Covid-19

Mener Norge skal lære av USA og gi innreiseunntak for studenter og forskere

Innreiseforbud for forskere? — Det virker helt meningsløst, mener Petter Næss i Fulbright Norge.

Som student eller forsker kan du kvalifisere for unntak fra de strengeste innreiserestriksjonene når du reiser fra Norge til USA.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Gi unntak fra innreiseforbudet for studenter og forskere. Dét er forslaget fra daglig leder for Fulbright Norge, Petter Næss.

— Nå har ikke jeg noen helsepolitisk ekspertise, men jeg kan ikke skjønne hvorfor det ikke kan la seg gjøre, sier Næss til Khrono.

Næss er en av flere som er sterkt kritisk til de strenge innreisereglene.

Han er heller ikke videre imponert over utvidelsen av innreisemulighetene, som næringsminister Iselin Nybø (V) varslet forrige uke.

— Det virker helt meningsløst

Forskere ble nevnt som en av gruppene som kan få utvidet mulighet til innreise med de nye reglene, men flere universitetstopper har kritisert det de mener er for strenge regler.

Næss mener utvidelsen er «meget snever».

— Jeg skjønner at det er en vanskelig situasjon, men jeg kan ikke skjønne at det er noen risiko forbundet med studenter og forskere som kommer til Norge, går i karantene og har helseattesten i orden, sier han og legger til:

— Det virker helt meningsløst.

Har fem som venter på innreise fra USA

Fulbrightsjefen forteller at de har fem som nå venter på innreise til Norge fra USA, tre studenter og to forskere.

Det er andre regler for å reise den andre veien, slår han fast og viser til en liste over grupper som kan søkte om såkalt «National Interest Exception» fra de strengeste innreiserestriksjonene fra Norge til USA under pandemien. Der står både studenter og akademikere.

— USA har jo en helt andre næringspolitisk motivasjon enn det Norge har, utenlandsstudenter er stor inntektskilde for USA, sier han.

Det skal ikke spille noen rolle, legger han til.

— Norge kan jo heller vektlegge betydningen av internasjonalt forskningssamarbeid. Henrik Asheim framhever jo stadig at internasjonal forskning er viktig og at det må opprettholdes.

Å late som om internasjonal forskning er verdifullt bare næringspolitisk er sært, legger han til.

Restriksjoner for Fulbright

Næss vedgår at hans beveggrunn er egostisk.

— Vi vil jo gjerne ha disse studentene og forskerne til Norge, og det samme den andre veien.

Men selv om unntakene fra innreiserestriksjonene ikke er de samme den andre veien, er det noen ekstra begrensninger for de som reiser med Fulbright, sier han.

Næss viser til at Fulbrightprogrammet globalt administreres av det amerikanske utenriksdepartementet.

— Det er visse restriksjoner som de har pålagt programmet. Om man skal reise over til USA som norsk Fulbrighter må man blant annet har mulighet til i hvert fall delvis «in person» studier, om man er forsker skal man ha tilgang på for eksempel laboratorier. Fulbright er jo et kulturutvekslingsprogram, det blir litt meningsløst om det skal være rent virtuelt, sier Næss.

Powered by Labrador CMS