pensum som lydbok
Nå kan studenter få pensum på lydbok: — For mange avgjørende for å fullføre studiet
Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek håper prosjektet kan bidra til at flere med funksjonsnedsettelser kan delta i samfunnet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Sammen med Høgskolen i Innlandet (HINN) og OsloMet har Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) satt i gang et prøveprosjekt hvor studenter kan få pensum i form av lydbok eller e-bøker, dersom de har behov for det.
— For mange studenter vil dette være avgjørende for om de klarer å fullføre studiet sitt, sier prosjektleder i NLB, Hanne Lillevold.
Anonym påmelding
Prøveprosjektet omfatter per nå andreårsstudenter ved OsloMet og bachelorstudenter fra HINN fra alle studieretninger.
Alle som har funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å lese, som dysleksi, ADHD, konsentrasjonsproblemer som følge av sykdom eller skade, eller fysiske funksjonsnedsettelser kan melde seg på.
— Det er helt anonymt å melde seg på, opplyser Lillevold.
Så langt er det 80 påmeldte fra HINN og 115 fra OsloMet, viste tall fra begynnelsen av september. Og det er fremdeles mulig å melde seg, selv om studieåret er i gang.
Prosjektleder Lillevold sier at NLB jobber iherdig for å tilrettelegge pensumlitteratur for å kunne tilby lydbøker eller e-bøker til studentene som har meldt seg til prosjektet.
— Vi håper på lengre sikt at det at vi nå breier ut tilbudet kan føre til at flere velger studieretningen de ønsker, sier Lillevold, da hun mistenker at flere studenter med lesevansker tidligere har valgt studieretning basert på pensum som allerede er tilgjengelig i NLB.
Mener det vil bidra til at flere kan delta i samfunnet
I dag er det kun de med sterk synshemming som har rett til å få spesialprodusert pensumlitteraturen.
Lillevold forteller at NLB lenge har ønsket å vurdere behovet for tilrettelagt litteratur. Det kan gi grunnlag for å vurdere utvidelse av produksjonsretten til å gjelde andre studenter enn de med sterk synshemming.
– Prosjektet har som mål å kartlegge behovet for økt tilrettelegging til alle studenter i NLBs målgruppe, ikke bare de som har nedsatt syn, sier Lillevold.
Hele 50 prosent av de som står utenfor arbeidslivet i Norge i dag sliter med lesevansker, viser tall fra Dysleksi Norge.
NLB mener at det å produsere og låne ut tilrettelagt litteratur bidrar til at mennesker med funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å lese, kan delta i samfunnet på lik linje med andre.
— Jeg vil tro det er en stor økonomisk fordel for samfunnet at disse får muligheten til å fullføre studiene og lettere komme ut i arbeid, sier Lillevold.
Derfor håper Lillevold at prøveprosjektet kan utvides og at de får ytterligere midler fra Kunnskapsdepartementet.
Nyeste artikler
Hevdet hun var utdannet ingeniør — dømt for dokumentfalsk
Når forskning går ut over studentene
Rettigheter uten plikter
Har ikkje opplevd spisse olbogar
Vil stoppe dagens plagiatkontroll. — Departementet stikker hodet i sanden
Mest lest
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Realnedgang for universiteter og høgskoler, mer til fagskoler
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter