Terje Mørland, direktør i Nokut, trakk søknaden sin da han skjønte hvem som ville bli innstilt til jobb som direktør i Utdanningsetaten i Oslo kommune. Foto: Mina Ræge

Vinje reagerer på forbigåelse av Mørland ved ansettelse i Oslo

Ny jobb. Bråk rundt ansettelse av direktør i Utdanningsetaten i Oslo. Nokut-sjefen vraket til fordel for Marte Gerhardsen.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag annonserte byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, at Marte Gerhardsen blir ny direktør i Utdanningsetaten i hovedstaden, etter avgåtte og omstridte Astrid Søgnen.

Etter planen skal byrådet i Oslo gjøre den formelle ansettelsen i dag, torsdag.

Det var 19 søkere på den opprinnelige listen, seks trakk seg, og to var unntatt offentlighet. De to anonyme søkerne viser seg nå å være Marte Gerhardsen og adm.dir i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut), Terje Mørland.

Jeg reagerer likevel mest på at Terje Mørland ble vurdert som mindre kvalifisert enn Marte Gerhardsen, det kan jeg ikke forstå.

Kristin Vinje

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte denne saken: Dette er utdanningstoppen som ble vraket til fordel for partikvinnen

Antyder partiansettelse

Flere medier har etter dette omtalt saken hvor flere kritiserer ansettelsen av Gerhardsen og antyder at det kan være en partiansettelse i regi av Ap/SV/MDG-byrådet i Oslo.

Marte Gerhardsen er datter av tidligere Apbyråd i Oslo, Rune Gerhardsen og tidligere Ap-statsråd Tove Strand, og barnebarnet til Einar Gerhardsen. Hun har ingen erfaring fra utdanningsfeltet, mens for eksempel Terje Mørland har vært blant annet forskningsdirektør ved Universitetet i Oslo, jobbet i Forskningsrådet og nå de 10 siste årene vært øverste sjef for Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut). Hans andre åremålsperiode i Nokut går ut i desember 2020.

Mørland trakk søknaden

Mørland bekrefter overfor Khrono at han trakk søknaden sin sent i prosessen etter å ha fått se søkerlisten og skjønte hvem de ville innstille som ny skolesjef i Oslo.

Visedekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo, Kristin Vinje søkte også den samme jobben og var en av de offentlige søkerne.

— Jeg ble før påske gjort kjent med at jeg ikke ville bli innstilt, til tross for at de mente at jeg var kvalifisert. Det syntes jeg var rart, sier Vinje til Khrono. Men hun legger til:

— Jeg reagerer likevel mest på at Terje Mørland ble vurdert som mindre kvalifisert enn Marte Gerhardsen, det kan jeg ikke forstå, sier høyrepolitikeren som blant annet har sittet i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Høyre-leder reagerer også

Byrådslederkandidat for Høyre i Oslo, Eirik Lae Solberg, reagerer kraftig på vrakingen av Mørland.

– Når vi nå vet at blant andre Terje Mørland søkte stillingen, som i motsetning til Marte Gerhardsen har tung utdanningsfaglig bakgrunn og ledererfaring, er innstillingen av henne enda verre enn jeg trodde. Det er uforståelig at byrådet skal utnevne en som hverken har utdanningsfaglig bakgrunn eller ledererfaring fra det feltet, sier han til DN.

Han tror partibakgrunnen har vært avgjørende for ansettelsen.

– Dette er en ren partiutnevnelse. Det er deprimerende at ikke byrådsleder Raymond Johansen innser det.

Johansen tar avstand

Byrådsleder Johansen på sin side reagerer kraftig på beskyldningene:

— Jeg tar avstand fra og er sjokkert over karakteristikkene til Eirik Lae Solberg. Dette er ikke en byrådslederkandidat verdig. Marte Gerhardsen har en lang karriere bak seg med lederstillinger på ulike samfunnsområder, sier han ifølge DN og mener at det ikke kan være yrkesforbud for de som en gang har hatt politiske verv i en ungdomsorganisasjon.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS