Kommentar

Kjerkol bør gå

En ting er at man som ung student kan dumme seg ut og bli tatt i fusk, men som godt voksen påtroppende statsråd bør man vite bedre, skriver Khrono-redaktør Tove Lie.

Borch og Kjerkol på rød løper inn til åoning av Stortinget
Hvorfor måtte tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) gå av, mens helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) fortsatt sitter selv om de begge hadde/har ansvar for hvert sitt kunnskapsdepartement? Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Publisert Oppdatert

Hvor går grensen for når en statsråd bør trekke seg eller ikke, eventuelt når bør statsministeren avsette statsrådene sine fordi de har gjort noe dumt, galt eller ulovlig?

Spørsmålet handler om juss, også om etikk — men mest av alt om tillit. Kan det være at statsråd Ingvild Kjerkol kan bli sittende som helseminister selv om hun blir felt for å ha jukset på masteroppgaven sin, mens tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch trakk seg umiddelbart da fusket ble kjent? 

Det kan skje. 

Så langt i håndteringen av juksesakene i regjeringen er det lite som tyder på at statsminister Jonas Gahr Støre har til hensikt å avsette helseminister Kjerkol. Selv har hun skaffet seg en høyt gasjert advokat, og Kjerkol og hennes medforfatter bedyrer sin uskyld — de nekter for å ha jukset. 

TV2 erfarer at Klagenemnda for studentsaker konkluderte med fusk og annullering av Kjerkols master ved Nord universitet onsdag. Og statsministeren har sagt at han skal vente med å ta stilling til Kjerkols framtid som statsråd til konklusjonen er klar. 

På en pressekonferanse to dager etter at et potensielt juks på masteroppgaven hennes fra 2021 ble avslørt, var Støre raskt ute med å kalle inn til pressekonferanse, der hovedbudskapet hans var at han hadde tillit til Kjerkol. På samme pressekonferanse sa han at han støttet fullt ut Sandra Borchs beslutning om å gå av etter anklager og avsløringer om det samme. 

Kan Kjerkol fortsatt bli sittende dersom fuskevedtaket fra studentnemnda blir stående? Eller bør hun gå av? 

Hun kan åpenbart bli sittende dersom statsministeren fortsatt har tillit og mener at hun kan. Men om hun bør bli sittende er et mer moralsk spørsmål, og ikke minst spørsmål om tillit. 

Tilliten fra akademia blir ikke styrket overfor regjeringen hvis Kjerkol får fortsette. Men hva folk flest mener, er kanskje noe annet. En måling fra TV viste nettopp framgang for Arbeiderpartiet, så kan være spiller det ingen rolle. 

Men strengt tatt: Fusk er fusk. Og man trenger vel statsråder som man har tillit til også utenom statsrådsjobben. En ting er at man som ung student kan dumme seg ut og bli tatt i fusk, men som godt voksen påtroppende statsråd bør man vite bedre. Og kjenne sin besøkelsestid i statsrådsstolen. Ikke minst så lenge regjeringen kjører hardt mot «vanlige studenter» som blir tatt for mindre fusk enn dette. 

Powered by Labrador CMS