Resultatene i rapporten fra Kluge Advokatfirma om internklinikkene på UiO ble offentliggjort på dette allmøtet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Fant feil ved flere psykologi-klinikker

Psykologi. Ved UiT har en gjennomgang vist at deres internklinikk for psykologi har hatt noen av de samme feilene som ble funnet ved klinikkene på Psykologisk institutt ved UiO. NTNU har også måttet gjøre endringer, mens UiB ikke er ferdige med å se på saken.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Internklinikker for psykologi

Finnes ved fire av landets universiteter: Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, UiT Norges arktiske universitet og NTNU.

Studentene ved profesjonsstudiet i psykologi har praksis ved disse klinikkene, og får veiledning i pasientbehandling.

I høst ble internklinikkene ved UiO stengt på dagen fordi universitetsledelsen fryktet at driften av klinikken var i strid med loven.

Ved de andre klinikkene har man gjennomgått driften og funnet noen av de samme feilene.

Internklinikkene på Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo ble stengt på dagen i oktober i år, og et advokatfirma og internrevisjonen fant flere mulige lovbrudd etter hver sin gjennomgang. Klinikkene ble åpnet igjen etter nesten tre uker, etter at flere av feilene var løst, og tidligere denne uken ble UiO-styret orientert om utviklingen i arbeidet ved klinikkene.

Vi manglet skriftlig informasjon om klageadgang på nettsidene og i innkallingsbrevet til klientene. Det har vi rettet opp nå.

Ingunn Skre

Kluge Advokatfirma skrev i sin rapport om 13 lovbrudd, avvik eller mulige avvik. Blant dem var at det ikke fantes noen oversikt over hvem som hadde time med hvilken pasient og til hvilket tidspunkt, at man ikke opplyste pasienter om klageadgang og at klinikkene ikke hadde et system for å ta imot varsler.

I etterkant har de andre universitetene bestemt seg for å gjennomgå driften av egne internklinikker.

De tre andre universitetene i Norge som har internklinikker er Universitetet i Bergen (UiB), UiT Norges arktiske universitet og NTNU. Studentene som tar profesjonsutdanning i psykologi har internpraksis ved disse klinikkene.

Ved UiB har universitetsledelsen satt i gang en internrevisjon av klinikkene, opplyser dekan ved det Psykologiske fakultet, Bente Wold. Den er ikke klar enda, men Wold anslår at den kommer tidlig neste år.

Ved UiT og NTNU er de ferdige med sine gjennomganger.

UiT: Informerte ikke skriftlig om klageadgang

Ingunn Skre, instituttleder ved Institutt for psykologi ved UiT Norges arktiske universitet, sier de startet en gjennomgang etter saken ved UiO.

Ingunn Skre. Foto: UiT

— Vi satte selvsagt i gang en internkontroll, og gikk gjennom avvikslisten fra UiO. Vi fant et par avvik hos oss: vi manglet skriftlig informasjon om klageadgang på nettsidene og i innkallingsbrevet til klientene. Det har vi rettet opp nå, forteller Skre.

Klinikken ved UiT ble startet i 2004, og er dermed en del nyere enn klinikkene i Oslo, som har vært drevet i over 40 år.

Da klinikkene startet opp hadde vi i mange år en brukerevaluering. De siste årene er den ikke blitt gjennomført, men nå er dette igjen et pålagt krav, og de gjeninnføres

Ute Gabriel

Manglet skriftlig informasjon

Skre sier de også har skrevet ned rutinene for avvikshåndtering.

— Vi hadde rutinene for håndtering, men vi hadde dem ikke skriftlig. Nå har vi lagt det inn i prosedyrehåndboken, sier hun, og legger til:

— I tillegg gir vi nå også skriftlig informasjon om rutiner for journalinnsyn. Vi hadde rutinene, og drev selvsagt opplæring av studentene i det, men nå gir vi også skriftlig informasjon om det på nettsidene våre.

Skre forteller at det også har blitt sendt en anonym bekymringsmelding til Fylkesmannen om klinikkene og at de blant annet manglet skriftlig informasjon på nettsidene.

— Vi har også fått en anonym bekymringsmelding som blant annet gikk på noe av dette, som universitetsdirektøren har svart fylkesmannen på, sier hun.

Oppdatert rutinebeskrivelser

— Vi har, naturlig nok, hatt en gjennomgang av våre rutiner og praksis i etterkant av saken ved klinikkene på UiO, sier Ute Gabriel, instituttleder ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Etter den gjennomgangen fant man at klinikkene måtte endre rutinebeskrivelser.

Ute Gabriel. Foto: Elin Iversen/NTNU

— Fra 1. januar 2017 ble det innført en ny forskrift: Forskrift for ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Det var behov for å oppdatere noen av våre skriftlige rutinebeskrivelser i den forbindelse, forteller instituttleder Gabriel.

Hun sier at de også har tatt opp igjen med brukerevalueringer.

— Da klinikkene startet opp hadde vi i mange år en brukerevaluering. De siste årene er den ikke blitt gjennomført, men nå er dette igjen et pålagt krav gitt den nye forskriften, og de gjeninnføres, sier Gabriel.

Hun opplyser om at de nye brukerevalueringene vil tas i bruk fra 1. Januar 2018.

Les også: Alle sakene om debatten og konfliktene rundt internklinikkene på psykologisk institutt ved UiO her.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS