Rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, Måns Wrange, mener høgskolen tok et etisk riktig valg da teaterlæreren mistet jobben. Foto: Mats Arnesen

Teaterlærer fikk 190.000 kroner etter forlik i metoo-sak

Oppgjør. Forliket mellom den tidligere teaterlæreren og Kunsthøgskolen i Oslo viser at mannen får utbetalt tre måneders lønn i oppsigelsestiden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forliket kommer etter at et utvalg ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) vedtok å gi mannen avskjed i desember i fjor.

Teaterlæreren klaget på vedtaket, men styret ved KHiO opprettholdt sin avgjørelse 12. mars i år. Forskerforbundet mente avskjeden var ugyldig og stevnet kunsthøgskolen for retten.

To uker før partene etter planen skulle møte i Oslo tingrett 5. november sendte KHiO ut en pressemelding om et forlik var inngått med teaterlæreren anklaget for seksuell trakassering.

Fakta

Avskjedigelse

Paragraf 15-14 i Arbeidsmiljøloven:

  1. Arbeidsgiver kan avskjedige en arbeidstaker med påbud om øyeblikkelig fratreden dersom denne har gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen.
  2. Ved avskjed gjelder bestemmelsene i §§ 15-1 og 15-4 tilsvarende.
  3. Dersom avskjeden er urettmessig, skal retten kjenne den ugyldig etter påstand fra arbeidstaker. I særlige tilfeller kan retten likevel, etter påstand fra arbeidsgiver, bestemme at arbeidsforholdet skal opphøre dersom den etter avveining av partenes interesser finner at det vil være åpenbart urimelig at arbeidsforholdet fortsetter. Retten kan også bestemme at arbeidsforholdet skal opphøre når den finner at vilkårene for saklig oppsigelse er til stede.
  4. Arbeidstaker kan kreve erstatning dersom avskjeden er urettmessig. Erstatningen fastsettes i samsvar med § 15-12 andre ledd.

Kilde: Arbeidsmiljøloven

Partene kom fram til en enighet om å avslutte arbeidsforholdet og teaterlæreren ble sagt opp med virkning fra 12. mars 2019.

Khrono har bedt om innsyn i forliksavtalen. Her kommer det frem at avtalen utløser lønn for tre måneder regnet fra 12. mars 2019, samt kompensasjon for avspaseringstimer tilsvarende en halv månedslønn. Det kommer som en følge av endringen fra avskjedigelse til oppsigelse.

— Det totale beløpet for lønn i oppsigelsestiden og godtgjørelse for avspasering utgjør om lag 190.000 kroner, opplyser kommunikasjonsleder ved KHiO, Atle Faye.

Partene skal også dekke egne sakskostnader. Det medfører ikke kostnader for høgskolen.

— KHiO ble bistått av Regjeringsadvokatembetet. Det betyr at statens utgifter blir dekt av Regjeringsadvokaten, sier Faye.

Les også: Studenter på Kunsthøgskolen: Bra at det skjer noe her nå

Gjentatte varsler

Mannen gikk til sak etter at han opprinnelig ble «frikjent» i fjor sommer. Som Khrono omtalte den gang, ble saken lagt vekk av et granskingsutvalg ved skolen.

Slik ser forliksavtalen mellom Kunsthøgskolen i Oslo og teaterlæreren ut. Foto: Skjermdump

«Påstanden om at det har forekommet seksuell trakassering/tilnærmelser ikke er tilstrekkelig underbygget og saken må derfor avsluttes fra varslingsutvalgets side», het det i vurderingen.

Men det tok bare dager etter frikjennelsen før tidligere KHiO-studenter sendte inn nye varsler, som deretter ble behandlet på ordinær måte av ledelsen.

Opplevelser med seksuell trakassering fra en ansatt ved Teaterhøgskolen var også tema i metoo-kampanjen #stilleføropptak, omtalt i blant annet Aftenposten.

Rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, Måns Wrange. Foto: Siri Øverland Eriksen.

Kunsthøgskolen i Oslo har fått ny ledelse etter at læreren fikk sparken i mars i år.

I en pressemelding etter forliket ble kjent skrev kunsthøgskolens nye rektor, svensken Måns Wrange, dette i en pressemelding:

«For å kunne fokusere tid og ressurser på å skape ro og trygghet i lærings- og arbeidsmiljøet for studenter og ansatte, har høgskolen inngått et forlik som innebærer at vedtaket blir endret fra avskjedigelse til oppsigelse.»

«Det er viktig for meg at jeg som ny rektor understreker at KHiO 12. mars tok et etisk rett valg ved å avslutte arbeidsforholdet», skrev Wrange.

Uklar rettssituasjon

Avgjørelsen om å avskjedige teaterlæreren var et av hovedpunktene Forskerforbundet, som representerte den ansatte, ønsket å fremme i retten. De ønsket å vite om det var juridisk rett at den ansatte ble avskjediget og umiddelbart måtte slutte i stillingen sin, fremfor det vanligste tiltaket som er oppsigelse med oppsigelsestid.

Usikkerheten knyttet til dette spørsmålet var avgjørende for Wrange og kunsthøgskolen da de inngikk et forlik.

— Rettssituasjonen for dette er høyst uklar, noe som ga en risiko for at domstolen kunne konkludere med at det ikke var tilstrekkelig sterk nok beviselig grunn for avskjedigelse. Et slikt tilfelle ville kunne ende med at vedtaket blir annullert og at vedkommende fremdeles ville vært ansatt på KHiO med krav om lønn og annen erstatning. Det ville igjen kunne resultere i nye juridiske prosesser som i verste fall ville vart i flere år, sier rektor Wrange, som poengterer at ingenting i selve saken har endret seg selv om vedtaket er endret.

— Ved å avslutte arbeidsforholdet har KHiO gjort en veldig sterk markering av hvilken type oppførsel som er uakseptabel, seier Wrange.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS