— Dette er veldig alvorlig. Det undergraver hele vår faglige virksomhet, sier professor ved den kristne NLA Høgskolen om møtet som skulle vise «hvordan man kan forlate homoseksuell praksis og følelser». Foto: Privat

Professor sier opp i protest etter omstridt homofili-møte

Sier opp. Pedagogikkprofessor ved NLA Høgskolen, Tone Sævi, sa onsdag opp sin stilling i protest etter konverteringsterapi-seminaret tirsdag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg valgte å si opp. Det måtte drastiske forhold til, sier professor Tone Sævi til Khrono onsdag kveld.

Sævi er også ansattrepresentant i styret til NLA Høgskolen.

Tone Sævi. Foto: NLA

Dette var en direkte reaksjon på at NLA Høgskolen la til rette for det mye omtalte seminaret om homofili på tirsdag.

Det var Bergens Tidende som først skrev om denne saken.

Flere reagerer

Det har vært en pågående diskusjon om forholdet mellom ideologi og faglighet. Diskusjonene internt ser ikke ut til å hjelpe. Vi er flere som har prøvd, og vi har fått ledelsen i tale, men det har ikke gitt resultater.

Tone Sævi

Tirsdag denne uken ble det arrangert et seminar i NLA Høgskolens lokaler, der tema var «hvordan man kan forlate homoseksuell praksis og følelser».

Mike Davidson fra Storbritannia var hovedtaler. Han kaller seg eks-homofil og driver med såkalt «konverteringsterapi». Det var nettverkene Frimodig Kirke og Til Helhet som sto bak seminaret. NLA Høgskolen er en privat, kristen høgskole.

Det har kommet sterke reaksjoner på at NLA høgskolen tilrettelegger for et slikt arrangement. Tirsdag møtte demonstranter fra Rød ungdom opp på arrangementet.

— Jeg trodde jeg bare skulle demonstrere mot den samme gamle dritten, men dette ble sterkt personlig, sa Sunniva Strønen Rønning til Khrono på gårsdagens møte.

Studenter på NLA Høgskolen skriver i Khrono i dag at de reagerer kraftig og tar sterk avstand fra høgskolens oppførsel og at de synes det er «kritikkverdig at NLA Høgskolen tilbyr institusjonen sin som arrangementssted».

Se deler av det som ble sagt på møtet i videoen nedenfor

Sammenblanding mellom ideologi og fag

Tone Sævi opplever at det er mangel på forståelse for å skille ideologi og fag på høgskolen.

— Dette er veldig alvorlig. Det undergraver hele vår faglige virksomhet. Jeg har samarbeidspartnere både innenlands og utenlands og opplever at min faglige integritet virkelig står på spill i møte med noe sånt, sier hun.

Hun forteller at dette ikke er den eneste saken som har skapt misnøye, og sier det har vært et vilt opprør blant de ansatte i dag.

— Det har vært en pågående diskusjon om forholdet mellom ideologi og faglighet. Diskusjonene internt ser ikke ut til å hjelpe. Vi er flere som har prøvd, og vi har fått ledelsen i tale, men det har ikke gitt resultater. Da må man gå ut og gjøre noe dramatisk, sier hun.

— Kan ikke bli tatt som gissel for et slikt syn

Sævi hadde ikke planlagt å si opp, og sier at hun enn så lenge ikke har noe sted å gå.

— Jeg får se hvordan det går, sier hun.

— NLA Høgskolen har et omdømme-problem når de blir identifisert med en ekstrem, høyrevridd måte å forstå tro og religion på. Mange, inkludert meg, er ikke komfortabel med det. Noen måtte sette foten ned.

Hun mener det må være rom for å diskutere vesentlige, eksistensielle spørsmål som homofili, partnerskap, abort osv., med at ulike syn må kunne leve side om side.

— Vi kan ikke bli tatt som gissel for et slikt syn, sier hun.

Sævi mener det er utidig å begynne å leie ut til bestemte organisasjoner.

— Man kan ikke ha en dreining mot visse ideologiske retninger som ikke har med fag å gjøre. Det hadde vært helt annerledes hvis institusjonen hadde praksis med å leie ut til hvem som helst, for profitt for eksempel. Da måtte man i isåfall også vise at man står for en mye bredere holdning til hva som er relevant for høyere utdanning, sier hun.

Sævi forteller at hun er kristen selv, og derfor gjerne jobber et sted som legger til rette for kristen tro og andre måter å tenke på.

— Men vi kan ikke jobbe under ensidighet og ensretting. Dette setter jo også forskningsfriheten på spill, sier hun og fortsetter:

— Ledelsen sier eksplisitt at man har forskningsfrihet, men i praksis er folk redde. Jeg kan ikke snakke for andre, men jeg vil tro at det er flere som er redde for stillingene sine, sier hun.

— Skulle gjerne hatt henne med videre.

Rektor ved NLA Høgskolen, Erik Waaler, skriver til Bergens Tidende at han synes det er trist at Sævi sier opp.

«Hun er en dyktig professor, og vi skulle gjerne hatt henne med videre.»

Ifølge BT skriver Waaler videre at NLA «kunne leid ut» lokaler til en aktør med et liberalt syn på homofili, da reglementet deres for utleie er «relativt åpent». Han kan imidlertid ikke huske at de har fått slike forespørsler før.

Waaler presiserer også at NLA er «uenig i profilen dette seminaret fikk, med fokus på reorientering av homofile.»

Arve Kjell Uthaug ledet det aktuelle møtet på tirsdag. Han er vara til styret i Frimodig Kirke.

Tirsdag sa han til Khrono at de alltid låner lokaler til møtene sine.

— Her på NLA er det god plass. Dette møtet med Davidson var noe vi fikk spørsmål om vi ville arrangere, det var ikke noe vi tok initiativ til.

(Khrono gjør oppmerksom på at det ikke var NLA høgskolen som tok inititativ til arrangementet. red.anm)

(Saken er oppdatert 17.10.2019 kl. 10.30 med presisering og at Tove Sævi er ansattrepresentant i styret til NLA Høgskolen.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS