Statssekretær Bjørn Haugstad prater på UiO om tilstandsrapport Foto: Nicklas Knudsen

Utdatert kritikk fra Arbeiderpartiet

- Kritikken fra Tynning Bjørnø virker forunderlig utdatert, skriver statssekretær Bjørn Haugstad som svar på kritikken mot han fra forrige uke.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Man må benytte den formidable sjansen man får når lærerutdanningen blir en mastergrad», skriver Arbeiderpartiets Christian Tynning BjørnøJeg er hjertens enig, og det har regjeringen, og ikke minst, lærerutdanningene selv, jobbet hardt med de siste tre årene. I mellomtiden har det vært ganske så uklart om Ap overhodet ville ha en masterutdanning for lærere.

Så sent som i en debatt 16. mars 2016 benyttet Trond Giske anledningen til å så tvil om behovet for at en femårig lærerutdanning skal være på masternivå. På spørsmål om hvilken annen profesjon Giske tenkte det var naturlig å kreve femårig utdanning uten å samtidig legge den på masternivå, så erindrer jeg faktisk ikke at det kom noe svar.

Debatten vi nå har om lærerutdanningen ville ikke funnet sted dersom Ap i 2009 hadde latt regjeringspartner SV få gjennomføre en femårig masterutdanning. Nå er vi 8 år på etterskudd på grunn av Aps manglende vilje til å prioritere lærerne. Den viktigste politiske usikkerhetsfaktoren om lærerutdanningene nå er det Ap selv som representerer. Lærerutdanningene selv er nemlig opptatt av å få den nye utdanningen på plass til høsten 2017, og det jobbes både godt og hardt, med bistand fra NOKUT og en rekke tiltak iverksatt av regjeringen.  

Viktigere enn politisk kjekling om hvem som sa hva når, er imidlertid at kritikken fra Tynning Bjørnø virker forunderlig utdatert.  For det første blir pedagogikken utvilsomt styrket sammenlignet med dagens fireårig utdanning. Den ble for øvrig ytterligere styrket etter høringsrunden for rammeplanen. Blant annet er det åpnet for å ta pedagogikk eller spesialpedagogikk som masterfag.

For det andre bør Tynning Bjørnø sette seg inn i rammeplanen for lærerutdanning før han kritiserer innslaget av praksis. Det er nemlig ikke begrenset til 110 dager, men også masteroppgaven som tilsvarer ett semester skal være profesjonsrettet og praksisorientert. Det innebærer at studentene må reflektere over praksis på en måte som tilsvarer kravene til en masteroppgave. Det kommer til å gi studenter med GLU master et betydelig sterkere grunnlag for å reflektere over og utvikle både egen og andres praksis.

Jeg oppfordrer derfor Arbeiderpartiet til å benytte den siste tiden i inneværende stortingsperiode til å sette seg inn i hva som egentlig er gjort med lærerutdanningen de siste årene.

Bjørn Haugstad

Antagelig er Arbeiderpartiets viktigste påvirkning av lærerutdanningen siden 2006 at de stoppet SVs ønske om å innføre en femårig masterutdanning for lærere. I denne stortingsperioden har signalene fra Ap vært meget vekslende og forvirrende.

Det tok tid før Ap aksepterte femårig lærerutdanning. Det tok enda lenger tid før de aksepterte at en femårig lærerutdanning også skal være på masternivå.  Med Tynning Bjørn sitt innlegg kan vi i det minste slå fast at den diskusjonen endelige er bak oss. Jeg oppfordrer derfor Arbeiderpartiet benytte den siste tiden i inneværende stortingsperiode til å sette seg inn i hva som egentlig er gjort med lærerutdanningen de siste årene, slik at vi kan få politisk ro om lærerutdanningen fremover.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS