Nixon Yatacue (Nasa fra Colombia) får sitt diplom av Roy Krøvel. Foto: Yulmar Monoya og Carlos Manuel Flores
Studenter fra Ecuador, Colombia og Nicaragua venter på å få overrakt sine diplomer. Foto: Yulmar Monoya og Carlos Manuel Flores
Rektor Luis Fernando Sarango frå Pluriversidad Amawtay Wasi (Ecuador) taler til studentene. Foran talerstolen ligg et lite alter med frukt til Moder Jord. Foto: Yulmar Monoya og Carlos Manuel Flores
Studenter og lærere frå Ecuador. Foto: Yulmar Monoya og Carlos Manuel Flores
Fra klasserommet i Nicaragua. Foto: Yulmar Monoya og Carlos Manuel Flores
Masterstudenter frå fem ulike urfolksgrupper i Ecuador demonstrerer folkedans. Foto: Yulmar Monoya og Carlos Manuel Flores

21 mastere ut fra Norhed-prosjekt

Høgskolen i Oslo og Akershus er involvert i fire prosjekter rettet mot høyere utdanning i det globale sør. Prosjektet i Ecuador, Nicaragua og Colombia har i høst uteksaminert sine 21 første masterkandidater.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Roy Krøvel ved Institutt for journalistikk og mediefag på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) står i spissen for et stort Norhed-prosjekt i Ecuador, Colombia og Nicaragua. Dette er et av fire Nordhed-prosjekter HiOA er involvert i.

Krøvels prosjekt har en budsjettramme fra Norad på 16,9 millioner for perioden fra 2013-18.

Til sammen er det nå 48 Norhed-prosjekter knyttet til norske universitet og høgskoler i gang.

Se også: Her finner du dagens 48 prosjekter.

Styrt fra sør

I mastergraden lærer studentene om journalistikk, media og annen kommunikasjon på tvers av ulike kulturer.

Roy Krøvel

Norhed er det norske bistandsprogrammet styrt av Norad rettet mot høyere utdanning og forskning.

Prosjektene støtter samarbeid mellom norske høyere utdanningsinstitusjoner og universiteter i våre samarbeidsland. Hovedpartner er plassert i sør, men de skal ha norske samarbeidspartnere.

Flest Norhed-prosjekter er det i Uganda, Etiopia, Sør-Sudan, Malawi, Tanzania og Nepal.

Noen av de første i hele Norhed-programmet

I oktober var Krøvel til stede i Ecuador da de første studentene fikk tildelt sine bevis for at de har fullført sin mastergrad i interkulturell kommunikasjon.

— Jeg tror faktisk våre kandidater er noen av de første innen hele Norhed-programmet som har fullført. Norhed er jo et ungt program, og vi hadde alle oppstart i 2013, forteller Krøvel.

Studentene på denne masterutdanningen kommer fra Ecuador, Colombia og Nicaragua, og kursene sirkulerer mellom de tre landene. 

21 kandidater uteksaminert

Det var 21 kandidatar som greidde eksamen no i oktober.

— Kan du utdype litt hva denne masterutdanninga handler om?

— Urfolksuniversitetene er ikke så glade i begrepet «multikulturell». De vil heller bruke ordet «interkulturell», altså at idealet er respektfull og likeverdig kommunikasjon mellom kulturer som gjerne vil holde på sin ulikskap, forklarer Krøvel, og fortsetter:

— I mastergraden lærer studentene om journalistikk, media og annen kommunikasjon på tvers av ulike kulturer – både hvordan journalistikk, media etc. kan legge til rette for mer respektfull samtale mellom personer og kulturer, men også hvordan analysere og forske på kommunikasjon.

Bærekraftig

Det nye med Norhed sammenlignet med tidligere er også at hovedpartner for program og prosjekt skal ligge i det globale sør, ikke i Norge, men det er likevel en betingelse at man skal ha en norsk samarbeidspartner.

— I løpet av prosjektperioden skal også de utdanningsløpene vi etablerer bli bærekraftige, blant annet ved at de ferdige kandidatene selv kan være med på å ta over undervisning og utvikling av studieprogrammet, legger Krøvel til.

— Er du ofte på plass og underviser?

— I startfasen har det vært jevnlig, og jeg har også hatt med meg andre krefter fra HiOA, deriblant professor Anders Breidlid, forteller Krøvel.

Mer om prosjektet: RUIICAY-HIOA Intercultural Communication Linkage Programme

Fire HiOA-prosjekter

I tillegg til krøvels prosjekt er det tre ander Norhed-prosjekter som HiOA er involvert i. Til sammen har de en budsjettramme på 67,3 millioner kroner. 

Det ene prosjektet ligger hos Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier og handler om å ta i bruk ikt-verktøy for å forbedre, men også øke mulighetene for studenter til å ta lærermaster i Nepal. Budsjettrammen her er 

Dette prosjektet har Khrono besøkt.

Mer om Nepal: På motorsykkel for å finne nett

To prosjekter til

Instituttet til Krøvel, Institutt for journalitstikk og mediefag, er også invovert i et prosjekt som er et samarbeid mellom institusjoner i Uganda, Sør-Sudan, Nepal og altså Norge. Budsjettrammen er 17,4 millioner, og det handler om hvordan styrke media i områder som nylig har vært i tøffe konflikter.

Det siste HiOA-prosjekte er en samarbeid med Kyambogo University i Uganda, og er knyttet til utvikling av lærerutdanningen der. Budsjettramme er 16,5 millioner kroner.

Se også: Mer om HiOA-prosjektene

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS