Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Takk til #metoo

#metoo. Vi har lenge hatt systemer for varsling, men #metoo-aksjonen har med tydelighet vist at dette ikke er nok, skriver dekan på UiO, Morten Dæhlen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skjer viktige saker hele tiden, men i 2017 var det særlig en sak som sto frem som særlig viktig, nemlig den verdensomspennende #metoo-aksjonen. Oppgaven nå er å utnytte den bevisstheten denne aksjonen har skapt og skape varig positiv endring.

#metoo-aksjonen har frembragt en serie med vonde historier i hele bredden av arbeidslivet der den mektige i asymmetriske maktrelasjoner i en eller annen form har utnyttet den svake part. Mye har handlet om uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering, men aksjonen har, slik jeg oppfatter den, også omfattet andre former for trakassering og maktmisbruk.

Dette er ikke et nytt fenomen i arbeidslivet, ei heller hos oss. Vi har lenge hatt systemer for varsling, men #metoo-aksjonen har med tydelighet vist at dette ikke er nok.

Nulltoleranse er nødvendig

Morten Dæhlen

Vi må arbeide mer systematisk med holdninger med den klare målsettingen om at uønsket seksuelle oppmerksomhet og alle former for trakassering må fjernes. Nulltoleranse er nødvendig!

Dette er ikke en enkel oppgave, men den må gjennomføres. Det hviler et særlig stort ansvar på oss som ledere, uavhengig av hvor denne lederoppgaven utføres.

Dette er ikke ment å være en dystert innlegg, men en beskjed til meg selv og andre ledere, i og utenfor akademia, om at vi nå har en gylden mulighet til å skape en bedre og mer inkluderende hverdag for alle.

Jeg er optimist og vil avslutte året med å rette en stort takk til #metoo-aksjonen som har satt et særdeles viktig tema ettertrykkelig på dagsorden.

I(nnlegget er først publisert på Morten Dæhlens blogg.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS