I dag får norske universitet beskjed om å skjerpe innsatsen mot spionasje For fire år sidan reiste norske universitetstoppar til Kina og Russland med telefonar og PC heilt utan sikring. No er kunnskapssektoren under angrep.
Ber studiestedene droppe énmetersregelen i august Kunnskapsdepartementet ber studiestedene om å legge opp til studiestart uten korona-avstand. Men flere av universitetene vil likevel holde på meteren en stund til.
Vurderer forlenget semester for å ta igjen det tapte Forlengelse av vårsemesteret eller tidligere studiestart er tiltak som Kunnskapsdepartementet vil ha vurdert for å hindre koronaforsinkelser i studiene.
Departementet bryt mållova: – Mykje å ta tak i, seier Asheim Universiteta og høgskulane er langt frå å oppfylle kravet om veksling mellom målformene. Heller ikkje Kunnskapsdepartementet følgjer mållova.
Skal forske på følgene av koronakrisen for forskere og studenter Fire forskningsprosjekter settes i gang for å se på følgene av koronapandemien, fra barnehage til universitet.
Skal rydde opp i uklar forskrift Undervisning. Nokut har fått i oppdrag å gjøre forskriften om opprykk og ansettelse ved universiteter og høgskoler forståelig, etter kritikk om at den uklar og lite presis.
Strukturreformen: Skal finne ut om fusjonene har gitt gevinster Struktur. Åtte fusjonerte universiteter og høgskoler har fått beskjed av Kunnskapsdepartementet om å sette opp tall for hvilke resultater de skal ha oppnådd innen 2025. Flere er kritiske til indikatorene.
Nybø er blant de minst synlige Statsrådsmåling. Forsknings- og høyere utdanningsministeren er blant regjeringens minst synlige statsråder. — Vanskelig å få gjennomslag i media på høyere utdanning og forskning, sier Iselin Nybø.
Collett: Langeland-dommen kan gi en forarming av universitetene Avskjed. Historieprofessor John Petter Collett er bekymret for at Langeland-dommen, sammen med andre trender, kan føre til at universitetene ikke lenger tør å ansette de mest kreative personlighetene.
Langelands advokat: Burde kanskje ikke gått til rettssak i det hele tatt Langeland-saken. Advokat Kjell Brygfjeld mener at dommen i Langeland-saken ikke vil ha noen prinsipiell betydning. Men i ettertid er han i tvil om de burde gått til sak mot staten i det hele tatt.
Leder og nestleder i Nord: «Vi jobber ikke for stjerner i departementet» Avviser kritikk. De tidligere styrelederne ved de fusjonerte institusjonene som ble Nord universitet, kjenner seg ikke igjen i kritikken av styret. — Styret for Nord er blant de mest profesjonelle jeg har sittet i, sier Aslaug Mikkelsen.
Valgte styremedlemmer ved Nord mener demokrati settes til side Nord universitet. To valgte styrerepresentanter ved Nord universitet takker nei til å sitte to år ekstra i universitetsstyret. En av dem, professor Asbjørn Røiseland, advarer mot å skyve internt demokrati til side.
Snart gir hun seg, etter 39 år i tjeneste for høyere utdanning Slutter. Toril Johansson (64) har jobbet under 14 statsråder og gjennom et ukjent antall reformer i høyere utdanning. Men til sommeren går ekspedisjonssjefen i Kunnskapsdepartementet av.
Staten sier nei til forlik i Langeland-saken Nei til forlik. Dommer Elisabeth Jordan Ramstad oppfordret til forlik i Langeland-saken. — Ikke aktuelt, sier Kunnskapsdepartementet. — Uforståelig arbeidsgiverholdning, sier Langelands advokat.
Dette skjer i retten dag for dag Rettssak. Nils Rune Langeland skal forklare seg for retten mandag. Siden kommer forklaringer fra 20 vitner i løpet av uken. Her er Tingrettens tidsplan.
Statsråd Nybø innkalles som vitne i Langeland-saken Rettssak. Nils Rune Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld kaller inn statsråd Iselin Nybø som vitne i avskjedssaken som starter i Oslo tingrett 10.desember. Også UiO-professorene Bernt Hagtvet og Ola Mestad er kalt inn som vitner.
Rice: KD is undermining Plan S Open Access. Curt Rice claims that the 2-level reward system for publication should be changed. Anything less leaves KD in conflict with itself.
Spent på om det blir satt penger på utviklingsavtalene Avtaler. 11 nye universiteter og høgskoler skal inngå utviklingsavtaler med departementet i høst. 8. oktober blir det klart om det blir innført pengepremier for de som når målene som er avtalt.
Rektor Husebekk i Tromsø må få fart på pengebruken før nyttår Ubrukte midler. UiT Norges arktiske universitet må bruke mer penger, og det fort, krever departementet. 200 millioner ekstra av oppsparte ubrukte midler skal brukes før nyttår. Følg styremøtet direkte her.
Her kommer de nye studentboligene Studentboliger. Oslo, Bø, Kristiansand og Fredrikstad får mest når Iselin Nybø fordeler penger til nye hybelenheter.
Opptak: Rekordmange kvalifiserte Opptak. I 2018 er det rekordmange tilbud som er sendt til tilsvarende rekordmange kvalifiserte søkere til høyere utdanning.
Master for faglærere Ny master. Kunnskapsdepartementet har satt i gang utviklingen av master i faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag.
Her er «nye Ryssdal-utvalget» Utvalg. Helga Aune skal lede utvalget som skal gjennomgå regelverket for universiteter og høgskoler det neste halvannet året. Hun husker godt fakkeltoget mot Ryssdal-utvalget for 15 år siden, men vil ikke si hvor hun var den gangen.
Departementet skal vurdere habiliteten sin i avskjedssak Avskjed. Det er uklart hvilken instans som skal håndtere en klagesak fra den avskjedigede professoren på Kunsthøgskolen. Flere må vurdere habiliteten sin.
Ekspertutvalg anbefaler mer praksis for å bedre lærerutdanningen Lærerutdanning. En internasjonal ekspertgruppe kommer med råd til statsråd Iselin Nybø om hvordan lærermasterne kan bli bedre. Mer praksis og mer lederstøtte er to av rådene. Nybø tror at mer praksis kan bli for dyrt.
Visum-avgift økt med 65 prosent Mangfold. Avgiften for å fornye studentvisum for utlendinger økte kraftig fra 1. januar. Stikk i strid med regjeringens ønske om mer internasjonalisering, mener Norsk studentorganisasjon.
Tidligere rektor lyktes ikke å rydde opp i trakasseringssak #metoo. Tidligere rektor Cecilie Broch Knudsen ved Kunsthøgskolen sier at hun forsøkte å følge opp varsel om seksuell trakassering.
Nasjonal matteeksamen utsatt til 2019 Deleksamen. Etter at departementet gikk tilbake på å kreve nasjonal deleksamen i matematikk allerede i høst, er det nå klart at den skal innføres for studieåret 2019-2020. Studentene mener fortsatt ordningen er til hinder for kvaliteten.
Ny doktorgrad basert på kunst, ikke på vitenskap Regjeringen foreslår å opprette en ny doktorgrad basert på utøvende og skapende kunst, og ikke på vitenskapelig arbeid.
Ny rammeplan for helse- og sosialfag 19 grunnutdanninger i helse- og sosialfag skal utvikles på bakgrunn av en ny felles forskrift publisert av departementet 5. september.
Smekk til Vestlandet for manglende studiepoeng Departementet vil vite hvor studiepoengene de ga ekstra penger til ved Høgskulen på Vestlandet er blitt av.
Volda-rektor kritisk til hemmelege styreforslag Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen, er kritisk til Kunnskapsdepartementet si lukka handsaming i oppnemning av eksterne styrerepresentantar til høgskular og universitet. I 2015 var prosessen open.
Vil ha nasjonal plan mot mobbing av studenter Styret ved Universitetet i Agder (UiA) vil ha mobbe-problemet i høyere utdanning opp på nasjonalt nivå og ber kunnskapsministeren lage en handlingsplan mot mobbing. Departementet vil avvente mer forskning om saken.
Advarer mot å innføre pengepremier Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo advarer mot å knytte penger til utviklingsavtalene som hittil er inngått mellom departementet og fem universiteter og høgskoler.
Politisk styring av akademia Ved ikkje å lytte til organisasjonen, men i staden å sjølv plukke styremedlemer utanfor akademia, er vel vona å få eit styre med sterkare lojalitet oppover enn nedover, skriv tidlegare rektor ved Høgskulen i Volda som kritiserer departementet for å styre sektoren for mykje.
Isaksen er bekymret over misfornøyde lærerstudenter Utdanningen av lærere er mye av årsaken til at norsk skole ikke ble så bra som den kunne ha blitt. Og for å løfte skolene er det lærerutdanningen som må løftes, mener Torbjørn Røe Isaksen.
Isaksen provoserer med skolepengeprat I den muntlige spørretime denne uka nevnte kunnskapsministeren skolepenger ved tre anledninger. Det får leder av Norsk studentorganisasjon, Marianne Andenæs, til å se rødt.
HiOA må bli bedre på (minst) 4 områder Studenter bruker for lite tid på studiene og ansatte publiserer for lite. Det er noen av tilbakemeldingene Høgskolen i Oslo og Akershus får fra sin eier. Riksrevisjonen sliter også med å få svar fra høgskolen.
Ny eksamen i matematikk for alle der klager får medhold På universitetene og høgskolene hvor det ble gjort formelle feil på prøven etter forkurset i matematikk for potensielle lærerstudenter, får alle studentene ta en ny prøve.
Venter svar på 10 spørsmål om kvalitet Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har bestilt svar på 10 spørsmål om kvalitet fra landets universiteter og høgskoler. Svarene skal han bruke som innspill til kvalitetsmeldingen.
Foreslår karakter fra nasjonal deleksamen på vitnemål Departementet mener alvor med nasjonale deleksamener. Nå vil de ha karakteren fra disse eksamenene på studentenes vitnemål.
Nyeste artikler
Nokut varsler om ni måneders «liggetid» for universitetssøknad
Det er plass til alle tre!
Antallet svarte studenter stuper etter kvoteringsdom
Varsler nedbemanning. Kan ikke utelukke oppsigelser
Byråkratiet seinkar Universitetet på Vestlandet
Mest lest
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Toppkandidat dumpa etter hemmeleg vurdering. — Det verste eg har sett
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E
Universitetet i Bergen gir etter for Trond Mohn