Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og utenriksminister Børge Brende svarer på det åpne brevet fra ni rektorer om Tyrkia. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og utenriksminister Børge Brende svarer på det åpne brevet fra ni rektorer om Tyrkia. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Deler rektorenes uro

Utenriksminister Børge Brende og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen svarer rektorbrevet om Tyrkia med at de deler bekymringen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En uke etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia skrev ni norske rektorer et åpent brev til regjeringen der de uttrykte sin bekymring for situasjonen.

I går fikk de svar fra Utenriksminister Børge Brende og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Les også: Ni rektorer med brev om Tyrkia til statsministeren og EU

— Tyrkia har opplevd et kuppforsøk og har innført unntakstilstand. Situasjonen er uoversiktlig. Regjeringen følger situasjonen nøye, skriver Brende og Isaksen i sitt svar og de fortsetter: 

«Ikke minst er situasjonen ved institusjoner innenfor høyere utdanning bekymringsfull. Fire rektorer er suspendert og 1557 dekaner er bedt om å stille sine plasser til rådighet. Over 15000 øvrige ansatte i utdanningssektoren skal også være suspendert. Rådet for høyere utdanning i Tyrkia har nylig kommet med en uttalelse om at suspensjonene er midlertidige, og at det er sannsynlig at de fleste vil komme tilbake til sine stillinger etter en etterforskningsprosess.»

Har forpliktet seg

— Det er viktig at de akademiske miljøer i Tyrkia ikke blir varig skadet etter en prosess der alle antas skyldige til det motsatte er bevist. Det internasjonale samfunnet må derfor følge nøye med på det som skjer i Tyrkia framover, poengterer de to statsrådene, og skriver videre:

«Tyrkia er en del av Bologna-prosessen og har dermed forpliktet seg til å støtte opp om akademisk frihet. Det store antallet suspensjoner gjør oss bekymret for den akademiske friheten i landet. Uten akademisk frihet er det ikke mulig å stille spørsmål ved etablerte sannheter og utvikle ny kunnskap. Vi er opptatte av at det internasjonale samarbeidet innen utdanning og forskning som tyrkiske studenter og akademikere deltar i blir videreført.»

— Tett kontakt

Regjeringen har tett kontakt med tyrkiske myndigheter. Vi har gitt uttrykk for vår bekymring overfor dem. Regjeringen har understreket betydningen av at rettssikkerheten for den enkelte ivaretas når Tyrkia nå har sitt oppgjør etter kuppforsøket.

Kilde: regjeringen.no

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS