Slik kan OlsoMets nye campus på Lillestrøm bli dersom man velger Meieritomta i byen. Illustrasjon: Dark arkitekter

Ny investor: Slik kan OsloMets campus på Lillestrøm bli

Ny campus. En ny stor eiendomsinvestor har meldt seg på i kampen om å få bygge ny campus for OsloMet på Lillestrøm. Torsdag diskuteres saken på nytt for lukkede dører på styremøte ved universitetet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Du kan følge direkte stream fra styremøtet, overført av Medieseksjonen ved OsloMet, nederst i saken fra kl. 10.00 torsdag.).

En av de som nå har meldt seg på i kampen om å få bygge OsloMets nye campus er Stor-Oslo Eiendom, sammen med Øie Eiendomsutvikling og Breidablikk Eiendom.

De vil ha OsloMet inn i Meierikvartalet på Lillestrøm, i nærheten av Lillestrøm togstasjon. Her vil de innpasse campusen i et stort prosjekt, der det også skal være boliger, handel og servering, samt næringsarealer. I alt skal det bygges 75.000 kvadratmeter, der OsloMet er tiltenkt 20-25.000 kvadrratmeter. Boligene skal ligge i tre boligtårn på opp mot 19. etasjer, går det fram av prosjektbeskrivelsen på nettsidene til Stor-Oslo Eiendom.

Universitetsstyret ved OsloMet kan ikke vedta konkurransegrunnlaget for ny campus på Lillestrøm på sitt møte torsdag likevel, slik planen var. Etter at Kunnskapsdepartementet har grepet inn, må alternativet å bli på dagens campus på Kjeller utredes først. Dermed blir det kun en orienteringssak på styremøtet torsdag. En innledende orientering på 10 minutter er åpen for alle, men styrets diskusjoner er lukket med begrunnelse i § 23 i offentlighetsloven- Vurdering av saker om offentlege innkjøp.

Vi vil lage et åpent, transparent universitet, som er integrert i bymiljøet og er tilgjengelig for folk med mange typer tilbud.

Mathis Grimstad

Kunnskapsdepartementet ga 24. januar Statsbygg i oppdrag å utrede kostnader og samfunnsøkonomiske effekter ved å bli på Kjeller.

Dette må foreligge før OsloMet går inn i en konkurranse blant tilbyderne som ønsker å bygge ny campus på Lillestrøm.

Ifølge rektor Curt Rice vil styret få en vedtakssak på møtet 25. april, og hvis det går som Rice vil, så vil konkurransegrunnlaget bli kunngjort på Doffin/TED etter dette møtet. Deretter skal det være en dialogpreget konkurranse, som det kalles, sommeren og høsten 2018, mens det kommer en ny styresak med anbefaling om endelig lokalisering i Lillestrøm sentrum senhøstes 2018.

Administrerende direktør Mathis Grimstad i Stor-Oslo sier at det selvfølgelig er svært viktig for dem å få med OsloMet i prosjektet.

— Vi ønsker et kvartal der det blir mye liv hele tiden. Vi vil lage et åpent, transparent universitet, som er integrert i bymiljøet og er tilgjengelig for folk med mange typer tilbud, sier han.

— Vi ønsker å bygge en helt ny bydel med et variert tilbud som kan bidra til å gi det nye universitetet en tydelig identitet. En fordel vi har er at alt er ferdig regulert og godkjent av kommunen, sier han.

— Hvordan ligger dere an i forhold til de andre konkurrentene som er prekvalifisert for å delta i konkurransen?

Skisse fra Dark arkitekter over Meieritomta på Lillestrøm - hvor de ønsker deler av OsloMet skal flytte inn.

— Vi har ikke brukt mye tid på å analysere de andre, og vi vet heller ikke hvem alle er. Vi har et godt team som jobbermed prosjektet og konsentrerer oss om å lage en ordentlig god campus for OsloMet, så får vi se om vi vinner, sier han.

Avviser plass-bekymring

— Noen av dem som er på Kjeller i dag har uttrykt at de er bekymret for om de skal få nok plass?

— Det trenger de ikke, vi har mye å gå på av plass, og arealene kommer til å bli mer effektive enn på campus Kjeller, sier han.

— Vi kan også dytte en del funksjoner ut i fellesarealer, som OsloMet ikke betaler leie for, for eksempel serverings- og studieområder. Her kan det også bli for eksempel kulturscene, gründergarasje eller andre typer kreative arealer, sier han.

Instituttleder Gunnar H. Gundersen ved Institutt for produktdesign er en av dem som er bekymret for om det blir nok plass, blant annet til verkstedene som utdanningen trenger.

Grimstad sier at dette ikke vil være noe problem.

— Vi har nok av plass, og også mulighet for å lage verksteder, sier han.

Stor-Oslo Eiendom har stor tro på Lillestrøm som regionsenter, midt mellom Gardermoen og Oslo.

— Vi ser en økt aktivitet i regionen og med plasseringen av det nye Storbyuniversitetet på Lillestrøm vil denne veksten bare forsterkes, sier Grimstad

Hemfosa vil også huse OsloMet

Gårdeier på Kjeller, det svenske eiendomsselskapet Hemfosa, er en av konkurrentene til Meierikvartalet. Hemfosa ønsker primært å utvikle dagens campus på Kjeller, og vant en foreløpig seier da Kunnskapsdepartementet instruerte Statsbygg og OsloMet til å utrede dette alternativet, før konkurransen om nybygg i Lillestrøm kunngjøres.

Les også: Fastholder at det ikke er noe alternativ å bli på Kjeller

Men Hemfosa er også involvert i prosjekter i Lillestrøm, som kan være mulig lokalisering for OsloMets campus.

Khrono intervjuet administrerende direktør Simon Venemyr Ottersland i Hemfosa i januar.

— Dere rir to hester nå, med også å være blant de som tilbyr å delta i byggingen av ny campus for HiOA på Lillestrøm?

— Vi vil veldig gjerne ha Høgskolen i Oslo og Akershus som leietaker også etter 2023. Vi skulle fortsatt gjerne hatt dem med videre på Kjeller, men hvis de er nødt til å flytte til Lillestrøm heller, så er vi gjerne med og legger til rette for det også, sa Ottersland i januar.

Les også: Kan spare inntil 300 millioner på å bli på Kjeller

Holdes hemmelig

Det er i alt seks prekvalifiserte tilbydere, men OsloMet holder hemmelig hvem alle disse er.

I januar ferdigstilte OsloMet og Statsbygg funksjonsbeskrivelse og konkurransegrunnlag for ny campus i Lillestrøm sentrum, men de må vente til etter et eventuelt vedtak på styremøtet 25. april med å kunngjøre dette.

Representanter for fagforeningene, studentparlamentet og hovedverneombudet har vært med på å lage denne funksjonsbeskrivelsen.

Hvilke utdanninger som skal være på den nye campusen er ikke klart. Dekan Knut Patrick Hanevik leder en arbeidsgruppe som jobber med å finne ut av dette.

Ifølge en redegjørelse på OsloMets ansattesider har Hanevik levert første milepælsrapport for faglig innhold til prosjekteier, som er rektor Curt Rice og direktør Asbjørn Seim. Denne skal skal konkretiseres utover vårhalvåret 2018, heter det.

«Det vil bli mer involvering av studenter og ansatte i det videre arbeidet med faglig innhold», står det.

Spørsmålet om hvilke utdanninger som skal til Lillestrøm har skapt sterke reaksjoner tildligere.

Utviklingsavtaler og rektors lønn diskuteres

Du kan følge de åpne delene av OsloMets første styremøte i streamen under her.

Av andre saker som skal behandles på styremøte fra kl 10.00 torsdag er Evaluering av Senter for velferds- og arbeidslivsforskning, lønnsøkning til rektor Curt Rice (i lukket møte), Utviklingsavtale ved OsloMetog rapporter fra klagenemndas arbeid studieåret 2016/2017 ​samt Årsrapport fra Læringsmiljøutvalget for studieåret 2016/2017.

Les også: Rektor Rice skal få høyere lønn

Den første halvtimen - fra 10.00-10.30 er det kakefest for styret og markering av at det er første styremøtet som universitet.

Følg styremøtet direkte her:

Fakta

Campus Kjeller

I oktober 2016 var det registrert totalt 3272 studenter på Kjeller, iberegnet etter- og videreutdanninger.

OsloMet leier av Hemfosa Samfunnsbygg på Kjeller.

Det er cirka 260 ansatte med Kjeller som primærarbeidsplass.

Bruttoarealet er 27.135 kvadratmeter. Av dette er 11. 435 kvm kontorarealer, 13. 083 kvm studentarealer og 2617 kvm er garasje i underetasjen (ca. 90 plasser).

Bygget er ikke opprinnelig bygd til undervisningsformål, og er ikke skreddersydd for OsloMets aktiviteter.

Det er flere bygningskropper av ulike alder som i 2003 ble bygd sammen ved å lage overbygde glassgater.

I tillegg leier OsloMet lokaler i Kunnskapsbyen Konferansesenter og eksamenslokaler av Romerikskirken (OKS).

Etter fusjonen i 2011 har flere utdanningstilbud og administrative funksjoner blitt flyttet til Pilestredet.

En kartleggingsstudie av campus Kjeller ble gjennomført av Lerche arkitekter i regi av Statsbygg i februar 2017. Denne viser at det er en god del ubrukte og uhensiktsmessige arealer i bygningsmassen på campus Kjeller.

Kilde: Saksframlegg til styremøtet på HiOA 9/5-17

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS