Karoline Skarstein er tidligere redaktør av studentavisa Røynda og er nå journalist i Studvest. Foto: Silje Takle
Karoline Skarstein er tidligere redaktør av studentavisa Røynda og er nå journalist i Studvest. Foto: Silje Takle

«Stakkars kvinner» i Khrono

Khrono bør kunne diskutere sin egen kjønnsretorikk, mener Karoline Skarstein, student og journalist i Studvest.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag slo Khrono opp at «Ingen kvinner vil lede NSO», en oppdatering av en etter hvert årlig oppsummeringssak om nyvalg i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Og det her er litt typisk Khrono, og for så vidt resten av medieverden. Er kvinner i mindretall slår vi det opp med krigstyper. Og for all del, hadde kvinner på noen måte blitt diskriminert fra den type stillinger og organisasjoner, hindret fra å delta i studentpolitikken osv, så hadde det vært svært alvorlig, men jeg har ikke særlig inntrykk av at det er sannheten i «Studentverden».

Og jeg har noen ganger inntrykk av at Khrono har låst seg litt i «stakkars kvinne-sporet» og kvinner er alt annet enn stakkarslige.

De siste to årene har tross alt Norsk Studentorganisasjon blitt ledet av to kvinner. I fjor var to av tre lederkandidater kvinner. Den nye lederen i studentdemokratiet ved en av de største høgskolene i landet Høgskulen på Vestlandet, er kvinne. Lederen av parlamentet ved HiOA er kvinne. Frem til i fjor var også parlamentet ved UiO ledet av en kvinne. Parlamentet ved HiSF hadde en kvinnelig leder frem til i høst.

Skal disse lederne måles på at de er gode ledere, eller at det er flott med kvinner i ny og ne?

Jeg har noen ganger inntrykk av at Khrono har låst seg litt i «stakkars kvinne-sporet».

Karoline Skarstein

Khrono rapporterer at kjønnsbalansen i kandidater til Arbeidsutvalget er noen lunde jevnt, så det er altså ingen problem med representasjonen av kjønnet «kvinne» i organisasjonen.

Og jeg tror det er uheldig at kvinner hele tiden skal møtes med at de spiller noe stor likestillingsrolle. En kvinnelig kandidat bør ikke stille til valg i NSO bare fordi NSO trenger kvinner, hun bør stille til valg fordi hun er en god kandidat.

Hun bør oppfordres til å stille fordi hun har kvalifikasjonene, ikke fordi hun har det rette kjønnsorganet.

Det er ikke rart mange kvinner er mer skeptisk til å ta på seg slike verv enn det kanskje menn er, når de hele tiden skal ledes inn i alt med snarveier og kvotering.

Kvinner bygges over tid, slik menn alltid har blitt bygget. Der man forteller den lille poden at han en gang kan bli direktør, kan man også begynne å fortelle jenter at de kan bli det samme, at de kan bli noe mer enn bare pene og frisører.

Kvotering er bra for å få på plass forbildene, for å få inn kvinner som kan vise unge jenter at også kvinner er ledere, at kvinner er direktører og styrerepresentanter.

Men kvotering er bare en nødløsning. Vi kan ikke sitte de neste to tusen årene og kvotere kvinner, man må gjøre noe med hele kjeden fra barnet blir født. Til hvordan man snakker om kjønn i akademia og samfunnet for øvrig.

Ergo: Også Khrono bør kunne diskutere sin egen kjønnsretorikk.

Det er enormt viktig med representasjon. Ikke bare jevnt mellom gutter og jenter, det finnes også flere parametere man burde måle lederkandidater til NSO på. Geografisk fordeling for eksempel.

I tillegg kan man jo spørre seg: Er det slik at bare folk som studerer samfunnsvitenskapelige fag kan lede NSO? Studenter med funksjonsnedsettelse, er de godt nok representert i NSO? Studenter med andre kjønn og legninger, er de godt nok representert? Når var sist NSO ble ledet av en mørkhudet student? Osv.

Vi lever i en verden der vi er langt mer enn bare kvinner og menn og vi bør kunne forvente at Khrono også ser oss som mer enn bare det. Hvis ikke, kan jo bare en av de mannlige kandidatene fylle ut et skjema og vips, får de nytt pass og kvinner er plutselig representert likevel!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS