Av 112 forhåndspåmeldte til mattekurset ved OsloMet sommeren 2018 var 29 til stede under oppgaveregningen en uke etter kursstart. Foto: Øystein Fimland

Ap: Mattekravet er en fiasko

Firerkrav. Torstein Tvedt Solberg (Ap) kaller det generelle mattekravet for lærerstudenter en fiasko og sommerens mattekurs feil bruk av penger. Han ber Høyre gå bort fra et «ideologisk blindspor».

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Emilie T. Skavhaug (23) søker grunnskolelærerutdanning 5.-10. trinn og vet at hun ikke skal undervise i matematikk. Juli i år bruker hun til å forbedre mattekarakteren sin på forkurset på OsloMet, slik at hun kan få en firer i matte og dermed begynne på lærerutdanningen til høsten.

Jeg er en språkperson og vil undervise i spansk, engelsk og samfunnsfag. Da er det ikke relevant at jeg hadde 3,5 i matematikk

Emilie T. Skavland

— Jeg er en språkperson og vil undervise i spansk, engelsk og samfunnsfag. Da er det ikke relevant at jeg hadde 3,5 i matematikk, sier hun.

Emilie T. Skavhaug (23) tar mattekurs og søker grunnskolelærerutdanning 5.-10. trinn. Hun skal ikke undervise i matematikk. Foto: Øystein Fimland

Skavhaug har jobbet som vikarlærer i halvannet år.

— Jeg tror det er fare for at firer-kravet i matte gjør at vi mister potensielle gode lærere.

Det samme tror Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

— En ting er at dette sommerkurset i seg selv koster millioner, og at strykprosenten sier det ikke er et godt opplegg, men i tillegg er måten det er lagt opp på demotiverende. I kombinasjon med en generell lærermangel fører det til at enda færre utdanner seg til å bli lærere, og da ikke bare mattelærere, sier han.

En fiasko

Ifølge Solberg bekrefter erfaringene hittil det man tidligere har trodd.

Vi har allerede i sommer sett over 50 prosent frafall på oppmøte, og jeg tror ikke heller strykprosenten vil se noen endring.

Torstein Tvedt Solberg

— Det tegner seg et bilde av en mattefiasko. Vi kan slakte hele ordningen når vi ser resultatene og konsekvensene hittil, sier han.

Les også om kurset i 2017: 2 av 3 strøk

— Kurset dekkes av de tre D-ene: dyrt, dårlig og demotiverende. Vi har allerede i sommer sett over 50 prosent frafall på oppmøte, og jeg tror heller ikke strykprosenten vil endre seg.

Han forklarer at det Arbeiderpartiet er mest kritisk til, og som er bakgrunnen for slakten, er at Høyre har vært så «ekstremt opptatt av forslaget».

Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, kaller det generelle mattekravet for en fiasko. Foto: Arbeiderpartiet

— Det har vært et ideologisk blindspor, og Høyre burde nå være med på å endre ordningen. Vi må fjerne det rigide mattekravet, og heller endre det til noe som ivaretar intensjonen, sier han.

— Dere mener Høyre burde lære av erfaringene etter snart tre år med 4-er-krav?

— Ja, istedenfor å bare lukke øynene og fortsette i dette blindsporet, svarer Solberg.​

Årets forkurs ved OsloMet startet mandag 2.juli. Av de 112 forhåndspåmeldte kandidatene var det kun 42 av studentene som hadde møtt opp første kursdag. Tirsdag en uke senere var det 29 til stede under oppgavearbeidet etter lunsj.

Ifølge Samordna opptak må man ta forbehold om tallet på forhåndspåmeldte, fordi mange som søker ikke er kvalifisert eller ikke trenger kurset.

​Les også: Færre vil på sommerkurs i matte for potensielle lærerstudenter

Ser poenget

— Det er unødvendig med 4-er i denne matten, sier Linn Benedicte Plassen (33), men legger til at hun ser poenget med at det stilles krav.

Linn Benedicte Plassen (33) og Maria Blix (28) søker grunnskolelærerutdanning 1.-7. trinn. Foto: Øystein Fimland

Både hun og Maria Blix (28) søker grunnskolelærerutdanning 1.-7. trinn og skal dermed uansett undervise i matematikk.

— Og så er det uansett fint med en oppfriskning, legger Blix til.

(Saken er oppdatert for å reflektere at Pedagogstudentene ikke lenger ønsker karakterkrav i enkeltfag.)

Fakta

Matematikk og lærerutdanningen

Siden høsten 2016 har det vært krav om å minst ha karakteren 4 i P-matte, som er den enkleste matematikken fra videregående skole, for å komme inn på utdanningen til grunnskolelærer.

Dersom man har den mer avanserte matematikken, S-matte eller R-matte, holder det å ha bestått.

Søkere som ikke oppfyller kravet om en firer får tilbud om å ta gratis forkurs for å kvalifisere seg.

Kilde: Kunnskapsdepartementet og Samordna opptak

Fakta

Søkere forkurs i matte

2016: 769

2017: 1042

2018: 768

I 2017 meldte 605 seg opp til eksamen på forkurset. Av disse igjen var det 441 som faktisk møtte opp eksamensdagen, og av disse var det bare 149 studenter som klarte kravet om karakteren 4.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS