Disse mannlige studentene var de første som tok en grad ved Indian Institute of Technology. Året er 1962. Iført kapper etter modell fra Storbritannia tok de i mot diplomene sine. Foto: IIT

Dropper akademisk arv etter kolonimakten

Indiske universiteter dropper både Oxford-hatten og den mørke kappen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vanlige avgangsseremoni-antrekket ved indiske universiteter er skapt etter modell fra de britiske prestisjeuniversitetene: Fotside, mørke og omfangsrike Harry Potter-kapper, kombinert med firkantede hatter.

Antrekket er ypperlig for langvarige seremonier i middelalderbygninger av stein. Litt mindre egnet er det for avgangsseremonier i rom uten air condition, på dager med 38 graders varme og høy luftfuktighet, skriver På Høyden

Akademisk arv fra kolonimakten

Svarte kapper og tilhørende hatt, kalt «mørtelbrett» eller «oxford cap», har vært brukt ved universiteter i helde det britiske samveldet. India har ikke vært noe unntak. 

Men gjør det anerkjente Indian Institute of Technology Bombay (IIT) det samme som en rekke indiske universiteter har gjort den siste tiden, og forkaster den fotside kappen. Devang Khakhar er rektor ved IIT. Han har nylig tatt til orde for at universitetet skal lage nye avgangsseremoniantrekk av indiske og håndlagde stoffer, melder University World News.

Det var en innsats for å befri oss fra de koloniale lenkene og gå tilbake til vår egen tradisjon.

Surendra Kumar

Det var Indias tidligere president, APJ Abdul Kalam, som offentlig tok til orde for et kostymeskifte.

Da han var talte på en en avgangsseremoni i 2010, appellerte han til tilhørernes nasjonalfølelse.  

— Kappen må gå. Det er en britisk kappe. Vi må ha et enkelt, indisk antrekk i stedet, sa han.

— Befri oss fra koloniale lenker

Ved Banaras Hindu University i Varanasi har studentene lenge ønsket å kvitte seg med de tunge kappene lenge. Institusjonen ble den første til å endre seremoniantrekk.

— Det var en innsats for å befri oss fra de koloniale lenkene og gå tilbake til vår egen tradisjon, sier dekan Surendra Kumar ifølge University World News.

Endringen har ikke vært velkommen over alt. Ved enkelte institusjoner har det vært konflikt rundt de nye antrekkene, som noen mener er for uformelle, og andre mener signaliserer at den som bærer dem er hindu.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS