Studenter utvist fra Vest-Sahara

16 studenter utvist fra Vest-Sahara av marokkansk politi.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentene ble stanset av marokkansk politi på vei inn i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun søndag.

De 16 studentene er norske, amerikanske, canadiske, polske og nederlandske, melder NTB. Ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara var en amerikansk og en kanadisk student på NMBU på Ås også blant dem som ble kastet ut fra det okkuperte Vest-Sahara av marokkansk politi.

Den amerikanske statsborgeren Michael Foster og kanadiske Tess Espey (bildet) skulle intervjue saharawier angående plyndringen av Vest-Sahara. 

Blant de øvrige studentene var blant annet to ungdomspolitikere fra Grønn Ungdom, Margit Fausko (22) fra Hemsedal og Martin Ellingsen (20) fra Raufoss.

De to skulle møte en journalist som nylig satt fengslet i et halvt år for sine aktiviteter. Planen var at de skulle lære mer om fiskeriforvaltningen i området.

Ellingsen og Fausko sitter i fylkesstyrene i henholdsvis Oppland Grønn Ungdom og Sør-Trøndelag Grønn Ungdom. Ungdomspartiet er blant annet kritisk til at EU deltar i fiskeriaktiviteter i de okkuperte områdene i samarbeid med Marokko og mener det er i strid med folkeretten.

I november i fjor kom Marokkos kong Mohammed på et sjeldent besøk til det okkuperte, mineralrike Vest-Sahara.

Kongen besøkte området for å markere 40-årsdagen for den såkalte Grønne marsjen da hundretusener av sivile marokkanere tok seg inn i den daværende spanske kolonien for å gjøre krav på området som nå er en marokkansk provins.

Den grønne marsjen utløste en krig med Polisario-fronten, som har kjempet for uavhengighet for territoriet siden 1973.

Størstedelen av Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS