Direktør i NOKUT, Terje Mørland, mener et læringsmiljø fritt for seksuell trakassering er en forutsetning for utdanningskvalitet.
Direktør i NOKUT, Terje Mørland, mener et læringsmiljø fritt for seksuell trakassering er en forutsetning for utdanningskvalitet.

Seksuell trakassering er ødeleggende for læringsmiljøet

#metoo. Et læringsmiljø der seksuell trakassering forekommer er ikke bare brudd på paragraf 8 i likestillingsloven, det er også ødeleggende for kvaliteten i utdanningene, skriver NOKUT-direktør Terje Mørland.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale #Metoo-kampanjen har denne høsten avdekket store utfordringer med seksuell trakassering og maktmisbruk innenfor en rekke sektorer i Norge. Universitets – og høgskolesektoren har havnet i søkelyset ved flere tilfeller.

Studenter forteller om seksuell trakassering i opptaksprosesser, undervisning og praksis i studieretninger som spenner fra drama til medisin.

Avsløringene er sjokkerende og vitner om at det eksisterer en ukultur der makt misbrukes. Dessuten vitner avsløringene også om mangel på handlekraft fra ledelsens side.

Et læringsmiljø fritt for seksuell trakassering er en forutsetning for at alle studenter skal få en utdanning av god kvalitet.

Terje Mørland

NOKUT skal bidra til å sikre og stimulere til kvalitetsutvikling i høyere utdanning og fagskoleutdanning. Studenter har krav på et godt læringsmiljø der de har muligheter for å lykkes med utdanningen sin. Forhold som er ødeleggende for studentenes læring er derfor forhold som NOKUT tar på høyeste alvor.

Jeg applauderer initiativet fra sektoren som tydeliggjør at det skal være nulltoleranse for seksuell trakassering, og regner med at initiativet blir fulgt opp med konkrete tiltak på institusjonsnivå som både senker terskelen for varsling og øker reaksjonsevnen i møte med konkrete saker.

Styret har ansvar for å sikre et velfungerende læringsmiljø, herunder det fysiske og psykiske arbeidsmiljø. Universitets- og høyskoleloven krever at arbeidet med læringsmiljøet skal dokumenteres og inngå som en del av institusjonens interne system for kvalitetssikring.

#metoo-kampanjen synliggjør at mange ikke har tatt tak i problemet med seksuell trakassering. Vi i NOKUT vil derfor understreke det selvinnlysende:

Et læringsmiljø fritt for seksuell trakassering er en forutsetning for at alle studenter skal få en utdanning av god kvalitet.

​Innlegget er først publisert på NOKUT sine nettsider.​​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS