I mars bestemte Hallgeir Gammelsæter seg for å gå av to år før tiden på Høgskolen i Molde. Nå er tre rektorkandidater klare for å kjempe om hans plass. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Tre vil bli rektor i Molde

To kvinner og en mann vil etterfølge Hallgeir Gammelsæter som rektor på Høgskolen i Molde. Valget skjer 11. mai.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lise Lillebrygfjeld Halse, Heidi Viviann Haavardsen og Steinar Kristoffersen stiller som kandidater i vårens rektorvalg ved Høgskolen i Molde, skriver Panorama.

Valgkomiteens leder, høgskolelektor Odd Anders Bøyum-Folkeseth, og valgstyrets leder, rådgiver Øystein Nerland, orienterte om valget fredag i en video på nettavisen Panorama.

Valget skal skje 11. mai og de tre kandidatene skal presenteres nærmere den 2. mai, skriver Romsdals Budstikke.

Gammelsæter meldte sin avgang i mars

I sin faste månedlige spalte i høgskoleavisen Panorama, skrev rektor og styreleder ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter i mars, at han vil trekke seg som rektor til sommeren. To år før rektorperioden hans er ute.

Les også: Rektor i Molde går av til sommeren - to år før tiden

Den valgte rektoren og styrelederen har vært på kollisjonskurs med sitt eget styre flere ganger, ikke minst i det krevende spørsmålet om fusjoner og sammenslåinger.  I november i fjor truet han med å gå av dersom styret vedtok at Høgskolen i Molde skulle innlede fusjonssamtaler med NTNU.

Rektoren selv foreslo over bordet at Høgskolen i Molde burde fusjonere med Høgskulen i Volda heller. Forslaget fikk bare rektors egen stemme. Høgskolelektor Ragnhild Michaelsen trakk seg like etter som kandidat til prorektorvervet på grunn av manglende tillit til Gammelsæter.

— Det har vært en prosess for meg, og jeg har gradvis jobbet meg fram til en beslutning jeg er trygg på. Tvilsprosessen var over i helga, på søndag. Hovedgrunnen til at jeg trekker meg er at jeg har lyst til å jobbe med fag, sa Gammelsæter til avisen i mars.

Les også: Rektor truet med å gå av 

Kuriositet rundt likestilling

Da man skulle begynne å se seg om etter nye kandidater til rektorstillingen, dukket et annet dilemma opp, kunne det bare stille menns om kandidater?

Les også:

Først fikk Høgskolen i Molde beskjed fra departementet om at bare menn kunne velges til rektor ved høgskolen de neste to årene – fra juli 2017 til ut juni 2019. Det ensidige kjønnskravet kom for å opprettholde kjønnsbalansen i styret. Men så snudde departementet, skrev Panorama, i slutten av mars. 

Om kandidatene: Lise L. Halse

På hjemmesidene til Høgskolen i Molde står det følgende om de tre kandidatene:

Førsteamanuensis Lise Lillebrygfjeld Halse er sivilingenør i elektronikk fra NTNU (1991) og har jobbet som sivilingeniør i privat og offentlig sektor fram til 2009. I 2009 fullførte hun en master i Samfunnsendring, organisasjon og ledelse, og en bachelor i økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Molde. I 2014 mottok hun doktorgraden ved Høgskolen i Molde basert på avhandlingen «Walking the path of change: Globalization of the Maritime cluster in North West Norway».

Lise L. Halse har vært ansatt som førsteamanuensis ved avdeling for økonomi og samfunnsvitenskap ved Høgskolen i Molde siden 2014, og underviser kurs innen organisasjonsfag og logistikk. Hun er medlem av doktorgradsutvalget i logistikk ved Høgskolen i Molde.

Heidi Viviann Haavardsen, dekan 

Heidi Viviann Haavardsen er ifølge hjemmesidene til Høgskolen i Molde dekan på avdeling for helse- og sosialfag på høgskolen.

Hun trekker fram at forebyggende og helsefremmende arbeid med barn og unge er hennes fremste faglige interessefelt. I tillegg nevner hun ledelse i helse- og sosialtjenesten.

Haavardsen har gått dekanskolen og deltatt i Universitets- og høgskolerådets lederutviklingsprogram. Hun har hovedfag i sykepleievitenskap og ble autorisert sykepleier i 1983.

Hun har vært dekan siden 1. januar 2013.

Steinar Kristoffersen

Da det ble klart at Gammelsæter trakk seg i mars undersøkte høgskoleavisen Panorama blant annet med Steinar Kristoffersen om han ville stille. Kristoffersen stilte for to år sidens om prorektorkandidat ved valget den gangen.

— Det var veldig uventet at Hallgeir trakk seg. Det er ferskt, så jeg har ikke kommet til noen konklusjon om hvorvidt jeg skal stille som rektorkandidat, sier Kristoffersen (bildet) til Panorama.

Da Kristoffersen stilte som prorektorkandidat våren 2015, fikk han 38,6 prosent av stemmene. Da var det professor Solfrid Vatne, med 54,6 prosent av stemmene, som fikk vervet. I høst trakk Vatne seg som prorektor, og kritiserte høgskolestyret for å være handlingslammet.

— Jeg har jo lyst til å påvirke i den vanskelige situasjonen høgskolen er kommet i, men jeg må gå noen runder med meg selv om jeg har det inne. Om konklusjonen er at jeg kan bidra, så er jeg motivert til å stille som kandidat. Det er jo slik at folk velger rektor, så jeg må jo også ha støtte støtte i organisasjonen. Om jeg stiller, så håper at det blir mot flest mulig motiverte og sterke motkandidater. Det hadde vært det beste for høgskolen, sa Kristoffersen, til Panorama i mars.

Kristoffersen er førsteamanuensis på Avdeling for logistikk.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS