Nils Rune Langeland og hans advokat har sendt stevning for usaklig avskjed. Foto: Stella Pictures

Langeland saksøker staten

Rettssak. Den avskjedigede professoren, Nils Rune Langeland, har stevnet staten for å ha gitt ham sparken uten grunn, melder NRK. Og han har søkt Forskerforbundet om å betale rettssaken.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Langelandsaken

Nils Rune Langeland (53) var professor i historie ved Universitetet i Stavanger.

Langeland har doktorgrad fra Universitetet i Bergen i 1997 med avhandlingen Myten om det politiske herredømet. Han har gitt ut flere faglitterære bøker, og var i årene 1998–2002 redaktør for tidsskriftet Syn og Segn.

2.juli 2017 la flere kvinner ut flere grove meldinger med seksuelt innhold som Langeland hadde sendt dem, enten privat eller skrevet på facebook. Flere medier omtalte saken. Universitetsledelsen så alvorlig på meldingene, og kalte Langeland inn til samtale. Pedagogstudentene i Stavanger har også klaget ham inn.

Lørdag 8.juli 2017 beklaget Langeland saken, uten forbehold, via en sms til NRK.

I august 2017 ble det kjent at Langeland ikke skulle undervise dette året, men kun forske. I slutten av september skrev UiS på sine hjemmesider at Langelandsaken var avklart, men fortsatt var en pågående personalsak.

I begynnelsen av oktober orienterte ledelsen Langeland om at han ville bli avskjediget.

25.oktober 2017 skrev Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld et innlegg i Khrono under tittelen: Det er ingen Langelandsak ved UiS.

24.november 2017 kom avskjedssaken opp i Styrets ansettelsesutvalg ved UiS. De vedtok å avskjedige Langeland.

11. januar 2018 oppretthold de dette vedtaket ogs aken gikk tild epartementet.

22. mars 2018 blir det offentlig at departementet opprettholder vedtaket til UiS. Saken kan ikke ankes vdere.

14. mai 2018 NRK forteller at langeland saksøker staten grunnet oppsigelsen fra UiS.

(Saken er oppdatert med kommentar fra Forskerforbundet og med kommentar fra Nils Rune Langeland.)

Nils Rune Langeland og hans advokat Kjell Brygfjeld varsler rettssak mot staten via Kunnskapsdepartementet. Ifølge NRK mener Langeland at Universitetet i Stavanger (UiS) ikke hadde grunnlag for å avskjedige ham.

Det som gjer det ålment viktig å få ført denne saka for retten er at saka mi i realiteten opnar opp for skjønsbasert avskjed av statstilsette. I tillegg er ho uløyseleg knytt til ei mediesak, som Khrono sette i gang.

Nils Rune Langeland

Ansettelsesutvalget ved Universitetet i Stavanger vedtok 24.november i 2017, mot én stemme, å avskjedige professor Nils Rune Langeland. Langeland og hans advokat påklaget vedtaket til Kunnskapsdepartementet,

22.mars i år vedtok departementet å opprettholde avskjedigelsen.

Langeland har ikke kommentert saken etter dette, men varsler altså nå søksmål.

I en epost til Khrono mandag kveld skriver han:

— Det som gjer det ålment viktig å få ført denne saka for retten er at saka mi i realiteten opnar opp for skjønsbasert avskjed av statstilsette. I tillegg er ho uløyseleg knytt til ei mediesak, som Khrono sette i gang. At eg er den einaste i Noreg som er hengt ut med namn og bilete på denne måten på grunn av nokre private meldingar seier at det handlar om meg som person og ikkje kva eg har gjort.

Skjønn - ikke fakta

Ifølge NRK mener Langeland at UiS ga ham sparken ut ifra skjønn, ikke fakta.

— I det store og hele har jeg ikke dårlig samvittighet på den måten at jeg synes jeg har gjort noe veldig alvorlig mot noen som helst, sier den tidligere professoren til NRK.

I fjor sommer ble det kjent at Langeland hadde sendt grove meldinger til ulike kvinner. Disse meldingene utgjør bare en del av avskjedssaken. Langeland hadde allerede før meldingene ble kjent, mottatt skriftlig advarsel fra sin daværende arbeidsgiver Universitetet i Stavanger, for flere andre forhold.

Alkoholproblemer

I en pressemelding i november i fjor skrev Langelands advokat Kjell Brygfjeld at avskjedssaken skyldtes at Langeland hadde et alkoholproblem. Advokaten mente også at UiS brøt en forpliktende og inngått AKAN-avtale med Langeland.

Ifølge NRK mener Langeland at Universitetet i Stavanger brukte «støvsuger-metoden», i sin oppbygging av avskjedssaken mot han.

— De trekker fram en episode fra 2011, meldinger på sosiale meldinger i 2014, et fuktig julebord, og noe som skjer på privaten. Så blander de alt dette sammen og sier det handler om grov krenkelse av tjenestepliktene til en professor ved UiS, sier han.

— Dette er en helt uholdbar bruk av loven, sier han til NRK.

Har søkt Forskerforbundet om penger

Langeland har søkt Forskerforbundet om penger til å finansiere en rettssak. Søknaden er ifølge NRK ferdigbehandlet, men advokat Brygfjeld ønsker ikke å kommentere om de har fått penger eller ikke. Forskerforbundet vil heller ikke si noe om dette til NRK.

Langeland skal imidlertid være åpen for at det kan bli rettssak uansett hva Forskerforbundet sier.

Leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad, sier til Khrono at saken er ferdig behandlet hos dem.

— Vi kommenterer av prinsipp ikke innholdet i saksbehandling knyttet til enkeltmedlemmer. Videre kommentarer må medlemmer eventuelt velge å gjøre selv, sier Aaslestad.

Professor Langeland har tidligere sagt i intervjuer at han er interessert i å kjøre saken helt til høyesterett dersom nødvendig.

(Saken er oppdatert med kommentar fra Petter Aaslestad kl 17.27 og kommentar fra Nils Rune Langeland kl 21.42.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS