Byggestart for nye boliger på Kringsjå studentby. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Her kommer de nye studentboligene

Studentboliger. Oslo, Bø, Kristiansand og Fredrikstad får mest når Iselin Nybø fordeler penger til nye hybelenheter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentarer fra Nina Sandberg, Arbeiderpartiet og med derpåfølgende svar fra Iselin Nybø.)

Det gis nå tilsagn til 2188 studentboliger i 14 byer. Flere av prosjektene kan endelig sette i gang byggingen etter at regjeringen har innført nye tilskuddssatser.

— Flere studentboliger sikrer et rimelig og forutsigbart boligtilbud for studentene, og er et viktig tillegg til det private boligmarkedet. Det er derfor viktig for oss å holde trykket oppe, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), i en pressemelding fra departementet.

Bevilgning kom i revidert nasjonalbudsjett. Det er fordelingen mellom samskipnadene som nå er klar.

Øker kostnadsrammene

Bygging av nye studentboliger har i det siste avtatt noe, til tross for at regjeringen har gitt rekordmange tilsagn. En viktig årsak til det er at kostnadsrammene og tilskuddssatsene ikke har blitt økt siden 2014. En del entreprenører har ikke klart å bygge innenfor gjeldende kostnadsrammer.

Dette er gode tall, men det skal ikke være en hvilepute. Køene er fortsatt for lange.

Iselin Nybø (V)

— Derfor har regjeringen økt kostnadsrammen og tilskuddssatsene for nye boliger i 2018. Av de 2188 boligene finnes flere prosjekter som samskipnadene ikke har fått realisert, men som nå har fått tilsagn med nye satser slik at de endelig kan bygges, sier Nybø.

Samskipnadene som har fått fornyet prosjektene sine har gitt avkall på de gamle tilsagnene og søkt på nytt.

Det viser tall fra Studentboligundersøkelsen 2018, som Norsk studentorganisasjon (NSO) offentliggjør i dag. Hele undersøkelsen kan leses her.

Norge har et stadig økende antall studenter, og Khrono kunne nylig melde at mer enn 98.000 søkere har fått tilbud om studieplass fra høsten. Det er flere enn noensinne.

Ås og Troms og Finnmark på topp - Østfold på bunn

Norsk studentorganisasjons krav er at 20 prosent av alle studenter skal ha et tilbud om studentbolig. Samskipnadene til UiT Norges arktiske universitet i Tromsø og Indre Finnmark ligger over dette kravet, sammen med Ås-studentene der 34,1 prosent av studentene har tilbud om studentbolig.

Det er studentene tilknyttet samskipnaden i Østfold som har det dårligste tilbudet av studentboliger: Kun 11,55 prosent av studentmassen får tilbud om studentbolig. Det er hårfint foran Volda, der dekningsgraden er på 11,67 prosent.

Studiested Fredrikstad er da også på topp-4-lista når Iselin Nybø har fordelt studentboliger. Også Volda som ligger nest dårligst an får grei uttelling med 120 nye hybelenheter.

Iselin Nybø. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Tilbudet i Oslo og Akershus utgjør en dekningsgrad på 13,60 prosent, men med den store studentmassen innebærer det at det mangler 4918 hybelenheter for å nå nivået NSO har vedtatt som mål, om 20 prosent dekning nasjonalt.

For studentene tilknyttet samskipnaden Vestlandet mangler 3010 hybelenheter, mens Gjøvik, Ålesund og Trondheim mangler 2012 hybelenheter for å nå NSO-målet.

Færre studenter i boligkø

10.612 studenter står i kø for å få studentbolig ved studiestart i år. Det er 1720 færre enn på samme tid i fjor, viser tall fra Norsk studentorganisasjon og studentsamskipnadene i Norge.

— Dette er gode tall, men det skal ikke være en hvilepute. Køene er fortsatt for lange, slår Nybø fast.

Totalt mangler over 14.000 boliger for å nå dekningsmålet, og tross regjeringssatsing på nye studentboliger er det altså flere studenter per tilgjengelige bolig i dag enn for tre år siden: Da skrev Khrono at det manglet totalt 13.200 boliger.

— Bygging av studentboliger har vært en viktig sak både for regjeringen og for Venstre i flere år. Derfor har det vært en vesentlig økning i bevilgningene, fra 1483 hybelenheter i 2013, mens vi i år gir vi nær 2200 tilsagn og gjør grep for å sikre at enda flere boliger faktisk realiseres, sier Nybø.

Ap: Spør hvor det ble av studentpartiet Venstre

Arbeiderpartiet (Ap) reagerer på regjeringens planer for studentboliger og framhever at 2200 studentboliger i året ikke er nok. Ap sier de vil bygge 3000 studentboliger i året.

Stortingsrepresentant for Ap, Nina Sandberg, mener at det har blitt færre studentboliger etter at Venstre gikk inn i den blåblå regjeringen.

— Etter at Venstre gikk inn i regjering blir det gitt tilskudd til færre studentboliger enn før. Hva skjedde med «studentpartiet» Venstre, spør Sandberg.

— Vi vet at høye boutgifter tvinger mange studenter til å jobbe mye ved siden av studiene. Når studenter er avhengige av jobb og økonomisk hjelp fra familie, utfordrer dette prinsippet om lik rett til utdanning. Vi er enige med NSO i at det trengs enda flere, og Arbeiderpartiet programfestet 3000 studentboliger som første parti allerede i 2013 og har levert på dette i våre budsjetter, sier Sandberg.

Hun mener 2188 studentboliger ikke er nok til å dekke behovene over hele landet.

— I budsjettet for 2017 kom det 2500 studentboliger, men for 2018 er det bare gitt tilskudd til 2188 boliger. Dette er over 300 færre enn den blå regjeringen gikk til valg på, og hele 800 færre enn det Arbeiderpartiet vil bygge, så det er ikke godt nok, mener Sandberg.

Iselin Nybø svarer Ap

— I 2017 ble det gitt en ekstrabevilgning til 300 studentboliger som en engangsløsning, som Venstre forhandlet inn i budsjettforliket, svarer Nybø, og fortsetter:

— For øvrig ble det gitt tilsagn til i gjennomsnitt under 1000 boliger årlig i hele den rødgrønne regjeringsperioden, så at denne regjeringen og Venstre har satset på studentboliger er ikke noe Arbeiderpartiet trenger å trekke i tvil.

Fakta

Har fordelt penger til studentboliger

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Studiested Antall hybler
Bergen52
Mo i Rana60
Fredrikstad220
Volda120
Svalbard100
300
Stavanger160
Ålesund81
Kristiansand300
Halden180
Oslo315
Levanger150
Harstad120
Førde30

STUDENTBOLIGER 2018: Prosentandel i forhold til alle studenter i den enkelte samskipnad.
SamskipnadAndel
Østfold11,55
Volda11,67
Stavanger12,38
Sørøst-Norge12,72
Vestlandet12,84
Agder13,26
Oslo og Akershus13,6
Innlandet13,79
Gjøvik, Ålesund, Trondheim15,32
Nord16,03
Molde16,98
Norges Arktiske Studentsamskipnad22,34
Indre Finnmark26,61
Ås34,1
Total14,56

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS