Kontinuum, avgangsutstilling, master i estetiske fag. HiOA Foto: Ketil Blom Haugstulen

Flere søker masterstudier

Høgskolen i Oslo og Akershus har i år 3,3 søkere per plass på sine masterstudier. Studieleder Liv Klakegg Dahlin ved master i estetiske fag tror programmets avgangsutstilling rekrutterer nye studenter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i år 2599 søkere til de 795 studieplassene på masterstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), ifølge søkertallene for 2017. Det er et gjennomsnitt på 3,3 søkere per plass. Antall søkere er 331 flere enn i fjorårets opptak.

Masterprogrammet i estetiske fag ved HiOA har i år 56 søkere som kjemper om de 29 studieplassene på programmets tre studieretninger, som tilsvarer 1,9 søkere per plass. 

Utstilling positivt for rekruttering

Avgangsstudentene ved studieretningen fagdidaktikk: kunst og design ved masterprogrammet, presenterte onsdag 24. mai masteroppgavene sine på utstillingen KONTINUUM.

Her stiller de ut avgangsstudentenes oppgaver sammen med studieretningene drama- og teaterkommunikasjon og kunst i samfunnet.

Vi er opptatt av å være synlige. Jeg regner med at utstillingen kan ha positiv innvirkning på rekrutteringen. 

Liv Klakegg Dahlin

Studieleder Liv Klakegg Dahlin mener det er positivt for programmets rekruttering at de har en avgangsutstilling. 

— Vi er opptatt av å være synlige. Jeg regner med at utstillingen kan ha positiv innvirkning på rekrutteringen, sier hun. 

Dahlin mener alt de gjør med praktisk arbeid, som de blant annet også viser på sosiale medier, kan være med å synliggjøre masterprogrammet. 

— Vi ønsker å styrke faget. Det er nå en politisk debatt omkring drama og kunst- og håndverksfaget, og vi som høgskole må også være med på å løfte faget og rekrutteringen, forteller hun. 

Dahlin påpeker at det er en tøff og kompleks master hvor studentene må arbeide både teoretisk og praktisk, men de får gode tilbakemeldinger fra studentene på ordningen med avgangsutstilling. Masterprogrammet har hatt en slik ordning siden 1976. 

— De har valgt denne typen studie fordi de er opptatt av både det praktiske og det teoretiske arbeidet, og hvordan det kan kobles sammen, sier studielederen. 

Større konkurranse

Det er masterprogrammet i økonomi og administrasjon ved HiOA som har flest søkere. Til studiets 75 plasser er det 742 søkere, det vil si 9,9 søkere per plass. Det er mer populært enn det var i fjor, da det hadde 6,6 søkere per plass.  

Master i økonomi og administrasjon har i årets opptak vært en del av en forsøksordning på HiOA med søknadsfrist 15. april isteden for 1. mars, sammen med master i journalistikk. Dette er et av flere tiltak som er iverksatt for å se om søknadsfristen kan ha betydning for antall søkere til utdanningene.

Master i fysioterapi på deltid er også på en sterkt stigende kurve, med en økning på 254 prosent fra i fjor. For mens det i 2016 var 13 søkere til 10 plasser er det i år 46 søkere til samme antall plasser. Master i fysioterapi på heltid har også økt fra 2,0 til 2,3 søkere per plass i årets opptak. 

Mindre enn én søker per plass

Studiet som har det laveste antallet søkere per plass i årets opptak er heltidsstudier i ergoterapi, med 0,6 søkere per plass. Masterprogrammet som startet opp i 2016 hadde sitt første år 35 søkere på 15 plasser, mens i år er det 12 som har søkt seg til programmets 20 plasser.

Årets søkertall viser også at master i IKT-støttet læring og master i bibliotek - styring og ledelse har mindre enn én søker per plass.

Stiller ut masteroppgaver

En av avgangsstudentene ved fagdidaktikk: kunst og design er Espen Hårstad. Han forteller at fellesnevneren for hans utstilling er at det er en demonstrasjon av ulike grafiske tekniker.

— Det er tematiske serier jeg viser fram som varierer ved at noe er trykt, noe er klippet og noe er tegnet for hånd, sier Hårstad.     

Hårstad er også billedkunstner. Han understreker at det han presenterer ikke er en rendyrket kunstutstilling. Det studentene viser på utstillingen er en visuell presentasjon av en teoretisk masteroppgave. 

— Jeg ser ikke på dette som en vanlig utstilling. Som kunstner ville jeg ikke hengt laminerte ting på en vegg. Det er det pedagogen i meg som gjør, avslutter han. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS