Birzeit University i Palestina. Foto: Iryna Kuchma/Flickr

Stopp fengslingen av palestinske studenter

Gjennom uverdig behandling av palestinske studenter, gjør Israel det vanskelig for palestinerne å ta en fullverdig utdanning, skriver NTNU-student Anette Sivertstøl.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne høsten skulle jeg studere tre måneder ved Birzeit University i Palestina, men Israel ville det annerledes. Da vaktene ved grensekontrollen ble kjent med planene mine, ble de harde. Det hele endte med at de ga meg en måned med oppholdstillatelse. Som norsk statsborger får man i utgangspunktet tre måneder oppholdstillatelse. Med en måned gjorde de det dermed vanskelig for meg å studere ved Birzeit.

Men jeg er heldig fordi jeg uansett får studere i Norge. Det er verre for de palestinske studentene som får utdanningene sine avbrutt fordi de blir arrestert og fengslet, se Al Jazeera. Det «kriminelle» de har gjort, er å være politisk engasjerte studenter. Mange palestinske studenter må gjennom checkpoints, noe som tar opptil flere timer og kan resultere i at de blir forhindret i å møte til eksamen. Palestinere fra Gaza må vente på å få godkjenning av Israel for å ta utdanning på Vestbredden.

Bethany Azzam var student ved Bethlehem University. I 2009 ble hun stoppet i en checkpoint med ID fra Gaza og to måneder før hun skulle fullføre graden ble hun deportert til Gaza fordi hun manglet oppholdstillatelse, ifølge CNN. Israelske myndigheter nektet henne å returnere til Bethlehem University for å fullføre studiene sine. Hun fikk hjelp av flere til å fullføre graden sin til tross for at hun befant seg på Gaza, skriver universitetet på sine hjemmesider. Behandlingen hun fikk av israelske myndigheter er et godt eksempel på okkupasjonsmakten forbryterske fremferd. Israel skyr ingen midler for å skade palestinernes muligheter til utdanning. Al-Quds University i Øst-Jerusalem har de siste årene opplevd militære angrep fra Israel. Ifølge universitetet opplevde de 26 separate angrep i 2013, hvor 1.769 studenter og ansatte skal ha blitt skadet.

FNs menneskerettighetserklæring artikkel 26 slår fast at alle skal ha lik adgang til høyere undervisning på grunnlag av kvalifikasjoner. Israel gjør det vanskelig for palestinerne å ta en fullverdig utdanning. Verdenssamfunnet sitter og ser på mens Israel bryter menneskerettighetene gang på gang, uten at noe blir gjort. Ifølge tall fra Addameer var det i august i år 6.279 politiske palestinske innsatte i israelske fengsler. I samme periode var 300 palestinske barn fengslet. Hvordan kan vi la noe sånt skje uten å gjøre noe?

I år er det 50 år siden seksdagerskrigen. Det er 50 år med okkupasjon. Det er 50 år for mye. Vi kan ikke lenger sitte og se på den urettferdigheten som palestinerne opplever. Vi har et ansvar. Vi må ta et standpunkt. Vi må legge press på Israel. Norge må ha en total boikott av israelske varer. Boikott førte til at Sør-Afrikas apartheid endte. Om vi boikotter Israel kan det gi håp om at okkupasjonen og apartheid også her vil få en slutt.

Israel gjør det vanskelig for palestinerne å ta en fullverdig
utdanning.

Anette Sivertstøl

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS