Medisinstudenter undersøker en pasient under utdanningen. Arkivfoto: Nicklas Knudsen

Landets fire medisinske fakultet skal disku­tere de­sentralisert medisinutdanning

Legeutdanning. Flere desentraliserte medisinutdanninger kan være på trappene. Norges teknisk-naturvitenskapelige universtitet (NTNU) skulle gjerne opprettet en desentralisert legeutdanning på Gjøvik, men møter en hindring i inndelingen av helseregionene.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Oppland Arbeiderblad som søndag skriver at NTNU er interessert i å opprette en desentralisert legeutdanning ved sin campus i Gjøvik, på samme måte som de jobber med å åpne en desentralisert legeutdanning i Ålesund.

Utfordringen er imidlertid at NTNU tilhører Helse Midt-Norge, mens Gjøvik tilhører Sykehuset Innlandet i Helse Sør-Øst. Og ved Sykehuset Innlandet og Helse Sør-Øst er det et annet universitet som har foreløpig har monopol på legeutdanning: Universitetet i Oslo.

Hvis NTNU skulle opprettet en desentralisert legeutdanning, ville studentene tatt de to første årene i Trondheim, før de deretter benyttet Gjøvik og Sykehuset Innlandet til læring og praksis de neste årene.

Dekan Bjørn Gustafsson ved Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU sier til Oppland Arbeiderblad at en slik løsning måtte skjedd etter dialog med Universitetet i Oslo.

Skal diskutere desentraliserte utdanninger i desember

I september leverte Grimstad-utvalget en utredning der de anbefalte å øke antallet studieplasser innen medisinutdanning kraftig. Ifølge Gustavson anbefalte utvalget også at lokalsykeshus og kommunehelstjenesten bør brukes mer i utdanningen av leger framover.

— Det gir også grunnlag for utvidet kapasitet, da flaskehalsen i dag hovedsakelig er tilgang til utdanningsplasser i klinikken, mens det er rom for økt antall studenter innenfor basalfag ved dagens fakulteter med medisinutdanning, sier Gustafsson til Oppland Arbeiderblad.

De medisinske fakultetene ved Universitetet i Oslo, UiT Norges arktiske universitet, NTNU og Universitetet i Bergen, de fire som i dag utdanner leger, skal møtes i begynnelsen av desember for å diskutere desentralisert legeutdanning, ifølge avisa.

— Det ligger godt til rette for en desentralisert modell i Innlandet, men helseregionene og universitetene må bli enige om hvem som gjør det. Og så må Helsedepartementet og Kunnskapsdepartementet bevilge penger for det krever opprettelse av flere stillinger, sier Gustafsson.

Fakta

Grimstadutvalgets plan for studieplasser

Grimstadutvalget har skissert en plan der antall studieplasser i medisin øker med 440 ved de fire ulike fakultetene som tilbyr medisinutdanning i dag:

  • UiT - Norges arktiske universitet: 141 studieplasser (+25)
  • NTNU: 200 studieplasser (+65)
  • Universitetet i Bergen: 285 studieplasser (+120)*
  • Universitetet i Oslo: 450 studieplasser (+230)

Ser på UiO og Sykeshuet Innlandet som «klokest» og «mest naturlig»

Både i forkant av og i etterkant av Grimstad-utvalgets rapport meldte både Universitetet i Sørøst-Norge, Universitetet i Stavanger, OsloMet og Høyskolen Kristiania sin interesse for å starte samtaler om eller opprette medisinutdanninger. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, advarte mot at flere en dagens fire legeutdannere skulle få opprette medisinutdanning.

— Å spre medisinutdanningen på mange institusjoner, er betenkelig. Det kan ikke være slik at alle universitetene skal gjøre akkurat det samme. Dessuten vil det være større kostnader knyttet til å opprette nye medisinstudier framfor å styrke medisinstudiet ved UiO og de tre andre medisinutdannede universitetene allerede har, sa Stølen til Khrono for et par måneder siden.

Dette skal han også ha støtte for hos de andre eksisterende legeutdanningene. Men på spørsmål om han er villig til slippe til en av de eksisterende legeutdanningene ved Sykehuset Innlandet, er han mer ordknapp.

— Er du villig til å slippe NTNU som allerede har legeutdanning til i «din» helseregion?

— UiO er i dialog med Sykehuset Innlandet og ser det som den klokeste og mest naturlige utviklingen. Vi er i god dialog med Helse Sør-Øst om alle vesentlige strategiske spørsmål. Så også i dette tilfelle, skriver Stølen i en SMS til Khrono.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS