Kvalitet fra Nesna må fortsette

Det pågår en heftig diskusjon om det som var Høgskolen i Nesna. Skal den ribbes og forlates vingeklipt — eller fins det rom for å utvikle miljøet på Nesna, spør Lars Utstøl.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studiesenteret.no har samarbeidet i årevis med Høgskolen Nesna. Som nasjonalt utdanningsnettverk har vi vært strålende fornøyd — og det har hundrevis av studenter rundt om i Norge også vært! Nesna har levert desentralisert utdanning av høy kvalitet.

Norge trenger mange utdanningsveier til Rom. Den kunnskapen og de erfaringer som Nesna har — gjennom mange års arbeid med fleksibel og desentralisert utdanning — skapt studietilbud for hele landet. Ikke bare det. Tilbudene har hatt høy gjennomstrømming, fornøyde studenter og applaus fra studiesentra over hele landet. Nesna — og dermed Nord universitet — har en kapital i dette. Bruk den! Selv om rektor sa opp avtalen med Studiesenteret.no fra 2017 — er det ikke for sent å snu og utvikle studiemuligheter som landet trenger og som kan gi universitetsmiljøet i Nordland flere studenter og større aktivitet.

Og kanskje er det her nøkkelen ligger?

En videreutvikling av universitetsmiljøet i Nordland som kan utvikle og levere studier for hele landet — i samarbeid med nasjonale nettverk som Studiesenteret.no. Å sprenge grenser — også innenfor utdanningsfeltet — er i alle fall en vei til fremtidens utdanningslandskap. I denne konteksten blir også veivalgene i Nordland regional politikk.

For det kan vel ikke være meningen å kaste på båten helt åpenbare muligheter til å utvikle «markeder» for lokal akademia (til hele landet)?

Å avvikle et så stort potensiale kan umulig være god politikk — hverken nasjonalt eller regionalt.

Lars Utstøl

Av og til påpekes det at campusér må ha «robuste fagmiljø» og at de små blir for små. Men å være små har også sine store fordeler. De kan ligge tettere på behovene i samfunnet, omstille sine tilbud raskere, organisere ressurser i nettverk (samarbeide med fagmiljøer i Norge og verden og koble dette inn i utdanningsleveranser) og være fleksible i sin samfunnsleveranser.

Med den kunnskap, erfaringer og nettverk (42 studiesentra i Norge!) Nesna har — burde alt ligge tilrette for videre utvikling av miljøet. Å avvikle et så stort potensiale kan umulig være god politikk — hverken nasjonalt eller regionalt.

(Innlegget er først publisert hos Lars Utstøl.)

Les også: Flere saker om situasjonen for Nesna

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS