God førjulstid med Khrono:

Jonas Stein har tatt doktorgraden i 2019, han er blitt valgt inn i Akademiet for yngre forskere og sitter også i styret ved UiT Norges arktiske universitet som representant for midlertidig ansatte. Foto: Selfie

Jonas Stein: Nå uten piggdekk, men med doktorgrad

Adventselfie. Førsteamanuensis Jonas Stein mener at noe av det viktigste i akademia nå, er å klare å beholde og rekruttere dyktige unge forskere.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva er ditt beste klimatiltak i år?

— Bodde et år med hele familien uten bil under forskningsoppholdet vårt i Melbourne (selv om nok en del av klimagevinsten gikk tapt på å reise med fly nedover). Prøver å ta med de gode vanene tilbake til Norge gjennom å bruke mindre bil i hverdagen. Har som en av ytterst få nordlendinger skiftet til piggfrie vinterdekk. Betyr kanskje ikke så mye for klimaet, men betyr mye for byluften.

Fakta

Juleselfie: Jonas Stein

Stilling/studie: Førsteamanuensis i statsvitenskap på UiT Norges arktiske universitet

Alder: 35

Fødested: Tromsø

Bosted: Tromsø

Hva ville du ha brukt en robot til, hvis du fikk en?

— Rydde opp etter alt rotet til småjentene mine.

Hvis du kunne valgt karriere helt på nytt, hva ville du ha valgt?

— Bruker å si at dersom jeg var født for 200 år siden ville jeg blitt slakter. Er egentlig ganske fornøyd med karrieren min, men skulle gjerne ha startet med dataanalyser og koding enda tidligere.

Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd i året som har gått?

— Avlagt doktorgraden og fått alle artiklene publisert før avhandlingen ble levert inn.

Hva er ditt flaueste minne fra studietiden din?

— Fra starten av doktorgradsstudiet da jeg skulle på en konferanse og ikke hadde skjønt at man burde levere et artikkelutkast og at det ikke holdt med et abstract og en powerpoint. Før den tiden er det sikkert noen episoder fra det gamle studenthuset Driv.....

Du får Iselin Nybø på overraskende julebesøk. Hva ville du snakket med henne om?

— Jeg serverer Iselin en god kopp jule-te og spør henne om hvordan hun har tenkt å få implementert alle disse nye kravene om pedagogisk kompetanse.

Bør vi ha flere eller færre universiteter om 10 år?

— Tror den jobben som er gjort de siste 5 årene har vært bra for sektoren. Nå består arbeidet av å få tatt ut gevinstene av de fusjonene som allerede er gjennomført, så da trenger man ikke flere universitetsfusjoner. Det kan sikkert være noen mindre endringer, men ser ikke hvilke universiteter som skulle blitt fusjonert.

Hva tenker du bør være de viktigste debattene i akademia de neste årene?

— Hvordan klare å holde på de delene som faktisk er veldig bra med norsk akademia, sammenlignet med andre land. Norsk samfunn skal gjennom ganske store omstillinger med mindre oljeinntekter og økte kostnader på grunn av demografiske endringer. Det kommer til å bli press på både UH-finansiering og krav om samfunnsrelevans. Så må man klare å beholde og rekruttere dyktige unge forskere.

I hvilken grad er det ytringsmot på norske universiteter og høgskoler?

— Jeg opplever det som ganske bra.

Hva gleder du deg mest til i jula?

— Etter å ha feiret julaften på stranden i Australia i fjor, er jeg virkelig klar for en klassisk hvit jul. Nyte god mat og drikke sammen med familien og komme seg litt ut på ski mellom slagene.

Powered by Labrador CMS