— Har du smarttelefon, nettbrett eller pc så kan du lese Khrono i ferien også, sier ansvarlig redaktør, Tove Lie, som lover daglige oppdateringer av nettavisen i sommer. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

Khrono tar ikke sommerferie

— Det er ingen agurktid i Khrono, sier ansvarlig redaktør Tove Lie. Det kommer minst en ny sak om dagen i sommerukene også. Valgkampen står for døra, og Khronos eget partibarometer blir lansert blant annet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om campus blir liggende mer eller mindre øde de nærmeste ukene, vil Khrono være på lufta. Om enn ikke aktiviteten blir like stor og sakene like mange som de to første månedene, så oppdateres avisen med nytt stoff daglig.

Meningsmålinger og partibarometer

— Men er det noe å skrive om når både studentene og de aller fleste ansatte er på ferie?

— Det er bestandig noe å skrive om, den som leter finner, sier ansvarlig redaktør for Khrono, Tove Lie.

— Vi har gjennomført en meningsmåling blant et representativt utvalg av studenter og ansatte. Sentio Research analyserer svarene nå, og resultatene fra noen av spørsmålene vil bli publisert de nærmeste ukene. Vi skal ha sommertreff med statsråd Kristin Halvorsen og høre hvor fornøyd hun er med jobben hun har gjort for studentene og universitets- og høgskolesektoren. HiOAs ansatte og studenter har også satt karakter på innsatsen til regjeringen, forteller Lie.

Hun legger til at sommerskolen ved HiOA vil få besøk av Khrono, det nye studentparlamentet vil bli tatt imot i juli og ikke minst blir det fyldig live-dekning av studentopptaket. 

Paneldebatt i august

— Til studiestart planlegger vi en paneldebatt i teltet som blir satt opp på campus i i Pilestredet 52, der ungdomspolitikere fra alle de politiske partiene er invitert til å delta for å diskutere studentvelferd, universitets- og høgskolepolitikk og høyere utdanning som sådan. Så merk dere onsdag 21. august kl 15.00, sier Lie. 

— Det er for tidlig å ta ferie, vi er jo bare så vidt i gang, mener hun.

Noen har vært begeistret

— Hvordan har mottakelsen av nettavisen vært, og hvordan vil du oppsummere de første 60 dagene i Khronos liv? 

— Mottakelsen har vært overveiende positiv, noen har også rent ut sagt vært begeistret. Helt i begynnelsen fikk jeg høre at vi var altfor lite kritiske, men etterhvert stikker stadig flere innom og gir oss ros for en god avis og det er hyggelig, sier Lie.

Etter at avisen fikk redaksjonslokaler sentralt på campus og bakkenivå i Pilestredet 44 er terskelen lavere for å ta kontakt og avisen er litt mer synlig.

— Vi får etterhvert mange tips, både anonyme og åpne, og flere enn vi klarer å følge opp. Men folk må bare ha litt tålmodighet med oss så kommer det saker etterhvert - så sant det er hold i tipsene, sier redaktøren.

Og Tove Lie lover å satse for fullt på god, uavhengig og kritisk journalistikk fremover. Da er hun avhengig av at både ansatte og studenter bidrar med innspill, meninger og tips om gode saker.

— Mitt inntrykk er at det er mye det bare snakkes om i krokene. Det er mange engstelige ansatte, og mye som murrer under overflaten. Dette kan ha sammenheng med alle endringene som har skjedd, ikke minst gjennom fusjonen mellom HiO og HiAK, og spørsmålet er om man har greid å bygge opp en sunn og åpen HiOA-kultur. Men Khrono både er og skal være et redskap for å utvikle en slik kultur, sier hun.

En forsiktig start og balansekunst

Vi har bevisst valgt en litt forsiktig linje fra starten, og ønsker at folk skal bli kjent med oss og trygge på at vi er seriøse og etterrettelige. Det er jo noe helt nytt med en uavhengig avis på HiOA, sier hun, og mener det tar lang tid å bygge opp en ny avis og merkevare som hun ønsker Khrono skal bli.

Det er ikke første gang Tove Lie leder en uavhengig avis som skal drive med kritisk journalistikk overfor sine egne eiere. Den situasjonen var hun også i som ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Nationen, der en viktig del av jobben var å lage journalistikk på landbruket og landbrukets organisasjoner, selv om eierne befant seg i nettopp disse. Hun har jobbet i fagblader i LO-systemet der det var samme problemstilling og også som konstituert redaktør og journalist i Ny Tid og aller først i Klassekampen var heller ikke problemstillingen ukjent.

En balansekunst

— Rektor Kari Toverud Jensen sa i sin tale ved lanseringen at det var med litt blandede følelser hun ønsket Khrono velkommen. Hvordan reagerer du på det?

Jeg har full forståelse for at det kan være litt skummelt å få et kritisk søkelys mot seg. Jeg har alltid jobbet i meningsbærende medier med eiere med sterke meninger, der vi har vært tett på eierne samtidig som vi skulle drive kritisk journalistikk på dem. Den balansekunsten kan jeg mye om. Men det er jo ikke farlig å få et kritisk blikk på seg, så lenge man har rent mel i posen, sier hun.

— Dessuten vet vi jo at vi er ønsket fra toppen på HiOA. Det er høgskolestyret som har vedtatt å starte en uavhengig avis for å bidra til å oppfylle strategien om å få HiOA tydeligere med i den offentlige debatten, sier hun.

Trysil-identitet

Tryslingen Tove Lie slår gjerne over til itte og je når hun treffer andre som snakker dialekt – eller hvis hun virkelig skal sjarmere en kilde. Alt høres liksom koseligere ut på Trysil-målet.

—  Jeg har en ekte og dyp Trysil-identitet med meg fra oppveksten, og den er bare blitt sterkere etter at jeg overtok bestemors nedlagte småbruk for ti år siden. I Trysil er det multemyrer, verdens vakreste stjernehimmel om vinteren og fred og ro, mens her i Oslo er pulsen høy. Jeg får det beste av to verdener med denne kombinasjonen, sier hun, som i Oslo bor i Veitvet hageby alene sammen med sønnen Brage (18) etter at datteren Eira (22) har flyttet ut.

Bred erfaring

Til Khrono kommer hun lesset med erfaring fra flere medier. I Nationen var hun sjefredaktør og administrerende direktør fra 2005-2008, og tidligere også vaktsjef, redaksjonssjef og nyhetsredaktør i flere år. Etter at hun sluttet i Nationen, ble hun forlagsdirektør i Det Norske Samlaget, der hun gjennomførte en omstridt omstillingsprosess. Og etter dette har hun fått tid til å gi ut en bok om norsk våpensalg, Fredsnasjonens grenseløse våpenhandel, som kom ut på Aschehoug i 2012. Lengre bak i tiden ligger også journalist-jobber i Klassekampen, Ny Tid og Arbeiderbladet, for  nevne noe. Og aller først var hun redaktør og journalist i studentavisen Under Dusken i Trondheim på 80-tallet.

— Er du et politisk engasjert menneske?

— Jeg liker politikk og er et veldig samfunnsengasjert menneske. Det vil jeg bruke her på HiOA nå, og det er ingen tvil om at det er uendelig mange interessante saker å ta tak i, som kan engasjere både studenter, ansatte og også ha en almen interesse, sier hun.

Khrono er spesiell fordi den er den eneste uavhengige universitets- og høgskoleavisen som er rettet både mot studenter og ansatte, i alt nesten 20.000 mennesker. Ambisjonen er å vekke interesse også utenfor denne kretsen.

— Det vil ta litt tid å finne formen og for studenter og ansatte å finne sin måte å bruke oss på. Vi skal både ha preg av en lokalavis, en almen debattavis og ha nyheter og aktualitet også for andre enn folk på HiOA. Oppskriften vår er å lage godt og solid innhold, så vil det andre følge. Det er en spennende  utfordring å få dette til, sier hun.

Fra papir til nett

I det hele tatt synes hun det er utfordrende og spennende å få lov å utvikle, bygge opp og lansere en netttavis, for en som har det meste av sin erfaring i tradisjonelle papirmedier.

 — Jeg ser dette som en glitrende, unik mulighet, både for meg personlig og for HiOA. Jeg håper at folk nå vil benytte muligheten og si fra om saker, skrive debattinnlegg og tipse oss. Anonyme tips er også lov, sier hun.

— Ferie da, skal du ikke ha det? 

— Joda, både varme sandstrender, en liten bilferie og bugnende multemyrer venter etterhvert. Dessuten er en av de åpenbare fordelene ved å lage nettavis at vi kan lage den hvorsomhelst og nårsomhelst, en trenger ikke sitte på kontoret i Oslo for å få det til, sier hun. Så selv om avisen kommer ut kan redaksjonslokalene i Pilestredet 44 komme til å være tomme store deler av sommeren. Men til studiestart er de på igjen for fullt. 

 

 

 

 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS