Studentombud ved OsloMet, Katrine Klyve, gir deg nyttige tips til muntlig eksamen. Foto: Sonja Balci/OsloMet

Muntlig eksamen? Dette har du rett på

Eksamen. Visste du at du kan ta med en venn på muntlig eksamen? Eller at hvis du vil ha begrunnelse, må du be om det med en gang?

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart er det eksamenstid, og for mange kan det bety muntlig eksamen. Stressa? Her er i alle fall noen tips og råd fra et par studentombud.

Katrine Klyve er studentombud på OsloMet – storbyuniversitetet. Hun skal blant annet hjelpe studenter som lurer på rettighetene deres og hvor de kan henvende seg med klager.

Hun sier at muntlig eksamen i hovedsak er offentlig. Det betyr i teorien at hvem som helst kan dukke opp - selv om det er mer relevant at du kan ta med deg noen.

— Du kan ta med en venn, et familiemedlem eller annen støtteperson, sier Klyve.

Ikke anonym

Hun sier studenter kan føle seg utsatt på muntlig eksamen, særlig ettersom de ikke er anonyme. Det er derfor man skal ha to sensorer på muntlig eksamen, for å ivareta rettssikkerheten til studenten.

— Dersom du likevel opplever at sensor er ute etter å «ta» deg, eller frykter at det kan skje, så vit at du kan klage på det i etterkant. Det kan derfor være en fordel å ha med seg en som opplever det samme som deg, sier Klyve.

— Men kan det hende at sensor trekker deg i karakteren for at du har med noen?

— Nei, det skal ikke ha noe å si. Hvis det allikevel skjer er det viktig at studentene tar kontakt med studentombudet, svarer hun.

Juridisk sett er det lov å ta opp lyd så lenge du selv snakker på opptaket.

Katrine Klyve

Kan ikke klage på karakter

I dag finnes det ikke noen mulighet til å klage på karakteren du har fått på muntlig eksamen. Men, du kan klage på formelle feil.

— Det kan for eksempel være at brannalarmen går, eller at oppgaven er for lang. Da kan eksamensforsøket bli annullert, altså ikke tellende, og studenten får en ny sjanse, sier Klyve.

Hvis du derimot vil forbedre karakteren, må du ta hele eksamenen på nytt.

— Hvor mye er det som teller som formelle feil? Kan det for eksempel være spørsmål utenfor pensum?

— Ja, det kan det. Det med formelle feil er vanskelig, og jeg får ofte saker der studenter lurer på hva som er formelle feil. I noen saker er det opplagt, som for eksempel når brannalarmen går. Det er alltid fakultetet som avgjør om noe er en formell feil. Det vil si «feil som kan ha hatt betydning for kandidatens prestasjon eller bedømmelsen av denne,» som det står i universitets- og høgskoleloven.

Ikke ulovlig å ta opp lyd

— Kan det være en god idé å ta lydopptak av eksamen?

— Jeg vil ikke anbefale noe konkret om det, men juridisk sett er det lov å ta opp lyd så lenge du selv snakker på opptaket. Da kan det brukes som bevis i en rettssak.

Selv sier hun at hun ville ha hørt med sensor om det var greit.

— Det må hver enkelt se an selv, men jeg ville spurt sensor i forkant om det var i orden å ta opp, og respektert et «nei».

Klyve sier hun er klar over at det har blitt en politisk sak for studentene.

— Jeg ser at Norsk studentorganisasjon blant annet har jobbet med dette, nå som det er mye enklere å ta opp lyd. Men, slik loven er i dag, kan du i utgangspunktet ikke klage på karakteren selv om du har et lydopptak.

Be om begrunnelse

En av tingene Klyve trekker fram som spesielt viktig ved muntlig eksamen, er at du ikke kan vente med å be om begrunnelse, slik du kan med skriftlig eksamen.

— Be om begrunnelse med en gang du får karakteren, sier hun.

Klyve trekker også fram noe hun gjorde et poeng ut av i studentombudets årsrapport, nemlig når studenter får beskjed om hvilken dag de skal ha eksamen.

— På OsloMet var det flere saker i 2017 hvor publisering av eksamensdato for muntlig eksamen eller dato for innlevering av bacheloroppgave ble gitt svært seint.

Fakta

Forskjell på muntlig og skriftlig eksamen

Rent bortsett fra det opplagte, at muntlig eksamen er muntlig og skriftlig er skriftlig, så finnes det noen forskjeller.

Studentombudet på OsloMet forklarer hvilke:

Anonymitet: Du er ikke anonym på en muntlig eksamen, til forskjell fra skriftlig.

Klage: Du kan ikke klage på karakteren du har fått på muntlig eksamen, ettersom ingen andre kan vite hva som skjedde. Du kan likevel klage på formelle feil.

Begrunnelse: Du har rett på begrunnelse i begge eksamensformene, men på muntlig må du be om den med en gang. Har du hatt skriftlig eksamen må du be om begrunnelse innen en uke fra du fikk vite karakteren.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS