NITO-president Trond Markussen sammen med NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Foto: Anne Birgitte Hjelseth

Utvider satsing på jenter og teknologi

Jenter og teknologi. Næringslivets hovedorgansiasjon inngår samarbeid med ingeniørorganisasjonen NITO i en utvidet satsing på jenter og teknologi.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uka før påske inngikk Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) og ingeniørorganisasjonen NITO et formelt samarbeid om prosjektet Jenter og teknologi.

Jenter og teknologi ble gjort til et nasjonalt prosjekt i 2016, med finansiering på 2 millioner kroner over statsbudsjettet. Senere har støtten blitt økt til 2,5 mnok, gjeldende for 2017 og 2018. NHO har hittil hatt prosjektansvar, heter det i en pressemelding fra organisasjonene.

— Vil ha flere jenter på teknologi

Det overordnede målet for prosjektet er å bidra til å øke kvinneandelen på teknologiutdanninger i alle deler av utdanningssystemet. Både i videregående opplæring (tekniske yrkesfag og realfag), teknisk fagskole og teknologiutdanninger på universiteter og høyskoler.

— Det vil være stort behov for ingeniører og teknologer framover, og det er viktig at vi får med oss de flinke jentene, heter det fra organisasjonene.

Fakta NITO har funnet fram viser at kvinneandelen på teknologiutdanninger i Norge er lav. På tekniske yrkesfag (elektro, bygg og TIP) er andelen mellom seks og 12 prosent.

De trekker fram at søkertall til bachelor ingeniørutdanning for 2017 hadde en kvinneandel på om lag 18 prosent.

Informasjonsteknologi har en kvinneandel på drøye 22 prosent.

Les også: Europeiske studenter velger fortsatt tradisjonelt

Trenger flere teknologer

— Med en stadig raskere teknologisk utvikling vil Norge og norske bedrifter trenger enormt mange teknologer i årene fremover. NHOS kompetansebarometer viser et skrikende behov for teknologi- og IKT-utdannende. Både universitets- og høyskoleutdannede teknologer og tekniske fagarbeidere er etterspurte, heter det i pressemeldingen.

NITO og NHO trekker videre fram:

  • 4 av 10 av NHOs medlemsbedrifter sier at de i noen grad eller i stor grad har behov for ingeniører og teknologer.
  • Blant NHOs bedrifter er det størst etterspørsel etter elektroingeniører, byggingeniører og maskiningeniører.
  • 6 av 10 av bedriftene melder om behov for fagarbeidere.

— Skal vi få opp antallet teknologer, og få de beste hodene og hendene, er vi nødt til å rekruttere talenter fra hele befolkningen. Vi trenger at flere jenter velger teknologiutdanninger for å henge med i den teknologiske utviklingen, skriver NITO.

Les også: Fortsatt få jenter på ingeniørfag

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS