Statsråd Isaksen har ombestemt seg og ber utdanningsinstitusjonene om å gå raskt gjennom klager på matteeksamen i forkurs for potensielle lærerstudenter. Foto: Nicklas Knudsen

Ny eksamen i matematikk for alle der klager får medhold

På universitetene og høgskolene hvor det ble gjort formelle feil på prøven etter forkurset i matematikk for potensielle lærerstudenter, får alle studentene ta en ny prøve.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På universitetene og høgskolene hvor det ble gjort formelle feil på prøven etter forkurset i matematikk, får studentene ta en ny prøve. Dersom de består, kan de begynne på lærerutdanning denne høsten. Dette blir slått fast i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

— Det har kommet klager på formelle feil ved gjennomføring av prøven, og det kan være at enkelte universiteter og høyskoler vil gi medhold i disse klagene. Vi vil sørge for at det arrangeres en ny prøve på stedene hvor det har vært formelle feil, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i pressemeldingen. 

For en uke siden var tonen en annen hos Isaksen: 

— Jeg har ikke sett eller hørt noe som viser tegn på at vi trenger en ny runde med eksamener. Det er heller ingenting som tyder på at eksamen bør underkjennes, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i et intervju med Khrono.

Les også: Røe Isaksen sier nei til rask evaluering av matteeksamen

Tror det er 37 klager

Seniorrådgiver på kommunikasjonsavdelingen i departementet, Stian Stang Christiansen, opplyser til Khrono at etter det departementet erfarer har det kommet inn 37 klager på formelle feil. 

— Noen på feil ved gjennomføring av eksamen, noen på omfang/nivå og noen på begge deler. Vi vet ikke hvor mange som har fått medhold før dette er behandlet ved institusjonene. Vi forventer at dette skjer raskt, sier Christiansen til Khrono.

Vi vil sørge for at det arrangeres en ny prøve på stedene hvor det har vært formelle feil.

Torbjørn Røe Isaksen

Vil ta godt i mot dem

Studieleder ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Vibeke Bjarnø reagerer positivt på kunnskapsministerens beslutning. Bjarnø var tidlig ute med faglig kritikk av den prøven studentene fikk til eksamen.

Les også: Lagt opp til høy stryk på eksamen?

— Dette høres fornuftig ut slik at de kandidatene dette gjelder får en forsvarlig behandling, sier Bjarnø til Khrono, og legger til:

— Hvis det er gjort formelle feil på HiOA, og de som får en ny sjanse klarer det, vil vi ta dem godt imot og legge forholdene til rette for sein studiestart i dette spesielle tilfellet.

Klager rundt i landet

Elin Bakke ved Høgskolen i Hedmark forteller at de fikk to formelle klager og ved Høgskolen i Oslo og Akershus ni klager på formelle feil ved gjennomføring av eksamen.

Prorektor ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. Wenche Jakobsen, sier til Khrono at de har mottatt tre klager på formelle feil ved eksamen og at instituttet er innstilt på å gi klagerne medhold. Instituttet innrømmer å ha begått formelle feil.  

— Hva besto den formelle feilen i? 

— De første 20 minuttene av eksamen var det uklarhet om hvor store deler av eksamen som skulle leveres på papir og digitalt. En sånn uklarhet er veldig uheldig og virket stressende for studentene, sier Jakobsen. UiT er nettopp fredig med sin første samlede gjennomgang av forkurset og eksamen. 

Klagene landet rundt handler generelt om at alt fra klønete håndtering av eksamensvaktene, samt feil informasjon rundt levering.

Ved institusjoner hvor det er studenter som får medhold i at det ble begått formelle feil, vil alle studentene ved institusjonen få mulighet til å ta ny prøve.

— Har rett på ny prøve

— Siden det har vært formelle feil i gjennomføringen, har de involverte studentene rett til en ny prøve. Det er rimelig at denne prøven gjennomføres så raskt som det er faglig forsvarlig. Det vil bli gjennomført en ny prøve med sensur innen 15. september. De som består, kan begynne på lærerutdanning nå i høst. Mitt råd er at de inntil videre følger undervisningen ved den utdanningen de eventuelt allerede er tatt opp til. Så vil institusjonene måtte tilrettelegge for en noe senere studiestart dersom de består prøven og tas opp til lærerutdanningen, sier Røe Isaksen.

Søkere som har gjennomført prøven på universiteter og høgskoler der det ikke har vært gjort formelle feil, har fått testet sine kunnskaper på riktig måte, slår departementet fast.

— Det vil ikke være riktig å tilby disse en ny prøve, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

Mange klager

Mange studenter har klaget på formelle feil ved gjennomføringen av eksamen som ble avholdt i etterkant av årets forkurs i matematikk for potensielle lærerstudenter.

Kravet for deltakelse på forkurs og eksamen var at de hadde minst 3 i den enkleste matematikken fra videregående skole fra før av. 

Departementet opplyser at de så langt har oversikt over 37 klager på formelle feil. Disse sakene er ikke ferdigbehandlet på institusjonene ennå, så ingen vet hvor mange som faktisk får medhold.

Innrømmet feil og mangler

Ved Nord universitet var de tidlig ute og innrømmet feil og beklaget gjennomføring både av forkurs og eksamen.

Les også: Nord universitet beklager dårlig sommerkurs og matteeksamen

Det var 130 studenter som klaget på karakteren sin. Kun 6 fikk medhold og slapp likevel inn på lærerstudiene.

Les også: Seks fikk medhold i matteklage

Totalt var det 472 studenter som gikk opp til eksamen, og 75 prosent av dem strøk, kun 118 bestod med minst karakteren 4.

To klager ved Nord

Dekan for lærerutdanningen ved Nord universitet, Egil Solli,  forteller at de ved hans universitet har fått to klager på formelle feil ved gjennomføringen.

— Det handler om uklarhet rundt levering og utskrift med videre, forteller han. Uklarheter han mener departementet må bære sin del av ansvaret for.

— Vi samkjører nå vår egen behandling av disse klagene, og avventer beskjed fra departementet om hva som videre skal skje, forteller Solli.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS