Kunnskapsdepartementet instiller på navn til det nye universitetet, og så avgjøres det av Kongen i statsråd.

Meteorologisk institutt er redd for navneblanding med OsloMet

OsloMet. Direktør for Meteorologisk institutt er redd for forvirring og sammenblanding når HiOA som universitet kan endre navn til OsloMet, og sender brev til Kunnskapsdepartementet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, vil at institusjonen skal hete OsloMet - Storbyuniversitetet hvis høgskolen blir universitet. Etter at NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) godkjente søknaden tirsdag er den siste avgjørelsen opp til Kongen i statsråd, og mest sannsynlig kan HiOA-studenter gå på et universitet fra høsten 2018.

I et brev til Kunnskapsdepartementet uttrykker Meteorologisk institutt bekymring for sammenblanding mellom de to enhetene, i mediene, med post og blant folk generelt.

Vi har brukt forkortelsen «MET» som offisiell forkortelse i flere år, og internasjonalt er det også forkortelsen for meteorologi.

Roar Skålin

Det var Aftenposten Osloby som omtalte saken først.

Reagerer på forkortelsen

— I utgangspunktet har vi ikke noe syn på hvilket navn det nye universitetet får, men vi reagerte på forkortelsen, som vi regner med vil bli brukt i det daglige. Vi har brukt forkortelsen «MET» som offisiell forkortelse i flere år, og internasjonalt er det også forkortelsen for meteorologi, sier Roar Skålin, direktør ved Meteorologisk institutt, til Khrono.

I brevet oppfordrer de Kunnskapsdepartementet til å fraråde HiOA å velge navnet OsloMet.

Skålin sier at Meteorologisk institutt også har nettadressen «met.no», og epostadresser som slutter på «@met.no». Han er redd for forveksling mellom de to aktørene.

Rektor uenig

— Begge kommer til å være viktige samfunnsaktører, og begge kommer til å være synlige i media. Vi er redde for at dette kan skape forvirring, sier direktøren, og fortsetter:

— Vi utsteder værvarsler og også farevarsler, og det er viktig for oss at vårt navn er kjent i allmenheten. Vi er redd dette kan skape forvirring.

Rektor ved HiOA, Curt Rice, er ikke enig.

— OsloMet er noe annet enn MET, og forkortelsen kommer av to forskjellige ord. Institusjonene er så ulike, og innholdet og målgruppene så forskjellige, derfor er jeg ikke redd for forveksling, sier Rice til Aftenposten.

Det er Kongen i statsråd som avgjør navnet til det nye universitetet, etter instilling fra Kunnskapsdepartementet.

Fakta

Navneprosessen

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) sendte inn universitetssøknaden til NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) i februar i år.

HiOA-rektor Curt Rice har tidligere hatt 3 navn til diskusjon i høgskolestyret.

Navnene har vært:

  • Aker universitet, på engelsk Aker University
  • Universitetet Nova, på engelsk Nova University Oslo
  • OsloMet - Storbyuniversitetet, på engelsk Oslo Metropolitan University

Nå har Rice bestemt seg: Han vil ha OsloMet - Storbyuniversitetet.

Høgskolens eier, Kunnskapsdepartementet, har siste ord som instilling til Kongen i statsråd.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS