Byråkrati i praksis: 522 sider for å søke om ny master for lærere

Denne uka hadde de styremøte ved Høgskulen i Volda. Og de satte ny rekord i sakspapirer med 781 sider. Først og fremst på grunn av søknaden om ny lærermaster.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før styremøtet ved Høgskulen i Volda torsdag har styremedlemmene fått 781 sider med styrepapirer i fanget. Brorparten av sidene handler om søknadene om akkreditering av den nye lærermasteren.

Høgskulen i Volda er en av 3 høgskoler som må gjennom denne prosessen. De andre universiteter og høgskoler som har doktorgradsprogrammer som er relevante opp mot lærermasteren slipper unna - i denne omgang.

Disse høgskolene er i samme situasjon som Volda: Den private NLA Høgskolen Høgskolen i Østfold samt Samisk høgskole. 

Høgskolene Stord/Haugesund og Sogn og Fjordane skal fusjonere med Høgskolen i Bergen og de blir en del av rettighetene tils elv å opprette master som Høgskolen i Bergen har.

Skal kontrollere

Men NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har varslet at de i løpet av lærermasterens første år vil kontrollere alle som tilbyr slik utdanning.

Rektor i Volda spør seg om samtlige da må produsere like mye papirer som Volda og de andre må nå i høst.

Fristen for å levere søknaden til NOKUT er 15. september, men man kan komme med nye innspill og bidrag i to omganger før endelig dom faller.

Hardt arbeid

Det er prodekan Anne Øie og dekan Arne Myklebust (bildet under) ved Avdeling for humanistiske fag og lærerutdanning som har ledet arbeidet med søknaden i Volda.

(Foto: hivolda.no/Per Straume)

550 av de 781 sidene med sakspapirer til Voldas styremøte torsdag handler om søknadene for ny lærermaster. Øie og Myklebust understreker overfor høgskolens nettsider at det har vært et tidkrevende arbeid.

— Dokumentasjonskravet til NOKUT har vært veldig omfattende når det gjelder planverk, infrastruktur og kompetanse, uttaler dekan ved Avdeling for Humanistiske fag og lærarutdanning, Arne Myklebust.

Volda har skrevet to separate søknader for GLU 1-7 og GLU 5-10, med en god del ulikt innhold. Søknadene skal også behandles av to ulike NOKUT-kommisjoner, heter det på Voldas nettsider.

Mangler toppkompetanse i matematikk

Etter at NOKUT har gått gjennom søknadene, vil høgskolen få tilbakemelding og kunne gjøre endringer to ganger. Myklebust er optimist på vegne av høgskolen.

– Vi fyller de formelle kompetansekravene, bortsett fra at vi ikke har nok toppkompetanse i matematikkdidaktikk. Men vi tror det er en situasjon vi skal klare å løse.

Myklebust nevner også at det er vanskelig å vite hvordan NOKUT vil vurdere høgskolens kvalitative kompetanse, og Myklebust trekker her fram spørsmålet om de har relevant forskning på høyt nivå.

I tillegg til de 550 sidene styret fikk presentert, inneholder søknadene rundt 200 sider med 95 emneplaner for de to nye masterutdanningene.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS