Omstilling i nord: — Vi må være knallgode, ellers har vi ikke en sjanse i havet 19. september 2024 - 15:25
Forsker Grand Prix er tilbake: Anne Kristine og Henrik er klare for finalen 19. september 2024 - 10:47
Ina strøk fordi hun ikke fant noen å skrive oppgave med. Nå vil hun hjelpe andre 16. september 2024 - 07:02
UiO-ansatt til sak etter «en usedvanlig og unødvendig brutal oppsigelsesprosess» 15. september 2024 - 03:37
Hvorfor dette jaget etter en tom universitetsstatus? Nå er det nok i dette landet å ha ett doktorgradsprogram, ned fra fire. Hva er da poenget å kalle slik institusjon for et ‘universitet’? De er og blir elendige universitetskopier på lavere nivå.
Lærerstudentene gjør det bedre i matematikk Vårens resultater viser at landets lærerstudenter i snitt har løftet seg faglig innen matematikk.
Sender universitetssøknad nå, men vil bli vurdert etter 2025-kriterier Høgskulen på Vestlandet (HVL) sender straks sin universitetssøknad. Nokut opplyser at den vil bli vurdert etter nye kriterier for å bli universitet som trer i kraft ved nyttår.
Tre høgskoler må rette opp mangler Tre små private høgskoler må rette opp mangler før de får godkjent på kvalitet fra Nokut.
Kristin Vinje om Borch-saken: — Bekymret for at det svekker tilliten Flere politikerskandaler har etterlatt et inntrykk av en kvalitetskrise i høyere utdanning. Det inntrykket ønsker Nokut-sjef Kristin Vinje å rette opp i.
Får første akkreditering i maritime fag Fagskolen blir den første i landet som får fagområdeakkreditering i maritime fag.
Disse fagskolene kan nå raskere opprette nye utdanninger Nokut gir utvidete fullmakter til Fagskolen i Nord, Fagskolen Møre og Romsdal og Fagskolen Rogaland.
Studentene bruker rekordlite tid på studiene, men jobber stadig mer Aldri før har det blitt målt at studentene har brukt så lite tid på studiene som i fjor. Se hvilke studenter som nedlegger mest og minst tid i studiene.
Dette bruker studentene kunstig intelligens til Studiebarometeret for 2023 er klart, og for første gang har landets studenter blitt spurt om forholdet deres til kunstig intelligens (KI).
Kø hos Nokut: Tar ikke imot søknader til våren Ingen nye søknader om godkjenning av utdanninger vil bli tatt imot hos Nokut våren 2024. Årsaken er saksbehandlingskø.
Hvordan skal Nokut fremover bidra til å sikre og utvikle utdanning av høy internasjonal kvalitet? Vi stiller oss for tiden dette spørsmålet fordi vi skal i gang med en ny runde med ekstern kvalitetssikring blant alle landets universiteter og høyskoler. Før vi går i gang med det skal vi lytte til sektoren for å finne gode svar.
Fremragende utdanning bør stimuleres, og SFU-ordningen bør derfor ikke avvikles Lytt til sektoren og la Senter for fremragende utdanning-ordningen bestå. Vi bidrar gjerne med forslag til hvordan ordningen kan videreutvikles.
1 av 3 har ikke kontakt med arbeidslivet underveis i utdanninga Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Fem fagskoler får opprette nye studietilbud uten mer godkjenning Nokut har vedtatt at fem nye fagskoler selv kan bestemme å starte studietilbud innen bestemte fagområder.
Klar for studiestart? For mange nye studenter blir tilværelsen i høyere utdanning mer krevende enn de har forestilt seg. Hvor godt forbereder videregående opplæring elevene på overgangen til studietiden, spør Nokut.
HK-dir og Nokut: Kvalitet er et felles prosjekt Mye positivt, men også punkter vi kan bli bedre på. Slik svarer HK-dir og Nokut på kritikken fra Riksrevisjonen.
Hva skal til for å oppnå universitetsstatus? Det viktigste er at prosessen er basert på klare og tydelige vurderingskriterier, kriterier som ikke er for detaljerte og byråkratiske, ikke for snevre, men heller ikke for allmenne og utflytende, mener Kathrine Skretting, utvalgsmedlem og tidligere rektor ved Høgskolen i Innlandet.
Mener Nokut-kø hindrer utvikling av fagskolene Deloitte har evaluert fagskolemeldingen og foreslår at noe bør gjøres med den lange saksbehandlingstida hos Nokut. Fagskolen Diakonova er en av dem som blir rammet.
Akkrediteringskriteriene må sikre kvalitet og bidra til utvikling Men når det kommer til den faglige vurderingen av om kriteriene er oppfylt mener vi, i likhet med ekspertutvalget, at den bør gjøres uavhengig av politiske interesser., skriver Kristin Vinje i Nokut.
Mener Nokut bør sette bort Studiebarometer-arbeidet Det er på tide med Studiebarometeret 2.0, mener prorektor. Nokut varsler planlagt fornyelse i 2024.
Studentene jobber stadig mer og studerer mindre Stadig flere studenter tar betalt arbeid ved siden av studiene. — Noen ganger må en hoppe over en forelesning, sier lærerstudent Magne Vorhaug.
Den faglige vurderingen skal alltid være avgjørende Kvaliteten skal være det avgjørende når det skal etableres utdanningsinstitusjoner.
Kanskje Nokut berre er i trassalderen Det er meir enn trist at ein Nokut-direktør, som har både ei myndigheitsrolle, ei kunnskapsrolle og ei pådrivarrolle, brukar posisjonen sin til ei så einsidig nedrakking av Nesna.
Å strømme Nokut-konferansen koster mer enn et Premier League-abonnement — Ikke en stiv pris, mener Nokut.
Nokut og Nesna Kristin Vinje skriver at det ikke skal ligge et universitet på Nesna bare fordi Senterpartiet vil det. Hvorfor ikke? spør Raymond Lillevik.
Nokut-sjefen ut mot samskipnadene: — Burde ikke skyve ansvaret over på studentene Samskipnadene skyldte studentene 63 millioner kroner i forsinkelsesrenter, men så langt har bare et lite mindretall fått utbetalt pengene. — Samskipnadene bør ta et større ansvar, mener administrerende direktør Kristin Vinje i Nokut.
Nokut-direktøren: «Det skal ikke ligge et universitet på Nesna bare fordi Senterpartiet vil det» De begynte som et kontrollorgan. 20 år senere håper direktøren at Nokut blir enda mer uavhengig.
Hun fikk begge nyttårsønskene oppfylt I 2022 fikk studentene komme tilbake, og vi fikk en god debatt om ytringsfrihet. Begge deler gledet Kristin Vinje, direktøren for Nokut.
Håper forslaget om skolepenger blir trukket Lars-André Tokheim ved USN er bekymret for eget universitet om skolepenger blir innført - og studentene uteblir.
Hvordan skal man kunne bli et universitet? Det er ingen god idé å gjøre spørsmålet om hvilke institusjoner som skal inngå i kategorien universitet til en politisk beslutning, skriver Kristin Vinje.
Advarer om at Nokut-kutt vil føre til kø og forsinkelse Flere år med budsjettkutt gjør at direktør Kristin Vinje nå varsler fagskoler, universitet og høgskoler om at Nokut kan bli en propp i systemet.
Nokut må kutte en tredel av budsjettet Budsjettet til Nokut reduseres med 50 millioner kroner. Administrerende direktør Kristin Vinje, sier de går et krevende år i møte.
— Har nok geografisk dekning av studietilbud Statsråd Ola Borten Moe varsler enda mer spredning av utdanning. Hos UiT Norges arktiske universitet mener de at de ikke trenger flere studiesteder. — Vi er mer opptatt av hva vi kan tilby på de elleve stedene vi har, sier prorektor Kathrine Tveiterås.
Advarer mot å spre de desentraliserte utdanningene for tynt Nokut-direktør Kristin Vinje mener det kan gå utover kvaliteten i utdanningene hvis studiestedene blir for spredt.
Hva skal til for å skape god kvalitet i høyere utdanning over hele landet? Regjeringen ønsker gode utdanningstilbud over hele landet, men hvordan sikrer man god kvalitet? Det er tema på Nokuts frokostmøte torsdag morgen.
Hva bør kreves for å være et universitet? Nokut forutsetter at det fremdeles skal stilles strenge krav for å opprettholde og videreutvikle høy kvalitet i utdanning, forskning og formidling.
Hvordan får vi de ukrainske flyktningene raskt ut i samfunnet? Erfaringene Nokut fikk fra flyktningkrisen i 2015 kan vi bruke til å hjelpe ukrainere som kommer nå.
Misfornøyde sykepleierstudenter krever tiltak, men fra hvem? — Manglende mestring og erfaring med uønskede hendelser kan igjen medføre at sykepleieren velger seg bort fra yrket, skriver Ann-Chatrin Linqvist Leonardsen.
Erfarne studenter er løsningen for tidenes viktigste førstesemester 2022 Vi inviterer og oppfordrer alle som ønsker å ta et ekstra tak for de mest koronarammede elevene når de skal bli studenter høsten 2022 til å bruke våre erfaringer.
En av fire studenter i sykepleie strøk på nasjonal deleksamen Det er stor variasjon på resultatene mellom de ulike utdanningene for sykepleie. Her kan du se hvor de strøk mest og minst.
Jeg ønsker frie studenter og en grundig debatt om akademisk frihet — Når regjeringen gjør sine prioriteringer, håper jeg at den ser hen til en hel generasjon unge mennesker som har fått studietiden sin amputert, skriver Nokut-direktør, Kristin Vinje, i sitt ønske for det nye året.
Full forvirring om Forskningsrådets politiske spilleregler — Det finnes så vidt jeg kan se ingen holdepunkter for at Ola Borten Moe eller departementet kan instruere Forskningsrådets styre om ikke å ha egne møter med Stortinget, skriver Erik Eriksen.
Mener at mulige mangler i akademiske frihet ikke var godt nok dokumentert Direktør i Nokut, Kristin Vinje, forklarer hvorfor de, uvanlig nok, ikke støttet sin sakkyndige komite på punktet om akademisk frihet og NLA Høgskolen.
NLA Høgskolen må rette opp mangler for å beholde status som akkreditert høgskole Nokut fant mangler hos NLA Høgskolen som må rettes opp i løpet av de neste to årene for at de skal kunne beholde sin akkreditering. Men de fikk ikke mangler på punktet om akademisk frihet.
Tre grep for å styrke utdanningskvaliteten Tilbakemeldingene i årets underviserundersøkelse tyder på at det gjøres mye godt arbeid med utdanningene, men vi ser også at det kan tas noen grep for å styrke kvaliteten ytterligere.
Studiebarometeret er et viktig verktøy for å styrke studiekvalitet Studiebarometeret må ses i sammenheng med andre kilder for å gi et godt bilde av kvaliteten.
Hva er Nokuts rolle når Høgskolen i Nesna skal gjenreises? — Hvis Nokut-direktørens forståelse skulle legges til grunn, kunne utdanningsvirksomheten på Nesna bli avviklet allerede før Nokut startet sin vurderingsprosess.
Omgjøringen av Nokuts oppgaver vil påvirke hele organisasjonen Nokut må sikres et tilstrekkelig sett av virkemidler slik at vi også fremover vil være en robust organisasjon med høy fagkompetanse.
Tillit eller mistillit? Nokut-direktørens narrativ hvor kvalitetsreformen var en tillitsreform, skaper en følelse av fremmedgjøring.
Ja, kunnskapssektoren trenger en tillitsreform Det er ingen motsetning mellom større autonomi for forskere og institusjoner, og gode systemer for godkjenning av utdanning.
Trenger vi en tillitsreform i høyere utdanning, egentlig? Det er vanskelig å se for seg at man skal gå helt bort fra prinsippene om mål- og resultatstyring.
Nokut tar ikke på seg en større rolle enn vi har Stortingets tilslutning til forslaget om at flere institusjoner kan tilby profesjonsutdanning i juss, psykologi og teologi, innebærer en forutsetning om Nokut-akkreditering for disse studiene.
Åpnet nytt stordirektorat: — Må ikke bli et glava-lag Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim mener det ikke er noen fare for at det nye HK-direktoratet skal bli et isolasjonslag mellom departementet og kunnskapssektoren.
Ingen vil vurdere diskriminering ved NLA En Nokut-komité har nylig vurdert at NLA Høgskolen ikke er gode nok på akademisk frihet, og at det forskes for lite. Men spørsmål rundt diskriminering mener de andre bør se på.
I Nokut må vi følge regelverket Vi må sikre at utdanningskvaliteten er på et godt nok nivå, uavhengig av om det er på Nesna, i Bergen eller i Østfold.
Gjenreising av Høgskolen i Nesna – NOKUTs rolle NOKUTs rolle i å vedta en gjenoppretting av Høgskolen i Nesna er ikke så entydig og så sentral som NOKUTs direktør hevder.
Politikere lover gjenreising av Nesna: — Ikke mulig å garantere — Spørsmålet er hvor hvor klokt det er å love en reetablering av Høgskolen i Nesna, sier administrerende direktør i Nokut, Kristin Vinje.
Meiner godkjenning må vera klar før ein reiser ut 25 000 norske studentar tek kvart år heile eller deler av utdanninga si i utlandet. Mange av dei veit ikkje om dei får henne godkjend når dei kjem heim.
Kunnskapsdepartementet foreslår endringer i Nokuts oppgaver Godkjenning av utenlandsk utdanning burde være en kjerneoppgave for Nokut fremover, men Kunnskapsdepartementet er av en annen oppfatning.
Nokut bidrar til å sikre, utvikle og informere om kvalitet i utdanningen Dersom det åpnes for at flere høyskoler og universiteter får utdanne jurister og psykologer er Nokut godt faglig rustet, og har gode systemer og rutiner for å kvalitetssikre utdanningstilbudene.
Vil sjekke ut hvordan underviserne har det Nokut og Nifu samarbeider om å kartlegge arbeidshverdagen til undervisere ved universiteter og høgskoler.
Zoom i bilen og fyr på peisen. Slik styrer dei no, direktørane. Zoom i bilen og fyr på peisen. Slik styrer dei no, direktørane.
Hva skal til for å være et moderne kvalitetssikringsorgan? Når man flytter rundt på oppgaver, er det viktig å passe på at barnet ikke blir kastet ut med badevannet, skriver Nokut-direktør Kristin Vinje.
Studentenes tilbakemeldinger er viktig for kvalitetsutviklingen Man kan ikke uten videre sammenligne toppidrettsutøvere med studenter, men forskerne fra Høyskolen Kristiania har et poeng i at man i en presset situasjon også må se hvilke nye muligheter som dukker opp når omgivelsene blir snudd på hodet.
Her er studentene mest og minst fornøyd Store variasjoner mellom fag og institusjoner. Halvparten av studentene sier de er mer ensomme. Se hvor de er mest og minst fornøyd.
Strykprosenten dobla seg fra vår til høst for lærerstudenter Over 30 prosent av de som skal bli lærere for de minste barna strøk på høstens nasjonale deleksamen i matematikk.
Held søkarar til toppjobbar hemmelege: — Sørgeleg lite respekt for lova Forskingsrådet gjer det, universiteta gjer det, direktorata gjer det: skjuler namn på søkarar til jobbar med ansvar for milliardar av skattekroner.
Lite fornøyd med kutt for kunnskapssektoren Akademikerne og direktør i Nokut, Kristin Vinje, er lite fornøyd med de kutt som kom ut av budsjettforliket regjeringen har gjort med Fremskrittspartiet.
Skuffende budsjettforlik sender uheldige signaler I budsjettforliket mellom regjeringspartiene og Frp legges det opp til å kutte NOKUT med 5 millioner kroner. Dette får konsekvenser for vårt arbeid allerede i 2021 og sender uheldige signaler for fremtiden.
Vi forbereder oss på en fremtid hvor flere studenter tar utdanning utenfor Norge Selv om internasjonal mobilitet har blitt satt på vent under koronapandemien, forbereder NOKUT seg på en fremtid hvor flere studenter tar hele eller deler av sin utdanning utenfor Norges grenser.
Veien videre for Studiebarometeret Nokut planlegger en grundig evaluering av Studiebarometeret innen 2022. Målet er at barometeret skal være nyttigst mulig for alle i sektoren.
Tre forutsetninger for å lykkes i med å få på plass gode utenlandsopphold For at studentene skal få studier i utlandet av så høy kvalitet som mulig, kreves det at både myndigheter og institusjoner legger til rette for nettopp det, skriver Kristin Vinje.
Derfor er det så viktig å slå ned på de falske universitetene Falske universiteter og andre foretak som selger utdanningsdokumenter, såkalte vitnemålsmøller, er en global utfordring, fastslår Nokut-direktør Kristin Vinje.
Avskilter flere ulovlige «universiteter» etter Khrono-avsløring Tilsynsorganet har funnet flere organisasjoner som betegner seg som universitet uten akkreditering.
Halvparten av ledelsen i Nokut er byttet ut I løpet av sommeren har halve ledelsen i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen forsvunnet ut dørene.
«Money talks»: Mer enige om utdanning og relevans Ledere ved høyere utanningsinstitusjoner var tidligere i år rasende på forslaget om å knytte finansieringsmodell til arbeidslivrelevans. I debatt torsdag var tonen mer forsonende.
Hvordan forberedes studentene på arbeidslivet? Et lignende tiltak som den danske ordningen med «studenterjobs» bør vurderes i Norge, skriver Nokut-direktør, Kristin Vinje.
Vinje er klar for å hoppe etter Mørland Forskeren og politikeren Kristin Vinje er klar for jobben som byråkratleder.
Kristin Vinje blir ny Nokut-direktør Forlater Høyskolen Kristiania etter bare ett år, for å lede Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen.
Slutter ved Universitetet i Oslo for å bli dekan på Høyskolen Kristiania Ny jobb. Tidligere høyrepolitiker Kristin Vinje, blir en av fire dekaner ved Høgskolen Kristiania fra høsten. Hun slutter som visedekan ved Universitetet i Oslo etter mindre enn to år i stillingen.
Vinje reagerer på forbigåelse av Mørland ved ansettelse i Oslo Ny jobb. Bråk rundt ansettelse av direktør i Utdanningsetaten i Oslo. Nokut-sjefen vraket til fordel for Marte Gerhardsen.
Kristin Vinje søker som utdanningsdirektør i Oslo Jobb. UiO-visedekan Kristin Vinje er en av 19 søkere til å ta over etter Astrid Søgnen som utdanningsdirektør i Oslo.
Cyanidmysteriet på Universitetet i Oslo Gift. Plastboksen med cyanid som befant seg i en stjålet bil er kommet fram til Universitetet i Oslo. Visedekan Kristin Vinje forteller her hva universitetet bruker det svært giftige stoffet til.
12 vil bli ny direktør ved Universitetet i Oslo Utlysning. 12 søkere, blant dem en tidligere universitetsdirektør og en visedekan ved UiO, vil ta over stillingen som direktør for universitetet når Gunn-Elin Aa. Bjørneboe trer ut av stillingen i 2019.
Er vi klare for programmering i skolen? Data i skolen. Skal vi sikre at alle elever går ut av skolen med forståelse for hvordan programmering fungerer, må vi starte med lærerne. Følg seminar om temaet direkte fra Universitetet i Oslo mandag 12. november her.
Her er Norges yngste forskere Forskerspirer. På Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo lager barn kjemiske malerier, dyrker egne bakterier og mekker popkornmaskiner. Målet er å vekke interessen for realfag.
Hagen-utvalget på ville veier? Forskning. Dersom forslaget til regjeringen fra Hagen-utvalget om å desentralisere store deler av den næringsrettede forskningen vinner frem risikerer Norge å ta et stort skritt tilbake i forskningspolitikken, skriver Kristin Vinje og Morten Dæhlen.
Kristin Vinje og Høyre: Vi tror på studentene Høyre vil som Stølen sette studentene først, fordi vi har tro på studentene, skriver Kristin vine. Høyre tror på fremtiden, og fremtiden formes av dagens studenter.
Humaniora og arbeidslivet De humanistiske fagene har en sentral plass i skolen og i kulturlivet, men det bør være like naturlig at de også har en sentral rolle i næringslivet og for eksempel i Forsvaret, skriver Kristin Vinje og Norunn Tveiten Benestad i Høyre i dette innlegget.
Regjeringen fortsetter arbeidet for høy kvalitet I dag behandles Kvalitetsmeldingen i Stortinget. Men det er ikke slutten på arbeidet for bedre kvalitet i høyere utdanning, skriver Kristin Vinje og Norunn Tveiten Benestad (H).
Landet skal styres av kunnskap Det er dyrt å investere i kunnskapssamfunnet, men det er dyrere å la være, skriver Norunn Tveiten Benestad og Kristin Vinje, stortingsrepresentanter for Høyre, i et tidlig utspill til valgkampen.
Nyeste artikler
Vil tilby sluttpakker til ansatte i løpet av oktober
Omstilling i nord: — Vi må være knallgode, ellers har vi ikke en sjanse i havet
Jakten på en rektor
Forsker Grand Prix er tilbake: Anne Kristine og Henrik er klare for finalen
Universitetet i Stavanger er et dysfunksjonelt universitet
Mest lest
Ina strøk fordi hun ikke fant noen å skrive oppgave med. Nå vil hun hjelpe andre
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU
Hagtvet har rett. Universitetene er rammet av råte
UiO-ansatt til sak etter «en usedvanlig og unødvendig brutal oppsigelsesprosess»
Tiltalt studentleder møtte ikke i retten, var i Afrika