CHATGPT

Kunstig intelligens slo studenter på eksamen

En britisk studie viser at «KI-studenter» får bedre resultater enn virkelige studenter på eksamen, uten at sensor merket forskjell. 

I en mindre studie viser britiske forskere at fiktive studenter med besvarelser fra ChatGPT får bedre karakterer enn de vanlige studentene.
Publisert Oppdatert

En ny studie viser at «studenter», som i realiteten var kunstig intelligens, som tok eksamen på universitetet fikk bedre resultater enn de virkelige studentene, skriver BBC

I tillegg ble den kunstige studenten ofte ikke oppdaget, viser studien. Forskere ved University of Reading skapte 33 kunstig intelligens-studenter, og brukte ChatGPT til å generere svar til eksamen for bachelor i psykologi.

En halv karakter over

I snitt fikk de kunstige studentene en halv karakter høyere enn de virkelige studentene. 94 prosent av ki-besvarelsene gled rett gjennom sensurprosessen. Ifølge forskerne i studien kan oppdagelsesraten på 6 prosent være for høyt.

— Vår forskning viser at det er viktig over hele verden å forstå hvordan kunstig intelligens vil påvirke integriteten til pedagogiske vurderinger, sier en av forskerne bak studien, førsteamanuensis Peter Scarfe, på nettsiden til universitetet. 

Nye eksamensformer

Forskeren sier det ikke trenger bety at man går tilbake til fullstendig håndskrevne eksamener.

— Den globale utdanningssektoren må utvikles i møte med kunstig intelligens, mener Scarfe. 

— Løsninger kan være å gå bort fra utdaterte ideer om vurdering, mot de ideene som er mer på linjene med ferdighetene studenter vil trenge i møte med arbeidsplassen. Det inkluderer bruk av kunstig intelligens, sier professor Etienne Roesch, som ledet studien sammen med Scarfe. 

I Norge har debatten rast siden ChatGPT gjorde sitt inntog. Ekspertene har veid inn på hva som kjennetegner en ChatGPT-tekst. Studentene har fortalt hvordan de bruker kunstig intelligens. Én professor oppfordrer til å slutte helt med hjemmeoppgaver, fordi plagiatkontrollen ikke kan oppdage fusken. 

Powered by Labrador CMS