Rektorene ved Volda, Lillehammer og Molde, Johan Roppen, Kathrine Skretting og Hallgeir Gammelsæter samla i Oslo. Foto: Høgskolen i Volda

Tre måneder på å vise kvalitet ved allianse

Høgskolene Lillehammer, Volda og Molde opplever at departementet er mer positive til allianse framfor fusjon. Nå har høgskolene tre måneder på seg til å dokumentere kvalitet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 23. oktober var ledelsen ved høgskolene i Lillehammer, Volda og Molde på møtet med statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet.

Både rektorene Johann Roppen i Volda og Kathrine Skretting på Lillehammer uttrykker tilfredshet etter møtet.

Høgskolen på Lillehammer diskuterer sin strategi for dette arbeidet på sitt styremøte i dag, tirsdag 27. oktober.

Frist til 15. januar

Roppen og Skretting uttrykker i pressemeldinger og på egne hjemmesider at departementet er mer positiv til at de tre lager en allianse framfor å fusjonere, enn det departementet har vært tidligere.

Høgskolen har fått en frist til 15. januar med å legge fram gode nok argumenter for at allianse blir en god kvalitetsbyggende løsning for de tre høgskolene.

Samtidig ble hver av institusjonene oppfordret til å vurdere og beskrive alternative løsninger, herunder eventuelle fusjoner. Utredningene må forholde seg til målene i stortingsmeldingen om struktur, beskriver rektor ved Lillehammer, Kathrine Skretting.

Ifølge Skretting stilte Haugstad inngående spørsmål til Volda og Molde om henholdsvis lærerutdanningen og  sykepleierutdanningen.

Statssekretæren framholdt også at den varslede innskjerpingen av  kvalitetskravene som NOKUT skal ivareta, kan innebære at allianser ikke i tilstrekkelig grad klarer å imøtekomme disse kravene, skriver Skretting i en pressemelding.

Varslet skjerpa krav

Ifølge Volda-rektor Roppen (bildet under) varslet Haugstad også skjerpede krav til masterutdanninger og doktorgradsutdanninger og ba om at utredningen som legges fram i januar også tar opp dette til diskusjon.

Roppen skriver at det ikke er klart når disse nye kravene til topputdanningene vil komme.

Forslag til ny rammeplan for femårig grunnskolelærerutdanning på masternivå (MAGLU) vil bli lagt fram 1. november 2015, og skal deretter ut på høring.

Av disse tre aktuelle høgskolene er det bare Volda som har lærerutdanning.

Diskuterer strategi tirsdag 27. oktober

Høgskolen i Lillehammer har styremøte, i dag, tirsdag 27. oktober. Der diskuteres et forslag til handlingsplan for strategiprosessen.

Her legger de opp til en prosess der endelig vedtak rundt strategi skal gjøres i høgskolestyret i februar/mars.

Med det nye kravet fra departementet om levering av felles allianserapport 15. januar, kan det hende Lillehammer setter fart på sin beslutningsprosess.

Det går ikke fram av styrepapirene til Lillehammer om hvordan man jobber med samtalene med Høgskolen i Hedmark, utover at man referer til at man har hatt et møte med dem.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS