Edvard og May-Britt Moser har vært gift siden studietiden,de har forsket sammen i 20 år og mottatt Nobelpris sammen.

Nobelprisvinnerne Moser skal skilles

Nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser går hver til sitt privat, men sier de vil fortsette forskningssamarbeidet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Adresseavisen hadde ekteparet Moser tatt ut separasjon allerede før Nobelpristildelingen. 

— Dette er ikke noe vi har lyst til å dele med folk, men vi vet at ryktene går. Derfor er det viktig å si tydelig ifra til alle at dette ikke vil få negative følger for senteret. Isolert sett er dette en privatsak, men vi ønsker å berolige alle som føler utrygghet for instituttet og forskningen vår, sier May-Britt Moser til Adresseavisen (saken ligger bak en betalingsmur). Det er Universitetsavisa som refererer saken fra Adresseavisen. 

«Utenkelig» å forlate Kavli-senteret nå

I intervjuet med avisen forteller Edvard og May-Britt Moser at selv om de skiller lag privat, vil de fortsette forskningssamarbeidet. Begge svarer avvisende på spørsmål om det er aktuelt at noen av dem forlater Kavli-senteret i overskuelig framtid. Edvard Moser beskriver det som «utenkelig», da instituttet er i en viktig fase.

I et intervju med UA i fjor høst fortalte han at de har fått en rekke tilbud om å flytte laben, men at det ikke hadde vært noen seriøse tilbud etter Nobelprisen.

De private problemene er ikke av helt ny dato, men de to har hele tiden vist en usedvanlig sterk ansvarsfølelse og dedikasjon til forskningen og senteret.

Gunnar Bovim

- Vi har ingen planer om å dra, men man skal aldri si noe for bråsikkert, sa Edvard Moser i intervjuet med UA den gangen.

 — Samarbeider fortsatt godt

— Vi er fremragende samarbeidspartnere. Begge har styrker og svakheter, men vi er komplementære. Vi står fortsatt sammen og samarbeider godt. Målet er å drive forskning for å forstå prosessene i hjernen bedre og å bygge opp et større miljø enn i dag. Vi ønsker også å gjøre fremskritt innen kunnskapen og bekjempelsen av Alzheimers sykdom, sier May-Britt Moser til Adresseavisen.

Bovim: Vil legge til rette for at de blir på NTNU

I intervjuet går det fram at de tok ut separasjon før tildelingen av Nobelprisen

— De private problemene er ikke av helt ny dato, men de to har hele tiden vist en usedvanlig sterk ansvarsfølelse og dedikasjon til forskningen og senteret, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim til avisen

Han forteller videre at NTNU forholder seg til at nobelprisvinnerne ikke ønsker å flytte på seg, og at NTNU vil legge til rette for at de fortsatt skal bli på universitetet.

Dekan Björn Gustafsson ved Det medisinske fakultet er ikke  bekymret for om May-Britt og Edvard Moser skal klare å samarbeide når de skiller lag privat.

— Jeg forstår at folk kan være bekymret. De er jo Trondheims stolthet når det gjelder forskning, sier Gustafsson til avisen.

Dekanen har visst om bruddet en stund.

— Jeg tror ikke samlivsbruddet kommer til å bety noe. De har fungert veldig godt på jobben begge to, sier Gustafsson til Adresseavisen.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS