Kjerkol-saken

Mener Kjerkol bør gå av

Professor Gisle Selnes mener Ingvild Kjerkol ikke kan fortsette som statsråd. MDG krever at Kjerkol må gå, mens Forskerforbundet mener det nå er vanskelig for henne å bli sittende.

Litteraturprofessor Gisle Selnes er tydelig på at Ingvild Kjerkol bør gå av som helse- og omsorgsminister.
Publisert Oppdatert

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at flere medier torsdag meldte at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) får sin mastergrad i kunnskapsledelse annullert. Det skjer etter at saken hennes ble behandlet i Nemnda for studentsaker ved Nord universitet på onsdag. 

Ifølge TV2s kilder er vedtaket i nemnda enstemmig om at oppgaven bør underkjennes. 

Professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB), Gisle Selnes, har engasjert seg og markert seg sterkt i flere plagiatsaker det siste året. Han er ikke i tvil om hva Kjerkol bør gjøre nå. 

— Etter mitt syn kan hun ikke bli sittende som statsråd, og det er et syn jeg deler med mange. Jeg synes personlig at hun burde ha gått av mye tidligere. 

— Oppsiktsvekkende

Ifølge flere medier blir ikke Kjerkol utestengt fra Nord universitet selv om masteroppgaven blir annulert. I likhet med nemnda som behandlet saken til tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) begrunner nemnda dette med at masteroppgaven ble levert inn for en stund tilbake. 

— Jeg synes det er oppsiktsvekkende at hun ikke blir utestengt, sier Selnes. 

Litteraturprofessoren mener det ikke har noe å si at masteroppgaven ble levert inn i 2021. 

— Det er tydelig at man har tatt visse hensyn i denne saken. Å få sin masteroppgave annullert er ingen straff, det er en logisk konsekvens av at hun ikke har oppfylt kravene til en mastergrad. 

Han er ikke overrasket over at nemnda falt ned på å felle Kjerkol for fusk. 

— Det lå i kortene etter det som har vært avslørt. Jeg tror man innså at det ville vært et voldsomt prestisjetap dersom man skulle sett gjennom fingrene for så godt dokumentert plagiat. 

Se også Khrono-redaktør Tove Lies kommentar: Kjerkol bør gå

— Ikke tillitvekkende

Leder av Norsk studentorganisasjon, Oline Sæther, reagerer på forskjellsbehandlingen nemnda har gitt Kjerkol. 

— I lignende situasjoner som denne ville mange studenter blitt utestengt. Det er rett og rimelig at Kjerkol får konsekvenser i denne saken. Studenter forventer likebehandling, mellom utdanningsinstitusjoner og mellom studenter og statsråder, sier Sæther. 

Hun legger til: 

— Mens Sandra Borch gikk av fort og redelig, har Kjerkol har hatt en helt annen håndtering og vist manglende forståelse for problemstillingen fusk. Vi hadde forventet mer av en statsråd.

Om spørsmål om Kjerkol bør gå av, er svaret fra NSO-lederen:

— Det å sitte som statsråd krever tillit i befolkningen. Norske studenter finner ikke Kjerkols håndtering av saken særlig tillitvekkende.

— Begeret er rent over

MDG-nestleder Ingrid Liland sier til VG at hun mener Kjerkol må gå.

– Nå må det være nok! Folk er lut lei av dette. Det er skadelig for tilliten til demokratiet at vi får dette sirkuset fra regjeringen heller enn at de styrer landet, sier hun.

KrF-leder Olaug Bollestad mener at begeret for lengst er rent over hvis det som nå kommer fram er riktig.

– Vi må kunne forvente at en statsråd ikke lyver om utdanningen sin.  Hvis dette som nå kommer frem er riktig, mener jeg begeret for lengst er rent over, sier hun til TV2.

Venstre-leder Guri Melby karakteriserer saken som «svært alvorlig».

– Det regner jeg med at både Ingvild Kjerkol og Jonas Gahr Støre også mener. Så får vurderingen rundt hennes stilling være noe som Støre tar seg av, sier hun til TV-kanalen.

— Nå må det bli slutt på skandalene 

Stortingspolitiker Bård Hoksrud (Frp) mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bør vurdere om han har tillit til Kjerkol.

— Støre må vurdere om han har tillit til Kjerkol. Han sendte ballen til Nord universitet, og nå har han på mange måter fått ballen tilbake. Da Borch trakk seg i januar sa Støre at det var riktig beslutning, og nå får det vært opp til han å få lov til å gjøre den vurderingen, sier han til Khrono.

Hoksrud sier at saken er spesiell fordi Kjerkol satt som stortingspolitiker for Arbeiderpartiet da hun skrev masteroppgaven i 2021. Han mener det kan være en fare for at denne saken og flere andre saker kan være med på å svekke tilliten til norske politikere.

— Nå bør det være slutt på alle skandalene. Jeg er bekymret for at det skal komme nye saker, som kan svekke legitimiteten til norske politikere, sier han.

I en kommentar til Khrono sier Jan Tore Sanner, utdanningspolitisk talsperson i Høyre: 

— Vi tar beslutningen om Kjerkols masteroppgave fra nemnda for studentsaker ved Nord universitet til etterretning. Denne saken har nå tatt uforholdsmessig lang tid å få avklart. Spørsmålet om tillit til helseminister Kjerkol er det statsminister Støre som må ta stilling til.

Flere mener hun må gå

Jussprofessor Tarjei Bekkedal ved Universitetet i Oslo sier til TV2, at Kjerkols effektivitet som helseminister svekkes. 

— Hun leder den mest akademiske bransjen vi har i Norge, helsesektoren. Jeg har selv vært leder i akademia og du må ha autoritet, ellers mister du garderoben, som vi sier på fotballspråket. Og uten autoritet er det ingen som bryr seg om hva du sier. Hennes autoritet som minister er svekket.

Også leder i Forskerforbundet Guro Elisabeth Lind mener at det er vanskelig for Kjerkol å bli sittende. 

– Som helseminister har Kjerkol et stort forskningsansvar. Det er vanskelig å se for seg at hun nå har tilliten som hun er avhengig av for å fortsette som statsråd, sier Lind til TV 2.

Powered by Labrador CMS