Nye og skjerpede krav for å bli universitet kommer i Studiekvalitetsforskriften, men arbeidet med denne har trukket ut i Kunnskapsdepartementet. Her er tilsynsdirektør Øystein Lund i NOKUT sammen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og statssekretær Bjørn Haugstad. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Høgskoler med lengre vei mot universitet

De to største høgskolene i landet verker etter å få sendt inn søknader om å bli universitet, men de nye kravene for å bli godkjent er forsinket.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De skjerpede kravene for å bli godkjent som universitet kommer i Studiekvalitetsforskriften, som Kunnskapsdepartementet etter planen skulle hatt klar før påske.

Det skjedde ikke, og over to måneder senere er den fortsatt ikke klar. Det betyr forsinkelser både for Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Høgskolen  i Sørøst-Norge (HSN), som begge er utålmodige etter å få sendt inn sine søknader om å bli akkreditert som universitet.

Ventet på lovendring

Avdelingsdirektør Rolf L. Larsen i Kunnskapsdepartementet viser til at endringer i universitets- og høgskoleloven ble behandlet i Stortinget torsdag 8. juni. 

— For departementet har det vært naturlig at lovendringene skulle behandles før Forskrift om kvalitetssikring og kvalitetsutvikling i høyere utdanning og fagskoleutdanning (studiekvalitetsforskriften) fastsettes. Denne forskriften vil derfor nå bli fastsatt i løpet av kort tid, sier han.

Vi hadde tenkt å sende inn første versjon av søknaden i mai, men vi venter fortsatt.

Ingvild Marheim Larsen

Det viktigste for oss er at departementet stiller kloke krav.

Curt Rice

— På bakgrunn av denne forskriften vil NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) fullføre arbeidet med sin studietilsynsforskrift. Begge forskriftene vil tre i kraft på samme tidspunkt, ved årsskiftet 2016/17, noe vi tror vil være en fordel for alle parter, sier Larsen.

Endringene i universitets- og høgskoleloven påvirker NOKUTs rolle, som også fastsettes i Studiekvalitetsforskriften.

Kan søke i 2017

På styremøtet 14. juni må rektor Curt Rice orientere om saken, etter at han har fått et brev fra NOKUT om «justert tidsplan». I brevet varsler tilsynsdirektør Øystein Lund at jobben som NOKUT må gjøre etter at Kunnskapsdepartementet har vedtatt den nye forskriften også blir utsatt med minst to måneder. Dermed forskyves hele universitetsprosessen for de to høgskolene og noen fullstendig universitetssøknad kan tidligst sendes inn i begynnelsen av 2017.

Venter i det uvisse

Prosjektleder for HSNs universitetssøknad, Ingvild Marheim Larsen, sier at HSN hadde tenkt å sende sin foreløpige universitetssøknad i begynnelsen av mai, men i og med at studiekvalitetsforskriften ikke er klar, venter de fortsatt.

— Vi hadde tenkt å sende inn første versjon av søknaden i mai, men vi venter fortsatt. Vi håper nå å få sendt den inn før vi tar sommerferie, men det kommer jo an på hva som står i forskriften, sier hun.

Høgskolen i Oslo og Akershus sendte derimot inn sitt grunnlagsdokument for søknad om universitetsakkreditering allerede 11. mars, selv om forskriften ikke var klar.

Opptatt av doktorgradene

Curt Rice (bildet under) sier at han er avslappet til utsettelsen.

— Det viktigste for oss er at departementet stiller kloke krav når det gjelder for eksempel gjennomstrømming på doktorgradsprogrammene, og hvis de trenger litt ekstra tid på dette så er det bra for oss. Jeg håper at de vil se at våre doktorgradsprogrammer er så godt utbygget nå at vi vil klare å nå kravene om gjennomstrømming de neste årene, sier han.

(Foto: Nicklas Knudsen)

Dette punktet er et av de mest problematiske for HiOA. Høgskolen er langt unna å nå kravene som er varslet i den nye forskriften og som blant annet innebærer at minst to av doktorgradsprogrammene må uteksaminere i gjennomsnitt fem kandidater per år over en treårsperiode.

HiOA har seks doktorgradsprogrammer og på disse var det tilsammen åtte som ble ferdige og fikk disputert ifjor.

Forplanter seg

Etter at Kunnskapsdepartementet har fått vedtatt den nye forskriften, skal NOKUT utarbeide sin nye studietilsynsforskrift, og denne vil nå tidligst være klar i oktober/november. 

Tilsynsdirektør Øystein Lund varsler derfor at det blir forsinkelser også i NOKUTs arbeid. Dette arbeidet er delt inn i flere faser, der den første skal handle om å identifisere hvilke områdene høgskolene må forbedre seg på for å kunne tilfredsstille de nye kravene i KDs forskrift.

NOKUTs arbeid med studietilsynsforskriften blir dermed også utsatt, og denne må være på plass før høgskolene kan sende inn en fullstendig søknad. Ifølge brevet fra NOKUT ligger det først an til at en fullstendig søknad blir sendt inn i starten av 2017.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS