Friminutt med Frode Eika Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Forvist til nye Lillestrøm

Mange er nå svært bekymret for fremtiden, folk er oppgitte, noen gråter, andre er sinte, skriver Frode Eika Sandnes.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi på Institutt for informasjonsteknologi (IT) har ufrivillig blitt hovedpersoner i rapporten «Campus Lillestrøm» som HiOA-rektoren nylig har sendt på høring. HiOA har nemlig fått en tomt på Lillestrøm som må fylles med «ett-eller-annet». Arbeidsgruppen foreslår derfor tre omtrent identiske alternativer: a) flytte institutt IT til Lillestrøm, b) flytte institutt IT til Lillestrøm og c) flytte institutt IT + hele Fakultet for teknologi, kunst og design til Lillestrøm.

Ikke uventet har dokumentet provosert frem sterke reaksjoner på fakultetet. Mange er nå svært bekymret for fremtiden, folk er oppgitte, noen gråter, andre er sinte. De vonde minnene om tidligere forsøk på å flytte ingeniørene ut av Oslo kommer tilbake.

Jeg har selv aldri hørt om en ingeniørstudent som vil til Lillestrøm. Tvert imot uttrykker studentene at de er svært tilfredse med å være i Oslo. Her er det praktisk reisevei til høgskolen, rikt sosialt liv utenom studiene, og større tilgang til ekstrajobber for å spe på en allerede trang økonomi.

Det er oppsiktsvekkende at ikt-studentene har blitt utestengt fra arbeidet med Campus Lillestrøm.

HiOA kan beskrives som en jentehøgskole med cirka 70 prosent jenter. De fleste av guttene finner du på teknologiinstituttene. Konsekvensen av å flytte teknologistudentene til Lillestrøm blir en forsterket kjønnsskjevhet med tilnærmingsvis kjemisk rene jentecampus og guttecampus.

Ikke uventet har dokumentet provosert frem sterke reaksjoner på fakultetet. Mange er nå svært bekymret for fremtiden, folk er oppgitte, noen gråter, andre er sinte.

Frode Eika Sandnes

Det er ikke snakk om å pakke ringpermer i bokser – flytting av laboratorier og komplisert teknisk utstyr sliter på fagmiljøene og studentene.

Frode Eika Sandnes

Det har blitt gjort forsøk på å etablere ikt-studier i Lillestrøm før, både i regi av Høgskolen i Akershus og høgskolestiftelsen på Kjeller (som lå rett ved stasjonen i Lillestrøm). Begge initiativene var mislykkede. Studiene trakk nesten ikke søkere og ble lagt ned. 

Om HiOA flytter ikt-studiene til Lillestrøm er det lite sannsynlig at studentene følger lojalt etter. Både Universitetet i Oslo (UiO) og Westerdals står klare til å fylle hulrommet etter HiOA og ta vår markedsandel. En flytting av institutt IT til Lillestrøm ville faktisk være en meget velkommen gavepakke til Westerdals som har tatt sterke grep de siste årene med å bygge opp praksisnær og relevant IT-utdanning. De har en helt splitter ny og attraktiv byggmasse svært sentralt i Oslo. UiO har også gjort mye bra med fornying av sine informatikkfag.

Jeg spår at at samtlige ikt-utdanninger vil bli lagt ned innen 5 år på grunn av få søkere og sviktende inntekter dersom institutt IT flyttes til Lillestrøm. HiOAs nasjonale posisjon vil bli svekket.

Det hersker en myte om at det er mange relevante teknologiske samarbeidspartnere i Lillestrøm-området. Det er ikke sant! Institutt IT samarbeider med bedrifter og organisasjoner i alle himmelretninger i forhold til Pilestredet, og de fleste befinner seg i Oslo. Å flytte instituttet til Lillestrøm vil øke distansen til de fleste samarbeidspartnerne våre og forverre forholdene for regionalt samarbeid.

Mange utenfor teknologimiljøene undrer seg også over hvorfor det aldri ble noe aktivt samarbeid med de teknologiske instituttene på Kjeller – det er jo tross alt teknologi? Det er tydeligvis vanskelig for folk å skjønne at atomreaktorer, luftforskning og krig har lite til felles med de mer dagligdagse ingeniørutdanningene på HiOA. Det er rett og slett ingen faglig match.

Det er ikke mer enn 10 år siden ingeniørutdanningen sa farvel til over 100 år med stolt teknologihistorie i Vika og flyttet til Pilestredet. Argumentet den gangen var at høgskolen skulle samles på et konsentrert geografisk område. Mye positivt har faktisk kommet ut av denne samlokaliseringen. Nå, 10 år etter er dette snudd på hodet, nå skal vi spres!

Flyttingen i 2007 var komplisert og vanskelig. Det tok flere år før vi ble fullt operative og studiekvaliteten ble påvirket i flere år etterpå. Ett studietilbud måtte til og med legges på is i et helt år. Spørsmålet er om vi makter nok en flytting etter så kort tid. Det er ikke snakk om å pakke ringpermer i bokser – flytting av laboratorier og komplisert teknisk utstyr sliter på fagmiljøene og studentene.

Vi har full forståelse for at HiOAs ledelse er under press fra regionalpolitikere som er kåte etter å få teknologi til Lillestrøm. Det er sikkert også lett å la seg hypnotisere av svulstige festtaler som skildrer våte drømmer om et fremtidig Lillestrøm i en rivende teknologisk utvikling.

Derimot er det viktig å innse at ikke alle ideer er like geniale. Flytting av institutt IT vil være en svært risikabel eksperiment. Vi har mer å tape enn å vinne.

Les også: Foreslår omfattende flytting av utdanninger til Lillestrøm

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS