Rektorene Ole-Gunnar Søgnen ved Høgskolen i Bergen og Liv-Reidun Grimstvedt ved Høgskolen i Stord/Haugesund var sammen med Rasmus Stokke ved Høgskulen i Sogn og Fjordane innkalt til møte med kunnskapsministeren for å få fart på fusjonsprosessen. Her i Universitetets Aula i Oslo. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Tre uker til fusjonsavklaring

Kunnskapsdepartementet har fullt trøkk på arbeidet med å få til en fusjon mellom tre høgskoler på Vestlandet. Skolene har nå knappe tre uker før de må bestemme seg.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag innkalte kunnskapsministeren de tre rektorene ved høgskolene i Bergen, Stord/Haugesund og Sogn og Fjordane, til møte mens alle tre likevel var i Oslo under departementets kontaktkonferanse, torsdag var statssekretær Bjørn Haugstad på styreseminar for Høgskolen Stord/Haugesund, og 3. februar stiller han igjen opp på et felles styreseminar i Bergen for alle tre høgskolene. 

— Jeg opplever at departementet har et veldig sterkt ønske om at vi skal få til en fusjon, sier rektor Liv Reidun Grimstvedt ved Høgskolen i Stord/Haugesund.

På møtet med kunnskapsministeren orienterte de tre rektorene om hvordan prosessen mot fusjon går og hvordan stemningen er på de respektive institusjonene.

— Vi har hatt en lang prosess hos oss, og jeg opplever god stemning for fusjon både i organisasjonen og i arbeidslivet rundt oss. Holdningen er at dette er noe som vil gi positiv effekt både for oss og for de to andre høgskolene, slik at vi blir sterkere sammen, sier Grimstvedt til Khrono.

Avventende holdning

Jeg opplever at departementet har et veldig sterkt ønske om at vi skal få til en fusjon.

Liv Reidun Grimstvedt

Ved Høgskolen i Bergen sier rektor Ole-Gunnar Søgnen ved Høgskolen i Bergen at han opplever at det er god oppslutning om fusjon, men at det også er en avventende holdning.

— Det er en del usikkerhet om hva dette kan bli til, spesielt når det gjelder de to andre samarbeidspartnerne, sier han.

Opplever dere at kunnskapsministeren legger stort press på dere for å få til en fusjon?

— Nei, han var veldig forsiktig med det. Men det er klart, når han kaller oss inn til møte, så er det fordi dette er noe han er interessert i å få til, sier Søgnen.

Brokete bilde

På Høgskolen i Sogn og Fjordane (HiSF) er bildet litt brokete, ifølge rektor Rasmus Stokke.

— Vi jobber nå med å kartlegge holdningene til en fusjon. Vi er midt i denne prosessen nå, sier Stokke.

22. januar skal HiSF ha fagdag for personalet, der fusjonssaken er temaet, og ledelsen ved høgskolen vil kort tid etter det komme med en anbefaling til styret om veien videre. På alle tre høgskolene er det styremøter 4. februar, der det vil bli gjort vedtak om man skal gå inn i reelle forhandlinger om fusjon.

Stokke sier at han ikke opplevde møtet med statsråden som press.

— Det var mer et ønske om informasjon om prosessen. Det informerte vi om, og vi fikk positive tilbakemeldinger og støtte til prosessen vi kjører, sier han.

NIFU for fusjon

På oppdrag fra de tre høgskolene har det nordiske forskningsinstituttet NIFU utredet fordeler og ulemper ved en fusjon mellom dem. Hovedinnholdet i rapporten ble kjent allerede i desember og under finner du den endelige versjonen.

Se også: NIFU-rapporten, fusjonsutrening for høgskolene i Bergen, Sogn og Fjordane og Stord/Haugesund

Konklusjonen er at NIFU mener at fordelene ved det de kaller «Profesjonshøgskulen i Vest» er større en ulempene. Likevel sier NIFU at dette må det bli opp til hvert enkelt av høgskolestyrene å avgjøre, basert på egne måter å vekte og verdsette fordelene og ulempene som blir drøftet.

Grimstvedt sier at hos dem er rapporten sendt ut til hele organisasjonen, og høgskoleledelsen har bedt om tilbakemeldinger på den innen slutten av januar.

Les også: Tilrår ein storfusjon i vest

Felles seminar

De tre høgskolene skal ha et felles styreseminar 3. februar. Der skal statssekretær Bjørn Haugstad innlede, mens styreleder Rune Nilsen ved Høgskolen i Sørøst-Norge skal orientere om fusjonsprosessen der. Videre kommer rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen for å snakke om rollen som et internasjonalt forskningsuniversitet.

Dagen etter skal alle de tre høgskolestyrene ha møter der de skal si ja eller nei til om de vil gå videre med fusjonsplanene.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS