budsjett

Nå kommer den bebudede satsingen på studiesentre

Arbeiderpartiet lovpriste studiesentre før valget i 2021. Nå følger det penger med.

Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre gikk til valg på at det skulle skje en satsing på studiesentre. Statsråd Ola Borten Moe (Sp) følger opp med 40 millioner.
Publisert

Regjeringen bruker 40 millioner kroner på en støtteordning for studiesentre, slik at de kan gi flere tilbud om å ta utdanning der de bor.

— Uansett hvor man drar i Norge i dag, så ser man at det mangler folk og at det mangler folk med riktig kompetanse. Derfor vil regjeringen styrke studiesentrene rundt om i hele landet og gi flere mulighet til å skaffe seg faglig påfyll lokalt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe, i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Departementet trekker fram at studiesentrene kan spille en viktig rolle ved å tilby fleksible utdanninger som er tilpasset det lokale og regionale behovet. De peker på at behovet for blant annet sykepleiere, fagarbeidere, IKT-spesialister og lærere er stort.

Vil sikre bedere økonomi

— Mange studiesentre lever på litt støtte fra kommuner og fylker og fra budsjett til budsjett. Det gjør det vanskelig å planlegge og jobbe langsiktig. Noen av dem lykkes, men for mange er for svake til å spille en viktig lokal og regional rolle. Nå kommer det en ordning som gjør at studiesentre kan få økonomisk støtte til mobilisere flere lokale bedrifter og personer til å satse på kompetanse, sier Borten Moe.

I tillegg til den søkbare ordningen for studiesentre, er det også nå mulighet for å søke støtte for desentraliserte studietilbud ved fagskoler, høyskoler og universiteter. Der er potten på 144 millioner kroner.

— Vi vil at høgskoler og universiteter i større grad skal ut til der folk bor. Det holder ikke bare med nettstudier og digitale tilbud, folk ønsker mulighet til å møte medstudenter og forelesere. Derfor skal vi også gå gjennom finansieringssystemet for universiteter og høyskoler, også for å gjøre det enklere og mer attraktivt å tilby desentralisert utdanning, sier Borten Moe, i pressemeldingen.

Kritisk til studiesentre

Da Arbeiderpartiet la fram sin satsing på studiesentre våren 2021 fikk de kritikk. Blant annet fra Petter Aasen, rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Petter Aasen har lite sans for den nye reformen fra Arbeiderpartiet, og mener tilgjengeligheten til høyere utdanning er stor nok.

— Bare de offentlige universitetene og høgskolene har allerede 70 studiesteder rundt om i landet – rundt 20 av dem ligger nord for Trondheim, trakk Aasen fram overfor Khrono.

I tillegg viser han til 17 ulike private utdanningsinstitusjoner som også har flere campuser.

Powered by Labrador CMS