at Langeland fremmer krav om tapt framtidig inntekt. Kravet ble lagt til like etter at fristen for saksforberedelse var utgått, og dommer Ramstad viser til at det ikke gjenstår nok tid før saken går for retten til å behandle den delen av kravet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS