Venstres Iselin Nybø i samtale med Forskerforbundets leder, Petter Aaslestad og rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen på forskningspolitisk seminar i regi av Forskerforbundet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Venstre støtter krav om faglig mentor-ordning

Iselin Nybø (V) slår et slag for en ordningen med faglige mentorer som skal følge studentene gjennom hele studieløpet. Kvalitetsmeldingen sluttbehandles i disse dager. Og NSO er fornøyd med at Venstre trekker fram studentkravet om mentorer.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvalitetsmeldingen gikk gjennom statsråd, og ble lagt fram fredag 27. januar 2017.  Den er nå til sluttbehandling i Stortinget. 

Saksordfører Marianne Aasen forteller til Khrono at komiteen skal avgi sin innstilling til Stortinget onsdag 30. mai. Meldingen skal endelig behandles av Stortinget før sommerferien.

Vil ha faglige mentorer hele veien

Venstres stortingsrepresentant Iselin Nybø er en av mange stortingspolitikere som har jobbet mye med Kvalitetsmeldingen siden den ble overbrakt Stortinget og utdanningskomiteen satte i gang sitt arbeid.

— For all del det er en god melding, men det er klart vi har jobbet med en god del elementer i den likevel, ser Nybø til Khrono.

Vi ønsker å innføre en mentorordning for alle studenter, der studentene får en faglig mentor som følger dem hele veien fra de starter til de er ferdig med utdanningen.

Iselin Nybø

Selv ønsker Venstre å trekke fram et sentralt forslag fra deres side,

— Vi ønsker å innføre en mentorordning for alle studenter, der studentene får en faglig mentor som følger dem hele veien fra de starter til de er ferdig med utdanningen, sier hun.

Skal forhindre frafall

— Alle er kjent med at vi sliter med frafall og at studentene studerer for langsomt, bruker for lang tid på utdanningen sin. Vi tror et slikt tiltak virkelig vil kunne bidra til endring, sier Nybø.

Hun legger også vekt på at Norsk studentorganisasjon (NSO) også ønsker en mentorordning for studentene.

— Vi ser jo i Studiebarometeret at det studentene virkelig savner er god oppfølging og tilbakemeldinger. En mentor som vi her foreslår tror vi hadde vært et viktig skritt i riktig retning for å hjelpe studentene til bedring, sier Nybø.

NSO: Glad for forslaget

Leder i norsk studentorganisasjon (NSO), Marianne Andenæs, sier til Khrono at de er glade for forslaget fra Venstre.

— Vi synes det er svært positivt at vi blir lyttet til i kravet om faglig mentor. Vi har spilt inn dette forslaget helt siden prosessen startet og vi er glad for støtte for forslaget, sier Andenæs og fortsetter:

— Det er viktig for studentenes mestring av studiene og trivsel at de blir inkludert i det faglige fellesskapet og at de får tettere veiledning og oppfølging.

Flere debatter da meldingen kom

Kvalitetsmeldingen passerte statsråd fredag 27. januar. Statsråd Torbjørn Røe Isaksen hadde kvaitetsmeldingen som hovedtema på Kontaktkonferansen for universiteter og høgskoler 17. januar, og etter det har det vært flere presentasjoner og debatter rundt meldingen.

Flere av forslagene har vakt debatt. Det gjelder blant annet forslaget om at man skal fagfellevurdere studieprogram.

Les også: Vil fagfellevurdere utdanning

I meldingen har Isaksen foreslått at alle institusjoner skal ha en meritteringsordning for undervisere på plass før 2019.

Les også: AFI-forsker advarer sterkt mot bruk av lønn som motivator

Vil ha lovfesting av studentombud

NSO har spilt inn mange forlsag til kvalitetsmeldingen og lanserte også sin egen melding om kvalitet våren 2016.

Les også:Isaksen fikk råd om kvalitet fra studenter

Nå rett før sluttbehandlingen i Stortinget trekker NSO-leder Andenæs fram følgende sak:

— Vi håper flertallet på Stortinget går inn for en lovfesting av tilgang på studentombud. Slik trenden har vært, er det de store institusjonene som har innført studentombud. Studenter ved mindre institusjoner kan ikke få dårligere vilkår enn de ved store institusjoner, sier Andenæs til Khrono.

Noen utvalgte sentrale tiltak i meldingen

  • Krav om ordninger for merittering av gode undervisere innen 2019.
  • Opprette nasjonal konkurransearena for å få penger til satsing på undervisning.
  • Oppfordrer til fagfellevurdering av studieprogram
  • Utvikle en kvalitetsportal som samler data og vurderinger som i dag er samlet mange ulike steder.
  • Åpner for mulighet til praksis-professorater.

Les også: Khronos samlesider om kvalitet i utdanning og forskning. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS