Skjermdump av invitasjonen til HiOA-møtet på facebook.

Anklager om skandale og radikalt islam-møte på HiOA

Hege Storhaug i Human Right Service går til frontalangrep på Høgskolen i Oslo og Akershus for en radikal muslimsk organisasjon og en «hatpredikant» fikk holde møte der nylig. Mehmet Temel mener hun har misforstått.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ledelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) kjente ikke til møtet som ble arrangert sist søndag, 30. november. 

Møtet ble arrangert i regi av den islamske foreningen IGMG og dagens taler var Taner Dogan.

IGMG er ifølge wikipedia en av de ledende tyrkiske diasporaene i Europa, og skal være særlig store i Tyskland. (Diaspora betyr samling mennesker som bor utenfor sitt eget land. red.mrk).

Sjokkert tyrkisk blogger

Den tyrkiske bloggeren Sercan Leylek kaller på sin blogg cafebabel.co.uk søndagens arrangementet på HiOA for en «Radical Islam Scandal at Oslo and Akershus University College».

Mîlli Görüs er kjent for å være ekstremister, det er nok for meg.

Hege Storhaug

Vi vil ikke ha sharialover i Norge.

Mehmet Temel

Leylek hevder i sin blogg at han var til stede under møtet og at han ble sjokkert da han kom inn i rommet og så at kvinner og menn satt atskilt.

Han referer også til hovedpoengene til innleder Taner Dogan: 

  • Kvinner bør ikke jobbe, men være hjemme for å ta seg av barn. 
  • I et samfunn hvor kvinner bruker åtte timer av tiden sin på karriere, kan vi ikke vente å få en sunn generasjon. 
  • En europeisk muslim skulle ikke kalle seg for norsk muslim eller britisk muslim fordi det dreper den kulturelle arven deres. Selv om man er født i Norge burde man kalle seg tyrkisk og ikke norsk. (Khronos oversettelse fra engelsk).

Naive eller uvitende

Leder i Human Watch Service, Hege Storhaug, følger opp Leylek i sin egen blogg. Under tittelen «Integreringspris til Høyskolen i Oslo» går hun til frontalangrep på høgskolen. I ingressen skriver hun at:  

«Prisen bør opprettes straks, og deles ut av inkluderingsminsiter Solveig Horne. For igjen huser Høyskolen i Oslo og Akershus en ekstrem foredragsholder for studentene. «Den mest kriminelt naive eller uvitende i inkluderingsklassen», er en passende pristittel».

Både Leylek, som Storhaug kaller «en tøff mann» og Human Right Service er ifølge Storhaug enige om at «skal vi unngå ytterligere radikalisering av vår ungdom, må blant annet slike hatpredikanter stoppes. Så ta grep, Horne! Det er gangavstand fra kontoret ditt til herskapet på HiOA», avslutter hun.

Leylek på sin side avslutter bloggen sin med: «Hereby this article, I invite all responsible of Oslo and Akershus University College to take some action. Please secularize your schools and do not let such Middle Age mentality brainwash our children under the name of postmodern perception».

Hege Storhaug i Human Right Service holder fast ved sin klare tale om organisasjonen og arrangementet overfor Khrono: 

— Mîlli Görüs er ekstremister

— Mîlli Görüs er kjent for å være ekstremister, det er nok for meg til å ta avstand fra dem, sier hun til Khrono. 

— Men hvis foredragsholderen er gjengitt korrekt er det vel ikke direkte hatytringer han kommer med, og du kaller han for «hatpredikant»?

— Kjennskapen til hva Mîlli Görüs er nok til ikke å ønske dem velkommen på høgskolen, sier Storhaug. 

— Organisasjonen er ihvertfall islamister, på linje med Islam Net og Profetens Ummah, er de for sharialovgivning, blant annet, sier hun.   

Forskrekket over kritikk

Mehmet Temel er styremedlem i Tyrkisk Ungdomsforening, som ifølge ham er en del av den norske paraplyorganisasjonen ISMG - ikke IGMG.

— Vi har ingenting med IGMG å gjøre. Vi er en selvstendig organisasjon i Norge, og heter ISMG: Islamsk Samfunn Mîlli Görüs, sier han, og presiserer også at de ikke må forveksles med IS (Islamske Stat) heller.

Han tar sterk avstand fra å bli satt i samme bås som Islam Net og Profetens Ummah. 

Temel sier han er talsperson for de som arrangerte møtet på HiOA søndag og blir forskrekket over kritikken fra både Storhaug og Leylek. Han holder fast ved at møtet ble arrangert først og fremst for å oppmuntre tyrkisk ungdom til å ta høyere utdanning. 

— Leylek var på det over to timer lange møtet søndag bare i 40 minutter, han fikk ikke med seg alt, sier Temel og mener at Leylek har misforstått i bloggen sin. 

— Han burde vært der helt til det kom oppklarende spørsmål- og svarrunde til slutt, sier Temel, som sier at kvinner og menn satte seg separat uten at de ble bedt om det. 

Sharialover? 

—  Storhaug mener at dere er for sharialover, stemmer det? 

— Hva er sharialover? spør Temel og sier at organisasjonen hans er mest opptatt av å få leve i fred som muslimer i Norge.

— Vi vil ikke ha sharialover i Norge og støtter opp om norske verdier, sier han. 

— Men vil dere ha sharialover i Tyrkia? 

— Hvis du med sharialover mener slik de har det i Saudi Arabia eller Iran, så vil vi ikke det, sier Temel. Han ønsker ikke å gå konkret inn på hvor radikal organisasjonen er eller hva de krever av de 1300 medlemmene sine generelt, og kvinnene spesielt.  

— Det ble ikke sagt noe på møtet om at kvinner skulle være hjemme for eksempel. sier Temel.

— Men oppfordrer dere kvinner til å ta høyere utdanning også? 

— Hvis vi ikke skulle gjort det, så tror jeg kvinnene som var på møtet, som de fleste er studenter ved HiOA eller UiO, ville ha kastet sko på oss, sier Temel.

Når vi gjør han oppmerksom på at det er både nettsider og facebooksider med igmg.no og igmgoslo.no, men ingen tilgjengelig på ismg.no så mener han at det må være en feil. Temel bekrefter at ISMG har en egen moskè i Tvetenveien i Oslo, Mevlana Camii, der de kommer sammen, unge og gamle hver lørdag og søndag, for å lese Koranen.

Også Stavangermøte

Khrono var mandag kveld inne på facebook-eventen som promoterte søndagens møte ved HiOA, rett før den ble gjort utilgjengelig. Ifølge invitasjonen var 189 personer invitert til møtet, 49 hadde takket ja til å komme og 19 hadde svart «kanskje». Hvor mange som endelig kom er ikke kjent.

Den samme innlederen, Taner Dogan, holdt et tilsvarende møte på Universitetet i Stavanger sist lørdag, og det var lagt ut bilder fra dette møtet på facebooksiden (se skjermdump fra Stavanger bildet under). 

Ifølge teksten på facebook skulle møtet ved HiOA handle om «Oppfatningen (perception) av mennesket og religion i en postmoderne tid» og i invitasjonen på eventsiden sto det blant annet at

«Vi lever i en tid der ideer og tanker er gått inn i hverandre. På den ene siden blir vår oppfatning av religion endret og på den andre siden endres måten vi lever på. Taner Dogan skal gjennom denne konferansen analysere problemene muslimer i dag går gjennom og forsøke og forklare hvordan man kan tenke og leve som en muslim. Vi inviterer alle studenter, de som skal bli studenter og de som har vært studenter til denne konferansen.» (Khronos oversettelse fra tyrkisk). 

Invitasjonen til møtet på HiOA er nå borte, men facebooksiden til IMGM finner du her 

Taner Dogan, som Storhaug karakteriserer som hatpredikant, tar en doktorgrad innenfor modernisering av Islam, på City University i London.

Ansatt booket rom

Ledelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus kjente ikke til at møtet skulle arrangeres, eller at det faktisk ble avholdt sist søndag. Etter det Khrono kjenner til var det en ansatt ved høgskolen som booket møterom for å arrangere et møte der tyrkiske ungdommer skulle inviteres for å bli inspirert til å ta høyere utdanning.

Etter å ha undersøkt i studentmiljøet er det heller ingen ved høgskolen som kjenner til en eventuell studentforening som er gått ut fra IGMG/ISMG. Temel bekrefter at det var en bror til en av arrangørene som skulle ordne møtelokale på HiOA.

Ifølge IGMGs hjemmesider skal det også ha vært arrangert et møte på HiOA 8. september 2014 som skal ha handlet om «aktuelle saker i den muslimske verden».

Der deltok blant annet Islamsk Råds Mehtab Afsar og tidligere bystyrerepresentant for Høyre i Drammen, Hatice Elmacioglu, som også representerer Tyrkiske foreningers landsorganiasjon i Norge.

Mehmet Temel bekrefter dette møtet (bildet under) som han sier var et orienteringsmøte om terrororganisasjonen IS, som de tar avstand fra. Søndagens møte var det andre som organisasjonen har arrangert ved høgskolen.

Storhaug skyter over mål 

Lars Gule, som er ansatt ved HiOA og forsker på radikale islamske miljøer, blant annet, har heller ingen kjennskap til møtet sist søndag annet enn gjennom sosiale medier. Han kjenner heller ikke IGMG veldig godt. 

— Jeg vet faktisk ikke hvor radikale IGMG er. Men jeg synes det er å skyte langt over mål å anklage ledelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus for at dette møtet har funnet sted. For meg høres det ut som en leder ved høgskolen bør ta en medarbeidersamtale med en av sine ansatte og finne ut av hva som har skjedd. For alt vi vet kan han ha booket møterommet i god tro, sier Gule. 

— Storhaug kaller innlederen på møtet for en «hatpredikant», er det også ditt inntrykk?

— Hvis han er korrekt gjengitt i bloggen jeg har lest kan man vanskelig kalle dette for hatytringer. Man kan være uenig i at kvinner skal være hjemme og at man skal sitter separat, men å tale for dette vil jeg ikke karakterisere som «hatytring», sier Gule. 

Bedre skille mellom leie og utlån

Kommunikasjonsdirektør Anne Christel Johnsgaard ved HiOA sier i en kommentar at  det er behov for å gå opp en tydeligere grensegang mellom utlån av lokaler, som i hovedsak skal skje til registrerte studentforeninger ved HiOA, og utleie av lokaler. Sistnevnte skal skje etter søknad og det skal inngås leieavtale.

— Både lån og leie av lokaler skal være knyttet til HiOAs kjernevirksomhet og ikke være i strid med vårt verdigrunnlag, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS