Nokut-proppen

Kø hos Nokut: Tar ikke imot søknader til våren

Ingen nye søknader om godkjenning av utdanninger vil bli tatt imot hos Nokut våren 2024. Årsaken er saksbehandlingskø.

Nokut-direktør Kristin Vinje sier at de vil å bruke sin kapasitet på søknadene de allerede har inne og ikke ta imot nye søknader om akkreditering av utdanninger våren 2024.
Publisert Oppdatert

Styret i Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) vedtok denne uken at det ikke vil være søknadsfrister for godkjenning av fagskole-, bachelor- og masterutdanninger våren 2024.

Det skyldes en kø av ubehandlede søknader og kapasitetsutfordringer i Nokut. Som Khrono har omtalt har det proppet seg hos Nokut, blant annet på grunn av mange søknader om akkreditering av fagskoletilbud.

Køen er fortsatt lang, til tross for at Nokut fikk 3,5 millioner ekstra i revidert budsjett i vår for å få ned behandlingskøen.

Vil prioritere mottatte søknader

– Nokut gjør denne endringen for å skape forutsigbarhet for søkere og for å bruke vår kapasitet på søknadene vi allerede har inne. Vi anser at det vil være en større ulempe for både sektorene og samfunnet å opprettholde søknadsfrister og motta flere søknader som uansett vil måtte bli liggende ubehandlet i lengre tid. Det ville medført fare for at søknadene kan være utdaterte når søknadsbehandlingen hadde kommet i gang, sier Nokut-direktør Kristin Vinje.

I 2024 vil det derfor kun være frister for akkreditering av fagskole-, bachelor- og masterutdanninger i august og september.

Borch: Bidrar til bedre situasjon på sikt

Nokut har orientert Kunnskapsdepartementet om vedtaket og bakgrunnen for at de ikke tas i mot nye søknader om akkreditering av utdanninger våren 2024.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch sier at hun har tillit til at dette vil bidra til større forutsigbarhet for de som skal søke neste år, og at Nokut nå kan bruke kapasiteten på søknadene de allerede har fått.

— Jeg kan forstå dersom noen blir skuffet, men jeg håper de ulike grepene Nokut jobber med, og som de også fikk ekstra midler til i revidert budsjett i år, på sikt kan bedre situasjonen, sier Borch i en nyhetsmelding fra Nokut.

Gjør flere tiltak

Kristin Vinje opplyser at Nokut har gjort flere tiltak for å få ned saksbehandlingstiden, noe de begynner å se effekten av.

— Det dreier seg blant annet om å effektivisere og digitalisere egne prosesser. I tillegg har vi valgt å prioritere søknader som vil gi institusjonene økte faglige fullmakter, og dermed mulighet til å akkreditere flere utdanninger selv uten å måtte søke Nokut. Dette vil vi fortsette med i tiden fremover, og på sikt vil det bidra til at vi mottar færre søknader, sier hun.

Vinje viser også til at Nokut har fått i oppdrag å utarbeide forslag til institusjonsakkreditering for fagskoler, noe som å sikt vil føre til at de får større fullmakter og at Nokut får færre akkrediteringssøknader.

Gjelder bare studietilbud

Fristen for å søke om fagområdeakkreditering, akkreditering av ph.d.-studier og institusjonsakkreditering endres derimot ikke i 2024. For søknader om akkreditering av fagområder og ph.d.-studier vil fristen være 1. november, og for søknader om institusjonsakkreditering vil det fremdeles være løpende søknadsfrist, opplyser Nokut.

Powered by Labrador CMS