praktikk AS

LO og NHO avviser støtte til omstridt praksisportal ved UiB

Dag Rune Olsen og eks-NHO-topp Tom Knudsen skal overfor fylkespolitikere ha gitt inntrykk av at prosjektet om praksisportal var støttet av både LO og NHO. Det stemmer ikke, sier de to organisasjonene til BT.

Dag Rune Olsen har sagt til Khrono at det ikke er vanlig at UiB får slike henvendelser som den fra Tom Knudsen. Det var Olsen selv som håndterte saken frem til juni i år. Planen var at UiB skulle kjøpe to selskap.
Dag Rune Olsen har sagt til Khrono at det ikke er vanlig at UiB får slike henvendelser som den fra Tom Knudsen. Det var Olsen selv som håndterte saken frem til juni i år. Planen var at UiB skulle kjøpe to selskap.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mitt tydelige inntrykk var at avtalen om at UiB skulle kjøpe dette var på plass og at det bare var snakk om noen små justeringer. Så var det også klart at LO og NHO var aktører som hadde gitt sin tilslutning til dette og var aktivt inne i prosjektet.

Dette sier Anne Gine Hestetun (Ap) til Bergens Tidende.

Både Bergens Tidende og Khrono har skrevet om at Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen, ønsket å kjøpe to selskap fra tidligere NHO-topp på Vestlandet, Tom Knudsen.

Disse selskapene eies av Tom Knudsen, og skal lage en praksisportal. Men Kunnskapsdepartementet hadde innvendinger. Det samme hadde administrasjonen ved Universitetet i Bergen og innovasjonsselskapet VIS.

Lørdag kveld skriver Bergens Tidende at Olsen og Knudsen hadde møter med flere fylkespolitikere og i disse møtene ga inntrykk av at prosjektet hadde støtte fra både LO og NHO. Men begge organisasjonene benekter dette.

«Ingen avtaler»

«LO sentralt har ikke hatt noen befatning med selskapet Praktikk AS eller UiB om denne saken. LO har heller ikke kjent til planene om oppkjøp». Det skriver informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i LO i en e-post til BT.

Kommunikasjonsdirektør Peter Markovski i NHO sier følgende:

«NHO har ikke på noe tidspunkt jobbet med Praktikk AS. Det foreligger ingen avtaler mellom NHO og Praktikk AS eller NHO og UiB».

Khrono har også fått innsyn i mange dokumenter i saken. I et av dem, som heter «Oversikt over innhold/verdier i Praktikk AS» blir møter med både fylkespolitikere og representanter fra LO og NHO nevnt. Både LO, NHO og Norsk studentorganisasjon (NSO) blir nevnt i et annet dokument, som har undertittel «samarbeid mellom Universitetet i Bergen og Vestland fylkeskommune om praksis i høyere utdanning».

Ville ha fire millioner

I et møtereferat heter det at fylkets næringssjef Bård Sandal har bekreftet at fylkeskommunen ønsker å inngå en avtale med Praktikk AS og UiB. Men fylkespolitikerne hadde ingen penger å komme med. Både Silja Ekeland Bjørkly (H) og Anne Gine Hestetun nevner fire millioner kroner.

– Min replikk var at det ville være vanskelig. Å starte opp et prosjekt og så forvente fire millioner allerede neste år, sier Bjørkly til Bergens Tidende.

Som Khrono har skrevet, har Knudsen fått et seks måneders engasjement ved UiB, med årslønn på over en million. Det er planer om at stillingen skal bli fast på sikt, men Olsen understreket til Khrono fredag at den da skal lyses ut.

Når han blir konfrontert med kommentarene fra NHO og LO sentralt, svarer Olsen følgende til Bergens Tidende:

– Hvis dette har vært oppfattet som en beslutning fra den øverste ledelsen i NHO/LO så er det feil. Men de personene vi har snakket med har uttrykt dette.

Knudsen sier til Bergens Tidende at det er«helt riktig at NHO og LO ikke har hatt noe med Praktikk AS å gjøre». På spørsmål om møtene som er listet opp, svarer han:

– Jeg vet ikke hva du sikter til, men NHO og LO ga uttrykk ovenfor UiB at de ønsket å delta i prosjektet, da selvsagt i regi av UiB.

Powered by Labrador CMS