Rosling - professor og «edutainer» er død

Professor og «edutainer» Hans Rosling er død, 68 år gammel.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hans Rosling var professor i internasjonal helse ved Karolinska Institutet og forsket blant annet på sammenhengen mellom økonomi og helse verden rundt. Han døde 7.februar av kreft i bukspyttkjertelen, opplyser stiftelsen Gapminder, ifølge NRK.

Hans Rosling var en svært ettertraktet foredragsholder.

Karolinska og Gapminder

Rosling har de siste årene jobbet fem prosent som professor ved Karolinska og de resterende 95 prosentene for Gapminder. Rosling var kjent verden over og spesialiserte seg på å informere om alvorlige spørsmål på en måte som var både informativ og underholdende.

Selv kalte Rosling seg for «edutainer», en blanding av «education» (utdanning) og «entertainment» (underholdning).

Hans budskap var fremtidsrettet, med et sterkt engasjement for bærekraftig utvikling.
Hans Rosling vil bli dypt savnet

Ole Petter Ottersen

Ottersen sjokkert

Rektor ved Universitetet i Oslo, og potensielt påtroppende rektor ved Karolinska Institutet, Ole Petter Ottersen skrev på sin facebookprofil tirsdag at han var sjokkert over dødsbudskapet. 

«Sjokkert over meldingen om at Hans Rosling er død. Jeg har hatt kontakt med ham helt nylig og da skrev han entusiastisk om sine nye bokprosjekter. Han stod på til det siste», skriver UiO-rektoren og fortsetter: 

«Hans Rosling var æresdoktor ved UiO og han var en helt usedvanlig formidler. Han viste oss at vanlige oppfatninger om verden kanskje ikke var oppdatert på ny statistikk og ny kunnskap. Han ga oss, ved bruk av imponerende presentasjonsteknikk, et overbevisende bilde på global befolkningsutvikling og globale helseforskjeller, formidlet med dyp respekt for enkeltmennesket. Hans budskap var fremtidsrettet, med et sterkt engasjement for bærekraftig utvikling.

Hans Rosling vil bli dypt savnet».

Leger uten grenser

Rosling var  en av initiativtakerne til den svenske avdelingen til Leger uten grenser i 1993. Han ble internasjonalt kjent etter sitt foredrag på TED-konferansen i 2006. Foredraget er sett av 18 millioner.

BBC lagde i 2010 en timelang dokumentar med navn «The Joy of Stats» om Hans Roslings arbeid.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS