Debatt ● Raymond Lillevik

Nokut og Nesna

Kristin Vinje skriver at det ikke skal ligge et universitet på Nesna bare fordi Senterpartiet vil det. Hvorfor ikke? spør Raymond Lillevik.

— Det jeg frykter, er at denne kommentaren bidrar til å undergrave det faglige omdømmet hos ansatte og studenter på studiesteder utenfor de store byene, skriver artikkelforfatteren.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

I bursdagsintervjuet om Nokut avsluttes det med en påfallende kommentar fra administrerende direktør Kristin Vinje: «Det skal ikke ligge et universitet på Nesna bare fordi Senterpartiet vil det.»

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Med forbehold om at jeg oppfatter henne riktig: Hvorfor ikke? Selv er jeg student ved UIT Norges arktiske universitet, som i 1968 ble etablert som følge av et politisk flertall om et universitet i Tromsø. Verken i Tromsø, Bodø eller Nesna kom etableringene ut av det blå som impulsive gaver fra Stortingets flertall. Alle var basert på regionale behov og eksisterende fagmiljøer som ønsket utvikling, for Nesnas del faktisk tverrpolitisk i Nordland. Nordpå er man i hvert fall glad for at demokratiet står sterkt i universitetssaker.

Ut fra sammenhengen leser jeg at hun setter politisk styring opp mot faglig kvalitet og autonomien til Nokut. Er ikke dette en litt naiv tro på at institusjoner som sysler med vitenskap er immune mot politiske fordommer av ulikt slag? I verste fall kan en slik overtro bidra til at de tvert om driver sterk politisk påvirkning under skinn av nøytralitet, og dette vet jo en politisk veteran som Vinje godt. Heldigvis er hun ærlig, etter dette vet man jo hva Nokuts leder synes om enkelte institusjoner som Senterpartiet har sympati for.

Det jeg frykter, er at denne kommentaren bidrar til å undergrave det faglige omdømmet hos ansatte og studenter på studiesteder utenfor de store byene. De som jobber med rekrutteringsarbeid til sine regioner følte kanskje ikke dette som særlig hjelpsomt heller. Det verste er at slike campuser oppfyller akkurat de samme kravene til kvalitet som alle andre, under tilsyn av Nokut, men det hjelper visst ikke for å fortjene særlig respekt av den grunn. Noe av formålet med Nokut er at alle kan stole på at godkjente utdanninger har bra nok kvalitet. Stiller ikke Vinjes kommentar spørsmål ved hele det prosjektet?

Powered by Labrador CMS