Debatt Ivar Aulie

Krav om skolepenger er riktig og rettferdig

Også vi studenter må erkjenne at den norske økonomien er på vei inn i vanskeligere tider. Vi kan ikke få i pose og sekk, skriver Ivar Aulie.

Tiden for denne typen støtteordninger er over. Vi er på vei inn i en global økonomisk krise, skriver Ivar Fossberg Aulie, internasjonalt ansvarlig ved Høyres studenter.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Norske studenter nyter noen av verdens beste økonomiske støtteordninger. Det virker som at vi studenter kan trenge en påminnelse om dette etter å ha lest Amund Skogrands innlegg om nettopp kravet om skolepenger fra utenlandsstudenter. Norske studenter er fritatt økonomiske bekymringer de fleste andre europeiske studenter må leve med.

Studiestøtten til studentene strekker ikke nødvendigvis alltid til. Det er derimot ikke formålet å dekke mer enn de utgiftene som er knyttet til å studere. Penger som trengs til luksusgoder som Foodora og søndagscava må vi tjene inn gjennom ekstraarbeid. Det er rett og rimelig.

Den økonomiske situasjonen i dag er vanskelig. Kostnadene til de fleste studenter har den siste tiden økt drastisk. Selv om vi studenter i utgangspunktet er heldige, er det nok riktig å øke studiestøtten. Studentene må få endene til å møtes. Ønsker vi studenter dette, må vi være villige til å prioritere bort noe annet.

Et åpenbart område å prioritere bort er gratis utdanning for studenter utenfor EØS. Det er på ingen måte opplagt at Norge skal dekke utdanningskostnadene for utenlandske studenter. Norge er faktisk et svært sjeldent tilfelle av en så gavmild støtteordning. Tiden for denne typen støtteordninger er over. Vi er på vei inn i en global økonomisk krise.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Pengene som brukes for å dekke kostnadene tilknyttet utenlandske studenter kommer fra norske skattebetalere. De kan ikke sløses med. De skal brukes for å sørge for at Norge får den kompetansen vi trenger og er forberedt på fremtidens utfordringer. Det er dessverre en altfor enkel øvelse å bruke andres penger. Derfor er det i ny og ne lurt å minne seg selv på at dette er andres penger.

Norske studenter kan ikke forvente å få en så raus ordning som gratis utdanning hvis vi velger å studere utenfor EØS-området. Ved anerkjennelsen av dette blir et allerede utfordrende standpunkt om å betale for utenlandske studenter umulig å stå for.

Det er som Skogrand påpeker en stor verdi i å oppleve fremmede kulturer og å kjenne disse på nært hold. Det kan man gjøre gjennom Erasmus og andre gode ordninger. Da kan man oppleve det vide spennet vi har av europeiske kulturer, eller andre kulturer helt andre steder. Det er fullt mulig selv om vi krever skolepenger fra utenlandsstudenter.

Jeg vet ikke hvilken ulv fra Cherokee-myten den norske regjeringen forer. Regjeringen gjør tiltak som verken er nødvendige eller fornuftige. Akkurat dette er et unntak. Forslaget om skolepenger fra utenlandske studenter er en svært moden og gjennomtenkt politikk som Høyres Studenter har støttet i flere år.

Den svarte ulven og den hvite ulven er et tegn på den tidløse kampen mellom det gode og det onde. Det er smått absurd å kalle et krav om skolepenger fra utenlandsstudenter ondskap. Jeg kan i det minste forsikre om at min indre balanse er intakt. Først og fremst tyder vel dette på at det kan være nyttig å løfte blikket fra tid til annen, og erkjenne at det finnes faktiske mennesker som utsettes for faktisk ondskap.

Regjeringen har ikke foret den svarte ulven, ei heller den hvite. Den har for en gangs skyld foreslått fornuftig økonomisk politikk. Det har ingenting med ondskap å gjøre.

Powered by Labrador CMS