Kullkriteriet sier at selskaper som får mer enn tretti prosent av sine inntekter fra termisk kull, skal utelukkes fra Oljefondet. Unifor, som forvalter midler på vegne av UiO, har fortsatt penger i selskap som er utelukket av Oljefondet. Foto: Colourbox.com

Kritikk mot UiO for kullinvesteringer

Universitetet i Oslo har penger i kullselskaper som oljefondet har trukket seg ut av. — På tide å selge, mener Fremtiden i våre hender.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke meldte Norges Bank at 52 selskaper har blitt ekskludert fra Statens Pensjonsfond, også kjent som Oljefondet.

Dette grunnet kullkriteriet, som sier at selskaper som får mer enn tretti prosent av sine inntekter fra termisk kull skal utelukkes fra fondet.

To av selskapene Norges Bank har ekskludert er Xcel Energy og American Electric Power. UiO har investert i disse to selskapene viaUnifor, som forvalter deler av UiOs kapital i fondet Nordea Stabile Aksjer. Dette melder studentavisen Universitas.

– På tide å selge

Flere miljøorganisasjoner har i lang tid kritisert kullinvesteringene som UiO har gjort gjennom forvaltningsstiftelsen Unifor.

Leder Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender (FIVH) mener det er på tide at universitetet avhender sine aksjer i fossil energi.

– På tross av at Universitetet i Oslo har landets mest profilerte klimaforskere i sine rekker, velger de å innta en passiv rolle og vente på hva oljefondet foretar seg, sier Arild Hermstad, leder i Fremtiden i våre hender til Universitas.

Tette bånd til UiO

På kort tid har divest-bevegelsen blitt global og fått stort gehørFNs rammekonvensjon om klimaendring har offentlig støttet bevegelsen. Det samme har president Barack Obama. To tusen institusjoner og fire hundre privatpersoner har så langt valgt å kvitte seg med karbon-relaterte aksjer.

Stiftelsen Unifor ble opprettet av UiO, men er i dag adskilt og drives utenfor universitetets virksomhet. Hermstad mener likevel at Unifor og UiO er tett knyttet til hverandre.

– Hvis dette hadde vært businessverdenen så hadde Unifor blitt sett på som et datterselskap av UiO, mener han.

Hans Jørgen Stang er administrerende direktør i Unifor. Han forteller at båndene mellom UiO og Unifor er sterke, og at stiftelsenes styrer i hovedsak blir oppnevnt av UiO.

UiBs penger håndtert  av Storebrand

Universitetet i Stockholm ble nylig erklært fossilfritt. Aksjonen Fossilfritt UiB har oppfordret ledelsen om å trekke alle UiB sine ressurser, faglige som økonomiske, ut av aktiviteter som kan bidra til å forlenge utvinning av fossile brennstoff.

UiB gjør ikke egne investeringer, og har valgt å følge de etiske retningslinjene til Oljefondet. I dag er det Storebrand Kapitalforvatning som tar hånd om fondene som er relatert til UiB. 

Ottersen: – Fossilfri strategi på vei

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, har ikke ønsket å uttale seg. Han skriver i en epost til Universitas at han understreker at Unifor skal ha på plass en fossilfri strategi i løpet av 2016.

– Denne saken representerer et dilemma for UiO. Ettersom Unifor har begrensede midler har ikke fondet ressurser til selv å plukke ut selskapene som det investeres i. Løsningen for å sikre fossilfrie investeringer blir da at Unifor konsentrerer seg om grønne investeringsfond, skriver Ottersen til Universitas.

Denne saken representerer et dilemma for UiO.

Ole Petter Ottersen

På tross av at Universitetet i Oslo har landets mest profilerte klimaforskere i sine rekker, velger de å innta en passiv rolle og vente på hva oljefondet foretar seg.

Arild Hermstad

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS